Vorige week werd bekendgemaakt dat Iris Apfel, ons aller favoriete brillendraagster, haar eigen Barbie pop krijgt. Mooi zo, maar wat moet je eigenlijk doen om een miniatuur versie van jezelf te krijgen? Inspireren, emanciperen, je gekste dromen waarmaken én een grote mond hebben, zo blijkt. Barbie’s moederbedrijf Mattel hanteert immers strenge criteria in haar Shero programma, een initiatief dat sinds 2015 een eerbetoon brengt aan vrouwen die hun grenzen verleggen en als positieve rolmodellen voor jonge meisjes gelden. Ook buiten dat programma kiest Mattel regelmatig sterke dames uit die model mogen staan voor het wereldberoemde popje. Hun goede voorbeeld bewijst dat vrouwen alles kunnen worden wat ze maar willen -niet toevallig Barbie’s lijfspreuk sinds 1959. Wie zijn dan die “echte” Barbie’s? Een greepje uit het aanbod:
ASHLEY GRAHAM
Ashley Graham behoeft geen introductie meer, het curvy model pakt trots uit met haar rondingen, cellulitis én vooral pakken zelfvertrouwen en dat werkt inspirerend. Met motto’s als “once on the lips, gonna look good on these hips” breekt ze met het hyperslanke schoonheidsideaal en is ze één van de pioniers van de alternatieve beauty beweging op social media. Haar zogenaamde maatje meer legt haar carrière trouwens geen windeieren: de Amerikaanse staat dagelijks op de set voor toonaangevende bladen als ELLE, Vogue, Harper’s Bazaar en Glamour en verspreidt haar boodschap van body positivity ook vanaf de jurytafel van America’s Next Topmodel.
ZENDAYA COLEMAN
Je weet dat je goed bezig bent wanneer niemand minder dan Beyoncé komt aankloppen voor een gastrol in haar iconische Lemonade album. Queen Bé was op zoek naar rolmodellen waarnaar haar eigen dochtertje Blue Ivy moet opkijken en daar hoorde de toen twintigjarige Zendaya Coleman blijkbaar bij. Waarom? Omdat ze extreem stijlvol is, maar vooral geen blad voor de mond neemt. Het voormalige kindsterretje is niet bang zich in het feministische debat te mengen en komt altijd en overal op voor gelijkheid en openheid. Zo maakte ze een presentatrice met de grond gelijk toen die in 2015 een racistische opmerking maakte over de dreadlocks die ze naar de Oscars droeg, heeft ze zich de #IDGAF hashtag eigen gemaakt in de strijd tegen online haters en deelt ze haar grote fortuin maar al te graag met goede doelen. Lang verhaal kort: deze dame in 50 gram plastiek vereeuwigen, niet toevallig mét dreadlocks, was een uitstekend idee!
(pssst: hier zijn alle andere topvrouwen die hun opwachting maakten in Lemonade!)
NICOLA ADAMS
Nicola Adams is de laatste toevoeging in het rijtje plastiekgeworden topvrouwen. De Britse geldt als Groot-Brittanniës meest succesvolle vrouwelijke bokster aller tijden en rijft (of liever, mept) de gouden medailles aaneen. Haar hele carrière is eigenlijk één grote strijd, aangezien de bokswereld notoir vrouwonvriendelijk is: de sport wordt pas sinds 2013 toegelaten (het jaar waarin ze op 13-jarige leeftijd haar eerste toernooi won) en ze moet regelmatig bijklussen in de TV-wereld. Dankzij Adams kreeg Barbie ook een indrukwekkende side cut en alleen al daarom staat deze vrouw helemaal bovenaan ons lijstje rolmodellen.
MISTY COPELAND
Nog een sportheldin: prima ballerina Misty Copeland geldt als de eerste Afro-Amerikaanse principal in een balletgezelschap en dat is onder meer aan haar gigantische talent en hard labeur te wijten. Opmerkelijk genoeg stond ze pas op haar dertiende voor het eerst aan de barre, maar binnen de drie maanden kon ze al op spitsen dansen en nog geen half jaar later kon ze aan de bak als professionele ballerina. Een natuurtalent dus, dat niet bang is haar succes te delen: ze werkt samen met tal van liefdadigheidsorganisaties die jongeren willen steunen in hun sportieve carrières.
