Lekker hartig: Toast van zoete aardappel
Heb je zin in een hartig ontbijt? Deze toast van zoete aardappel met avocado is lekker voedzaam en een gezond alternatief voor brood. Gewoon even in de broodrooster en klaar is Kees! Julie Van den Kerchove serveert hem het liefst met een zachtgekookt of gepocheerd ei.
Wat heb je nodig?
– 1 grote zoete aardappel
– 1 rijpe avocado
– 2 eieren (of gebakken tempé)
– extra vierge olijfolie
– zwarte peper en zeezout
Hoe ga je te werk?
- Biologische zoete aardappelen hoef je niet te schillen, want de buitenste rand bevat veel smaak in mineralen. Gewoon even spoelen en drogen.
- Snijd de aardappel in dunnen schijfjes van o,5 centimeter. Stop ze in de broodrooster op de hoogste stand. Toast drie à vier keer tot de zoete aardappel zacht genoeg is.
- Je kunt deze toast ook in de oven maken door de zoete aardappel 5 à 10 minuten te laten roosteren met eventueel wat kokos- of olijfolie.
- Breng ondertussen wat water aan de kook en leg de eitjes er 5 (zachtgekookt) of 6 (halfzacht) minuten in. Je kan ze ook pocheren.
- Serveer de toast van zoete aardappel met schijfjes avocado, ei en eventueel wat kort aangebakken boerenkool. Breng op smaak met peper, zout en extra vierge olijfolie.
- Voor een vegan versie: vervang het ei door gebakken tempé.
Recept uit ‘Het Keto Plan‘, het nieuwe boek van Julie den Kerchove, is verschenen bij Lannoo en kost 24,99 euro.
www.lannoo.be