Stel je de ultieme it-girl voor: sierlijk, slank, goudgelokt en absoluut magnetisch. De muze van een van de grootste schrijvers uit de twintigste eeuw. Tijdens het meest decadente decennium van de twintigste eeuw: de roaring twenties. Dat en zoveel meer was Zelda Fitzgerald.
Ze werd gehaat door niemand minder dan de grote Hemingway, omdat ze haar man F. Scott Fitzgerald in in een depressie zou hebben gestort en hem met een drankprobleem zou hebben opgezadeld. Inderdaad, de relatie tussen de Fitzgeralds was een rollercoaster met even hoge pieken als gitzwarte dalen en alcohol was de rode draad. Maar Zelda was meer dan een ditzy flapper-girl. Velen beweren zelfs dat F.Scott er geen graten in zag om de pennenvruchten van zijn vrouw te ‘lenen’ voor zijn eigen werk. Met knallende ruzies tot gevolg wanneer Zelda hem erover aansprak. Maar hoe getroubleerd hun historie samen ook mag zijn, hun liefdesverhaal was wel one for the books…
De ultieme flapper-girl
Zelda was nooit een ijverige studente, op school was ze dan ook allesbehalve geïnteresseerd in de leerstof. Dansen – en jongens – daarentegen, daar ging haar hart van sneller kloppen. Tegen de wil van haar familie in – haar vader was een gerenommeerd jurist – kiest ze in 1918 voor een baantje als danseres in een country club. Zelda geniet van het leven en flirt erop los, ze windt dan ook moeiteloos tal van mannen rond haar vinger. Een van die mannen is F. Scott Fitzgerald. De jonge schrijver valt als een blok voor de verleidelijke Zelda en ze wordt al snel zijn muze.
“You are the finest, loveliest, tenderest, and most beautiful person I have ever known – and even that is an understatement.” F.Scott Fitzgerald
schrijft de de hopeloos verliefde F. Scott haar. Het stel huwt in 1920 en wordt al snel het bekendste koppel van New York – de Beyonce & Jay Z van hun tijd. Een jaar later verwelkomen ze een dochtertje, Frances, maar Zelda kent maar weinig moedergevoel. Ze laat haar kind liever in handen van de nanny, zodat ze zelf kan blijven genieten van haar mondaine leventje in de New Yorkse high society.
Verloren generatie aan de Côte d’Azur
Wanneer F.Scott een literaire dip te verwerken krijgt wegens slechte kritieken, trekt het koppel richting Frankrijk om hem uit zijn depressieve gedachten te halen. Na een verblijf in de Franse hoofdstad, reizen de Fitzgeralds richting het zuiden naar de Côte d’Azur. Al snel worden ze opgenomen in ‘The lost Generation’, een groep artiesten waaronder Ernest Hemingway, John Steinbeck, Gertrude Stein, T.S. Eliot en Ezra Pound. Terwijl haar man schrijft aan één van zijn meesterwerken – Tender is the Night – in hun villa in Juan-les-pins, verveelt Zelda zich te pletter. Na een mislukte poging om haar danscarrière nieuw leven in te blazen, richt ze haar pijlen op de Franse piloot Jozuan. Ook F.Scott neemt het niet te nauw met echtelijke trouw, wat – in combinatie met hun overmatige drankgebruik – tot dramatische taferelen leidt. Zelda, die nooit echt stabiel is geweest, wordt in 1930 opgenomen in een psychiatrische instelling. Ze blijkt te leiden aan schizofrenie, een aandoening die zorgt voor waanvoorstellingen en paranoïa.
Save Me the Waltz
Wanneer Zelda’s vader op sterven komt te liggen, besluiten de Fitzgeralds om terug huiswaarts te keren richting de Verenigde Staten. Zelda’s mentale problemen verergeren en ze wordt opnieuw opgenomen in een inrichting. Als onderdeel van haar therapie schrijft ze iedere dag twee uur. Ze heeft altijd graag geschreven – volgens boze tongen uit jaloezie voor het literaire succes van haar man – en in een vlaag van helderheid pent ze haar autobiografie Save Me the Waltz in enkele weken tijd neer.
Zelda sterft uiteindelijk, zeven jaar na de dood van haar wereldberoemde man, in een brand in het Highlight Mental Hospital. Een triest lot voor een vrouw die voor altijd vereeuwigd zal blijven in de literatuur van haar echtgenoot. Ze vormde de inspiratie voor illustere personages zoals Daisy uit The Great Gatsby en Nicole uit Tender Is the Night.
Ook geïntrigeerd door het levensverhaal van Zelda Fitzgerald? Bekijk dan zeker de reeks Z: The Beginning of Everything of lees haar autobiografie Save Me the Waltz.
Psst… kom ook meer te weten over interessante vrouwen zoals Hollywood-actrice turned Black Panther-activiste Jean Seberg, streetstylefotografe Vivian Maier en oorlogsjournaliste Lee Miller.