Na dertig dagen zonder vlees of zonder alcohol is het eindelijk tijd voor een geëngageerde actie van algemeen nut. Mei plasticvrij daagt iedereen uit om dertig dagen lang (zo veel mogelijk) plastic te bannen en (zo goed mogelijk) zero waste te leven. Vijf bekende ambassadeurs geven het goede voorbeeld voor een afvalarme maand.
Leven met minder plastic. Hoe moeilijk kan het zijn? Enorm, zo blijkt! Week één van mijn zero waste challenge begint al met een valse start. Bummer! Het communiefeest van de dochter viel toevallig op 1 mei zodat ik mijn goede voornemens voor een plasticvrije maand meteen een dag moet opschorten.
Plasticvrij partyplan
Verpakking galore op zo'n familiefeest: vuilniszakken vol tafelpapier, servetten, ballon- en andere resten drukken me keihard met de neus op de feiten. Cadeautjes zitten vrolijk verpakt in lagen papier en plastic - alles om het unboxing moment zo spannend mogelijk te maken. De Japanse furoshiki-methode om een cadeau in een lapje - herbruikbare! - stof te verpakken, is zo gek nog niet. Meteen mijn eerste tip voor een duurzamer bestaan. Ideeën voor afvalarme feestjes zijn bij deze meer dan welkom! Of laten we er een zero waste themafeest van maken. Benieuwd met wat voor creatieve alternatieven de gasten komen aanzetten.
#Plasticfail
Ik doe al langer mijn best om eten in herbruikbare dozen te bewaren - nadat ik het wél eerst uit de verpakking heb gehaald. Mijn kinderen zitten in een afvalarme school waarbij elke vorm van verpakking taboe is, maar anderzijds gooi ik thuis wel de koekpapiertjes in de vuilnisbak. Deze maand worden het bio appels, bananen en wortelreepjes tijdens de speeltijd. Wat is trouwens het nut van bio komkommers in een plastic jasje? De strenge wetgeving op bio producten mag geen vrijbrief voor nog meer plastic zijn.
Laten we de hashtag #plasticfail lanceren om foto's van onnodige verpakkingen te posten. Plastic wegwerpbestek zit hygiënisch maar volkomen nutteloos in een plastic zakje. Waarom? Is er geen alternatief voor de plastic zakjes voor fruit en groenten in de supermarkt? Of laten we statiegeld invoeren op plastic flessen en blikjes zoals in Nederland of Duitsland. Deze maand tap ik lekker oldschool water van de kraan in een duurzame statement fles van Dopper.
Plogging challenge
Na de duurzame kickstart in mijn huishouden is het tijd om werk te maken van een propere buurt. Met de logistieke steun van mooimakers trekken we gewapend met grijpstokken wekelijks de straat op. De verontwaardigingen bij mijn kinderen over de berg afval op straat is aandoenlijk. Ze ontpoppen zich tot ware opruimhelden en doen van pootjelap om als eerste een bierblikje te kunnen grijpen. (On)gelukkig genoeg ligt er voldoende afval om in een recordtijd twee zakken te vullen. En we zijn de dreef nog niet uit. De verzopen knuffellama - pardon, dromedaris - die ze als laatste uit de beek vissen, moet mee als trofee.
Ecoproof shoppen
Supergoods is het adres voor hippe fair fashion voor M/V, duurzame decoratie en coole lifestyle goodies. In de shop in Mechelen kun je regelmatig terecht voor make-up workshops met natuurlijke cosmetica.
Kudzu: de Belgische webshop voor milieubewuste shopper is een echt succesverhaal. Naast duurzame huis-tuin en keukenproducten vind je er ook eco friendly tips. Of boek een ecoware homeparty met keuze uit vijf thema's. Zero Waste, DIY, Natuurlijk Moederen, Eco Lunchen en Weet Wat je Smeert.