Valkuilen
Op dezelfde manier leren als in het middelbaar. Tijdens het middelbaar was leren een lineair proces: je ziet de theorie tijdens de les, dan zet je die om in praktijk en dan krijg je een evaluatiemoment. Zo gaat het er vaak niet aan toe in het hoger onderwijs. Je krijgt grote blokken leerstof die je zeer gedetailleerd moet kennen. Probeer dus verschillende manieren uit om de leerstof te memoriseren, zodat je op tijd weet wat er voor jou het best werkt.
Te weinig tijd incalculeren. Onderschat het blokken niet, je moet op korte tijd een erg grote hoeveelheid aan informatie zien te leren. Hou daar goed rekening mee, zodat je niet op het laatste moment hoeft te panikeren.
Geen hulp zoeken. Vaak heb je de mogelijkheid om aan je universiteit of hogeschool lessen te volgen waarin men je uitlegt hoe je het best kan studeren en hoe je met studiegerelateerde problemen omgaat (stress, faalangst,…). Dit kan echt een grote hulp zijn, woon als je kan zeker zo’n momenten bij.
Jezelf niet testen. In het hoger onderwijs krijg je vaak geen toetsen tijdens het jaar. Zorg er dus voor dat je zelf regelmatig eens checkt of je de leerstof wel onder de knie hebt. Zo kan je ook op tijd eventuele vragen of onduidelijkheden opsporen en die nog aan je prof stellen.
Te wild gaan met koffie, sigaretten, energiedrankjes… Deze helpen je misschien op één moment, maar – geloof ons, we spreken uit ervaring – je boet ervoor in the long run…