“Duffel je maar goed in, zo word je niet ziek”, een zin die al sinds onze kindertijd in ons geheugen staat gebrand. Maar wat als we de kou net als een bondgenoot zien? Dit zijn 5 onverwachte voordelen aan arctische temperaturen.
Dik ingepakt met een halve wintergarderobe aan pulls, sjaals en mutsen, zo probeerden we deze laatste dagen te vluchten van de polaire vrieskou. Maar eigenlijk is de winter – en de bijtende kou die erbij hoort – helemaal niet slecht voor onze gezondheid, integendeel…
Koude verbrandt vet
Hoe paradoxaal het ook mag klinken, in de winter verdikken we niet noodzakelijk. Natuurlijk helpen racletteavondjes en kerstmarkten vol heerlijk geurende eetstalletjes niet echt om gewicht te verliezen. Maar de koude kan net een bondgenoot zijn van onze slanke lijn.
In ons lichaam slaan we namelijk twee soorten vetten op: wit vetweefsel en bruin vetweefsel. Het witte vetweefsel dient enkel om vet op te slaan, en van dit soort vet worden we dus dik. Maar het bruine vetweefsel wordt gezien als gezond vet, want we verbranden deze vetcellen om ons lichaam energie te geven. Volgens een studie van de Universiteit van Sherbrooke (2012) gaat ons lichaam in koude temperaturen buin vet activeren, en nog beter, wit vet omzetten naar bruin vet.
Tijdens de winter moet ons lichaam vechten om onze lichaamstemperatuur op 37 graden te houden. Daarvoor spreekt het zijn vetreserves aan met als gevolg dat je calorieën verbrandt. Zelfs koude rillingen en klappertanden helpen ons af te vallen. Een kwartiertje bibberen in de kou zou zelfs gelijk staan aan een uur fysieke activiteit. Ons plan voor de volgende Sunday Brunch: We kiezen een tafeltje buiten op het terras in plaats van binnen bij het gezellig haardvuur. Zo kunnen we onze tanden zetten in een extra croissant met heerlijk gezouten boter zonder greintje schuldgevoel.