Ah ploggen... even heerlijk met je neus in de frisse lucht en je voeten in het afval! Tien plekken die je hulp kunnen gebruiken…
Al van plogging gehoord? De workout trend komt uit het eeuwig voorbeeldige Scandinavië overgewaaid, waar sportieve beestjes tegenwoordig gewapend met vuilniszak en tuinhandschoenen de deur uitgaan. Ze combineren hun dagelijkse joggingsessie met het oprapen van zwerfafval en dat zorgt voor fenomenale resultaten -zowel op hun lichaam als het straatbeeld. Beetje sceptisch? De mensen achter The Forest Cleanup maakten deze simpele rekensom: als 100,000 mensen er elk één keer per jaar op uit zouden trekken om afval te verzamelen en elk een zak van 3,5 kilogram zouden vullen, is onze natuur aan het einde van het jaar meer dan 350 ton vuilnis lichter!
Omdat ook België een fikse schoonmaakbeurt kan gebruiken, selecteerden we tien locaties waar het heerlijk ploggen is. Rennen langs de E40 zal je immers een goedgevulde zak opleveren, maar het oog (en de longen...) willen ook wat. Dit zijn de tien mooiste, maar jammer genoeg ook meest vervuilde, natuurplekjes van België:
De Belgische kust : voor wie zeelucht nodig heeft
Over de schoonheid van de Belgische stranden valt te twisten en bij onze Noorderburen wordt smalend over ons zeetje gedaan, maar wij dragen een nostalgisch en warm hart toe aan onze nationale stranden. Het doet dan ook extra pijn te beseffen hoeveel tonnen afval er jaarlijks tussen het zand belanden, tijd om in actie te schieten. Bij zonsopgang, zonsondergang, tijdens een gezellige zomerdag of juist een stralende winterdag: allen naar zee! De Haan is bij velen favoriet omwille van de nostalgische gebouwen op de dijk, waar je in Knokke met Het Zwin een heus natuurdomein hebt en in Oostduinkerke kan je op de meest uitgestrekte stranden rekenen. Aan jou de keus.
Liever niet alleen lopen? Neem een kijkje op Proper Strand Lopers en neem deel aan één van hun georganiseerde sessies. Alles samengeteld wisten de leden ervan alleen al in januari 2018 14,410 (!) liter afval te verzamelen, een triest hoogtepunt.
Het Zoniënwoud : voor wie eens een wild zwijn wil spotten
Wist je dat het Brusselse Zoniënwoud één van de oudste natuurlijke wouden in ons land is? Archeologische vondsten wijzen erop dat het reeds in de prehistorie werd bewoond, zo werden er speerpunten, grafheuvels en zelfs offeraltaren in ontdekt. Romeinse legioenen getuigde in hun logboeken van passages in het “Foresta de Sungia” en het bos was het geliefde jachtterrein keizers en koningen. Zo schoot Keizer Karel er ooit op één dag 70 hinden, 19 everzwijnen, 1 wolf en 6 reebokken bij elkaar. Kortom: in dit bos snuif je naast dierengeuren (er valt nog steeds heel wat wild te spotten!) ook een verse scheut geschiedenis op. Haar populariteit onder wandelaars bracht echter ook zwerfafval met zich mee, oprapen die handel!
De Blaarmeersen: voor wie met haar vuilniszak voor een instagrammable Gents landschap wil poseren
Iedereen kent de Gentse Blaarmeersen wel, maar wist je dat je er een parcours van ruim 10 kilometer kan afleggen dat afwisselt tussen veld, bos, verhard terrein langs de Watersportbaan , een strandje én uiteindelijk de oude skiheuvel. Die laatste levert je een stevige HIIT training op én beloont je on top met een mooi uitzicht over de historische binnenstad en de omliggende meersen. Meer info via Stad Gent.
Het Laarbeekbos in Jette : voor plantengeeks die een herbarium aanleggen
Een heilig stukje groen en neem dat maar letterlijk: dit woud werd in de 15de eeuw aangelegd door de monniken van de aangrenzende abdij van Dielegem nadat ze het terrein eerst zonder succes als steengroeve probeerden te bewerken. Zeshonderd jaar later behoort het samen met andere groene zones in de omgeving (Poelbos, Dielegembos, de moerassen van Jette en Ganshoren en het Koning Boudewijnpark) tot de speciale beschermingszone Natura 2000 omwille van haar uitzonderlijk rijke biodiversiteit. Ben je van plan om al ploggend ook een herbarium aan te leggen? Hier moet je zijn voor essenbosjes, dotterbloem, speenkruid, viooltjes, zenegroen en andere wilde namen uit de biologieles… Leuk extraatje: midden in het bos staat een Belle Epoque chalet met lekkere tearoom.
