4 x gezonde ontbijtjes voor tijdens de blok

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Laure Vandendaele
4 x gezonde ontbijtjes voor tijdens de blok

Wie godganse dagen achter de boeken moet zitten, kan er 's ochtends maar beter goed gevoeg aan beginnen. Het ontbijt is immers de belangrijkste maaltijd van de dag, en al helemaal voor wie in de blok zit. Van snel en simpel, hartig tot zondagse verwennerij: met deze ontbijtjes haal je zonder hongergevoel die volgende studie-break.

Nicecream for breakkie: Acai na Tigula bowl

the holy berry acaï bowl ontbijt

- 1 pakje Açai van The Holy Berry, diepgevroren
- 1/2 banaan, vers en in stukjes gesneden
- 3 aardbeien, vers of diepgevroren
- Scheutje vruchtensap of (plantaardige) melk
- Agave of een andere natuurlijke zoetstof (zeker bij gebruik van pure açai pulp “Special Grade”), naar eigen smaak

Bereiding:
Haal de açai uit de diepvries en laat het een paar minuten liggen tot de pulp iets zachter is geworden. Snij het pakje open en doe de stukjes pulp samen met de andere ingrediënten in een kom of blender. Mix met een gewone staafmixer of in de blender tot een smeuïge massa. Vervolgens giet je de sorbet-achtige bereiding in een kom en kan je deze afwerken met met vers fruit, granola en/of zaadjes voor die heerlijke ‘crunchy bite’.

Je vindt de frozen fruitpacks van The Holy Berry onder andere bij Het Natuurhuis. Bestellen kan ook via theholyberry.com

1/

Lekker hartig: Toast van zoete aardappel

gezond ontbijt blok keto plan julie van den kerchove
Foto: Heikki Verdurme

Heb je zin in een hartig ontbijt? Deze toast van zoete aardappel met avocado is lekker voedzaam en een gezond alternatief voor brood. Gewoon even in de broodrooster en klaar is Kees! Julie Van den Kerchove serveert hem het liefst met een zachtgekookt of gepocheerd ei.

Wat heb je nodig?

- 1 grote zoete aardappel
- 1 rijpe avocado
- 2 eieren (of gebakken tempé)
- extra vierge olijfolie
- zwarte peper en zeezout

Hoe ga je te werk?

  1. Biologische zoete aardappelen hoef je niet te schillen, want de buitenste rand bevat veel smaak in mineralen. Gewoon even spoelen en drogen.
  2. Snijd de aardappel in dunnen schijfjes van o,5 centimeter. Stop ze in de broodrooster op de hoogste stand. Toast drie à vier keer tot de zoete aardappel zacht genoeg is.
  3. Je kunt deze toast ook in de oven maken door de zoete aardappel 5 à 10 minuten te laten roosteren met eventueel wat kokos- of olijfolie.
  4. Breng ondertussen wat water aan de kook en leg de eitjes er 5 (zachtgekookt) of 6 (halfzacht) minuten in. Je kan ze ook pocheren.
  5. Serveer de toast van zoete aardappel met schijfjes avocado, ei en eventueel wat kort aangebakken boerenkool. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie.
  6. Voor een vegan versie: vervang het ei door gebakken tempé.

Recept uit 'Het Keto Plan', het nieuwe boek van Julie den Kerchove, is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.
www.lannoo.be

2/

Healthy fix: Vanilla almond overnight oats

Foto: Dorothee Dubois/ The Fresh Light

Heb je 's ochtends weinig tijd? Dan zijn overnight oats dé oplossing. Je maakt ze de dag ervoor in een glazen bokaal (bv. oude pindakaasbokalen) met een schroefdeksel.
Het enige wat je 's morgens hoeft te doen, is de bokaal uit de koelkast nemen, wat fruit en noten erover strooien, deksel er terug op en hop, mee in de handtas!

Wat heb je nodig?

Oats:

- 2/3 beker havervlokken
- 1/3 beker ongezoete amandeldrink
- 1/4 tl vanillepoeder
- 1 scheut agavesiroop
- 1 tl maca

Topping:

- 1 handvol amandelen, geroosterd
- 1 el blauwe bessen

Hoe ga je te werk?

Meng alle basisingrediënten samen in een blender tot je een smeuïge textuur verkrijgt (puddingachtig). Wil je een wat stevigere textuur? Voeg dan 1 el chaizaden toe aan het mengsel.
Plaats in de koelkast voor één nacht.
Roer de volgende dag nog eens goed er werk af met kokosyoghurt, granola en frambozen.

Receptje uit "Your healthy fix" van Esther Andries, verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost  24,99 euro. 

3/

Weekend treat: Appel-havermout pannenkoeken

Foto: Roos Mestdagh

Wat heb je nodig?

- 150 g havermout
- 4 appels
- 3 eieren
- 8 el amandelmelk
- snuifje kaneel
- 2 el kokosolie
- 1 el ahornsiroop

Toppings:

- handje rozijnen
- Griekse yoghurt

Hoe ga je te werk?
Doe de havermout in een blender en mix tot havermeel.
Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes. Stoom de appels gaar in een stoommandje. Doe de helft van de appeltjes bij het havermeel in de blender, zet de andere helft in een kommetje opzij.
Voeg nu ook de eieren, de amandelmelk en een snuifje kaneel toe in een blender. Blend tot een glad geheel. Verwarm wat kokosolie in een pan en schep er een grote lepel van het beslag in.
Maak er een mooi klein pannenkoekje van (hoe kleiner de pannenkoek, hoe makkelijker om te draaien). Herhaal tot het beslag volledig is opgebruikt.
Serveer met de gestoomde appeltjes die je over hebt, wat ahornsiroop en eventueel wat rozijnen en griekse yoghurt.

Recept uit 'De gezonde goesting' van Steffi Vertriest, uitgegeven door Njam. 24,99 euro. Shop hier.