KATHERINE JOHNSON
Voor wie de prachtige prent Hidden Figures heeft gemist: Katherine Johnson is een geniale natuurkundige, ruimtewetenschapper en wiskundige die meehielp aan de uitbouw van NASA’s ruimteprogramma in de jaren vijftig -dit ondanks het feit dat ze een vrouw én een Afro-Amerikaanse was. Nodeloos te zeggen dat deze topper tegen heel wat vooroordelen en hindernissen heeft moeten opboksen wat haar parcours alleen maar indrukwekkender maakt. In haar hoogdagen stond de computer nog maar in zijn kinderschoenen, maar de manier waarop Johnson dacht en werkte, wordt tegenwoordig wel degelijk vergelijken met de manier waarop een computer “nadenkt”. Met andere woorden: genie alert!
MARTYNA WOJCIECHOWSKA
Het visitekaartje van deze Poolse avonturierster leest als een roman: journalist, ontdekkingsreiziger, auteur, producer en regisseur. Rode draad doorheen al haar projecten is haar boodschap van vrouwenemancipatie en de wil om alle clichés en stereotiepen te doorbreken. Op haar 17de ging ze als coureur aan de slag op de Europese formule 1 circuits, waarna ze besloot de zeven hoogste bergen ter wereld te beklimmen (allemaal “check” overigens), ondertussen schreef ze ook nog veertien bestseller reis- en avonturenromans en tegenwoordig zetelt ze aan het hoofd van het Poolse Travel Channel. Haar motto: volg je dromen, niets kan je tegenhouden!
AVA DUVERNAY
Ava Duvernay is de eerste Afro-Amerikaanse filmmaakster die in aanmerking kwam voor een Oscar. Ze begon haar carrière als TV-journaliste, maar maakte al snel de overstap naar de filmwereld en combineert daar de jobs van screenwriter, regisseur en producer. Ze kwam wereldwijd in de schijnwerpers te staan dankzij haar sociaal bewogen films I Will Follow en Selma, de prent waarmee ze zowel Oscar als Golden Globes nominaties binnensleepte. In 2016 liet ze haar licht in de spraakmakende Netflix documentaire 13th schijnen op het Amerikaanse gevangenissysteem en haar raciale problemen en eerder dit jaar bracht ze in samenwerking met Disney A Wrinkle In Time uit -een verfilming van de gelijknamige roman met Oprah Winfrey, Reese Witherspoon en Mindy Kaling in de hoofdrollen. Het weze duidelijk: deze vrouw zorgt dat er wat inhoud en boodschap in je TV-toestel kruipt en dat verdient een Barbie!
IBTIHAJ MUHAMMAD
Ibtihaj is een professioneel schermster en Olympisch atlete. Ze geldt als de eerste vrouwelijke moslima die in hijab de Verenigde Staten vertegenwoordigde, toen ze in 2016 team USA naar de top hielp in Rio de Janeiro. Ze kaapte daar een bronzen medaille weg en gebruikte daarna haar roem om het taboe onderwerp van moslims in de sportwereld te belichten.De Amerikaanse richtte eveneens haar eigen modest fashion kledinglijn op en ijvert als ambassadrice voor de emancipatie van jonge meisjes en vrouwen in Olympische kringen. Moest je dochter in haar Barbie huishouden dus nog een zwaardvechtster nodig hebben om Ken op afstand te houden, je weet wat te kopen!
CHIARA FERRAGNI
Wat komt een modeblogster zoeken in dit rijtje powervrouwen? Alles! Je weet dat je goed bezig bent wanneer Harvard Business School een apart vak aan jou wijt, je als pionier van een volledig nieuw business model bent en op basis daarvan de miljoenen zorgeloos kan binnenrijven -en dat nog voor je dertigste! Achter haar tonnen klonterig mascara schuilt wel degelijk een gigantisch brein en de Italiaanse Chiara Ferragni is niet bang ermee uit te pakken. Benieuwd hoe ze de komende jaren verder haar stempel op de mode-industrie zal drukken!
BINDI IRWIN
Bindi Irwin is de dochter van wijlen Steve Irwin, de Australische wildlife activist bijgenaamd “the crocodile hunter” die om het leven kwam door de beet van een giftige pijlstaartrog. Bindi zet de erfenis van haar ouders verder door wildlife conservatie en ecologische organisaties via opmerkelijke reportages en TV-programma’s naar het grote publiek te vertalen. Haar jonge leeftijd, ze werd net twintig, heeft nooit in de weg van die ambitie gestaan en ze stond op haar negende al op de set bij onder andere Oprah, Ellen DeGeneres en Larry King. Ondertussen heeft ze ook nog een kledinglijn, een boekenreeks en een reeks gastrokken in TV-series en films op haar naam staan. Irwins grootste doel doorheen al haar initiatieven is jonge kinderen het belang en de kwetsbaarheid van ons ecosysteem bij te brengen om de volgende generatie op te voeden tot een duurzame, verantwoordelijke maatschappij. Go Bindi!