FLORIS
- Floris werd in 1730 uit de grond gestampt door een gelijknamige Spaanse barbier. De winkel huist nog steeds in het oorspronkelijke pand, waar de man en zijn nazaten zowel hun privé appartement àls fabriek àls winkel uitbaatten. De fabriek spreidde zich uit over twee ondergrondse verdiepingen én stond in rechtstreekse verbinding met het koninklijk paleis via een geheime tunnel. Vooral koningin Victoria was fan van de Floris parfums en wilde haar bestellingen zo snel mogelijk tot bij zich laten komen, zo blijkt. En dus werd de halve stad maar ondergraven, kwestie van het royale geurtje zo snel mogelijk te kunnen bezorgen.
- Niet alleen royals blijken fan van de Floris parfums. Ian Flemming, de auteur van James Bond, hing ook vaak in de boetiek rond en beschreef in zijn boeken om de haverklap dat Bond enkel producten van de hofleverancier gebruikt en niet buiten komt zonder een snufje No. 89, een klassieke eau de cologne vernoemd naar het huisnummer van Floris. Vandaag de dag kan je er trouwens nog steeds dezelfde zeep, scheerschuim, lotion en parfums als ’s werelds beroemdste spion kopen
- Veel beroemdheden lieten er een persoonlijk parfum samenstellen –dat kan je vandaag de dag trouwens nog steeds- en bleven dat hun leven lang dragen. Die geurtjes droegen dan ook hun naam, maar na hun dood werd die aangepast naar hun bestelnummer –het leek de Floris familie immers vreemd om een “dood” parfum te promoten. Zo werd het persoonlijke parfum van de Russische groothertog Orloff uit 1890 na zijn overlijden omgedoopt tot “No 127”, een geurtje dat levenslang zowel om de hals van Winston Churchill als die van Eva Peròn hing.
- Het oorspronkelijke logbook van de befaamde hofparfumeur bestaat nog steeds en lijst alle bestellingen, van koningin Victoria tot Winston Churchill en later, op. Hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe meer parfum de beroemde klanten bestelden, douches waren immers niet gebruikelijk en dat moest op één of andere manier worden gecompenseerd…
- Parfum heeft een helende werking, zo ontdekte pionier-verpleegster Florence Nightingale tijdens de Krim oorlog. Depressieve patiënten reageerden bijzonder goed op haar Floris geurtje met citrus ondertonen, waarop ze haar parfumeur aanschreef en meteen liters van het goedje bestelde.