Linkeroever: voor wie ’s zomers met de hond wil gaan ploggen
Linkeroever heeft het hart van menig redactrice gestolen en in het “groene achtertuintje” van Antwerpen kan je net als in de Blaarmeersen op een heel gediversifieerd decor rekenen: het Sint-Anna strand, een bos, een heuse hondenweide en het natuurreservaat rond de Middenvijver. Dat laatste is een waterrijk gebied waar je op mooie dagen honderden volgels kan spotten -houd je hond dus netjes aan de leiband en leer hem zwerfvuil op te rapen in plaats van zijn tanden in een appetijtelijke zeldzame blauwe reiger te zetten. ’s Winters ligt alles er immers netjes bij, maar in de zomer brengt de grote populariteit van het gebied ook honderden kilo’s achtergelaten afval met zich mee. Een zomerse tip dus.
Heverlee Bos: voor Leuvense studenten die hun kater op een productieve manier willen verwerken
Het Meerdaalwoud en het Heverleebos aan de rand van Leuven vormen samen het grootste loofbos van Vlaanderen. Wie er ’s morgens vroeg genoeg op uittrekt -nu ja, studenten…- kan reeën spotten -het bos telt de oudste reeënpopulatie van België- en de rest van de dag geniet je er van de rustige sfeer en frisse lucht. In het bos zijn verschillende kunstparcours aangelegd, alsook speelzones waar je nog een extra workout op kan uitvoeren. Jaarlijks worden de paden door meer dan 750,000 bezoekers verkend, wat uiteraard zijn tol meebrengt op het vlak van vervuiling. Vooral het stukje Heverleebos dat aan de Woudlucht wij grenst, zou er volgens lezer maar miserabel bijleggen. Aan de slag!
De Lommelse Heidegebieden: voor wie een héél lang parcours wil lopen
De Bleekerheide, het Riebos, de Heuvelse Heide en de Kattenbosserheide vormen samen de Lommense Heidegebieden in Noord-Limburg en bieden een prachtig stukje natuur waarin je uren loopplezier. Spring over beekjes, lage struiken, andere wandelaars, maakt ons niet uit: maar leef je vooral helemaal uit en raap onderweg de jammerlijke getuigenissen van menselijke aanwezigheid op.
De Brugse Vesten: voor de mensenkijkers
De Middeleeuwse versie van de Brugse ring: een zeven kilometer lange groene gordel die je langs oude windmolens, rivierboten en Middeleeuwse stadspoorten voert. Je komt er bejaarde locals met winkeltrolley, humeurige zwanen, collega-joggers en euforische Japanse toeristen tegen en dat is juist het leuke aan deze route: het is er lekker gezellig! Je komt er niet voor de rust en stilte, wel voor het mensen- en middeleeuwsebouwwerken-kijken, voor een knuffel met een zwaan en om het zwerfafval van deze vrolijke bende samen te rapen.
Natuurpak Viroin-Hermeton: voor wie een héél stevige HIIT training wil
Dit park is eigenlijk een mini Grand Canyon en staat bekend om haar honderden kloven, waarvan sommigen 100 meter lang en twintig meter diep zijn. Goed uitkijken is dus de boodschap! Het strekt zich uit over glooiende bossen en velden en is dus ideaal voor een stevige intervaltraining: keihard een helling op rennen en die weer rustig afdalen, zo vaak als je kan! Leuk extraatje: de aangrenzende gemeente Vierves-sur-Viroin geldt als één van de mooiste dorpen van Wallonië, leuk om achteraf in neer te strijken voor een heerlijke lunch.
Recreatiedomein De Merel: voor wie achteraf nog wat extra wil sporten
De Merel in de Limburgse Kempen was tot een dikke tien jaar geleden een verwaarloosde zone met leegstaand hotel, een verlaten camping en genoeg enge plekjes om de hele cast van Saw in te parkeren. Jammer, want de natuur is er adembenemend mooi. Alles veranderde toen het werd opgekocht door de gemeente Brecht, die van het heidegebied een goed uitgerust natuurpark met tal van mooie sportfaciliteiten maakte. Je kan er terecht in het zwembad, indoortennishal, binnen- en buitenspeeltuin en een fit-o-meterparcours, maar het zijn de kronkelende bospaadjes die ons interesseren: je kan ze kilometers aan een stuk volgen en ondertussen lekker ploggen.