Deze teen flicks zijn stiekem op literaire klassiekers gebaseerd

Geüpdatet op 25 juni 2018 door Maxine Detaellenaere en Isabelle
Deze teen flicks zijn stiekem op literaire klassiekers gebaseerd

Jij vond je schoollessen Literatuur misschien niet leuk, maar wij wel! De redactie wordt bevolkt door een bende gigantische nerds die bij het zien van deze high school movies met een hoop déjà-vus te kampen kreeg. Hun plot, zo blijkt, werd doodleuk uit het lijstje verplichte lectuur van onze tienerjaren geplukt:

1/

She' All That - Pygmalion (George Bernard Shaw) 

Make-over alert! Wie had gedacht dat het recept voor de cliché tienertransformatie, het liefst op de tonen van een zeemzoete popsong, te vinden was in de klassieke literatuur? Het verhaal van de Ierse schrijver Shaw over straatmeisje Eliza Doolittle die door de nette professor Henry Higgins tot een echte dame wordt omgetoverd, werd eerder al verfilmd met Audrey Hepburn in de hoofdrol, maar kreeg in de late nineties een nieuwe wending in She's All That: Zach Ziller (Freddy Prince Jr.) is de populairste jongen van de school en wedt dat hij übernerd Laney Boggs (Rachel Leigh Cook) kan transformeren in prom queen. Dat verloopt uiteraard niet zonder slag of stoot, Laney laat zich niet zomaar doen, hij moet er een awkward partijtje hacky sack voor spelen, er komt een schoolfuif met Usher als DJ (!) aan te pas en ook hottie Paul Walker krijgt wat schermtijd: ziehier de film in een notendop, aan jou om te ontdekken of Zachs project uiteindelijk het felbegeerde kroontje verovert.

De boodschap is allesbehalve vrouwvriendelijk, maar daar maalde blijkbaar weinig volk om in 1999: de film werd één van de grote kaskrakers van het decennium. Pikant detail: in 2015 kondigde de Weinstein Company een remake aan, benieuwd of de schandalen rond de gelijknamige filmproducent roet in dat eten gooiden?

2/

Bridget Jones Diary- Pride and Prejudice (Jane Austen)

Ah, kiezen tussen de - bij momenten razend  irritante  - droogstoppel met een gouden hart of de charmante bad boy die je hart - en lenden - in vuur en vlam zet, je zou er voor minder slapeloze nachten van krijgen. Zo ook de heerlijk klungelige Bridget Jones (Renée Zellweger) die heen en weer slingert tussen de sexy cheater Daniel Cleaver (Hugh Grant) en de ietwat saaie maar betrouwbare en lieve Marc Darcy (Colin Firth) - die ons hart keer op keer doet smelten wanneer hij Bridget vertelt: "I like you, just the way you are". Zucht en zwijmel.

Maar wat je misschien niet wist is dat deze Britse film een hedendaagse remake is van Jane Austens klassieker Pride and Prejudice. Al is Daniel Cleaver in de negentiende-eeuwse versie een golddigging officier die niet vies is van een scheve schaats op tijd en stond, Bridget een intelligente dochter uit een middenklassegezin die luistert naar de naam Elizabeth Bennet en Mr. Darcy blijft Mr. Darcy, maar dan wel met een gigantisch landgoed en royale inkomsten.

3/

Cruel Intentions - Les Liaisons Dangereuses (Pierre Choderlos de Laclos)

De film die voor rode oortjes zorgde in je tienerjaren en wiens beroemde lesbische kusscène als tweede in de top 100 van meest sexy filmscènes ooit eindigde. Wat velen echter niet weten, is dat hij gebaseerd is op Les Liaisons Dangereuses van de Franse Pierre Choderlos de Laclos. Het origineel werd als briefroman in de 18de eeuw gepubliceerd en was een pak minder sensueel, al zorgde het verhaal vol losbandigheid en verderf zo pal na de Franse Revolutie wel voor controverse.

Cruel Intentions uit 1999 is de vierde verfilming van het boek en blijft bijzonder trouw aan het originele verhaal: Sebastian Valmont/vicomte de Valmont en Kathryn Merteuil/marquise de Merteuil gaan een weddenschap aan om brave Anette Hargrove/présidente de Tourvel op het slechte pad te brengen. Omdat ze sadistische multitaskers zijn, besluiten ze ook nog even de ontluikende romance tussen Cecile Caldwel/Cécile Volanges en diens muziekleraar Ronald Clifford/chevalier Danceny te saboteren. Dit alles uiteraard aan de hand van manipulatieve bedspelletjes en zonder veel kleren om het lijf. Seutjes versus een snode queen bee versus brokje hete hunk: alle ingrediënten voor een goede chick flick in één!

4/

Easy A - The Scarlett Letter (Nathaniel Hawthorne)

De tongue-in-cheek film met Emma Stone is gebaseerd op Hawthornes roman The Scarlett Letter die het verhaal vertelt van Hester Prynne, een jonge vrouw die in het Puriteinse, zeventiende-eeuwse Boston een affaire begint met de lokale dominee Arthur Dimmesdale. Ze wordt zwanger, maar omdat ze Dimmesdale niet ten schande wil brengen, weigert ze aan de dorpelingen te vertellen wie de vader is. Als straf moet ze haar leven lang een scharlakenrode A - van adultress - op haar borst dragen.

Emma Stone's personage Olive Penderghast krijgt per ongeluk de reputatie de schoolslet te zijn. In plaats van het te ontkennen, besluit ze haar beruchtheid te omarmen en ze gaat er zo ver in dat ze - net als in het boek - een rode A op haar borst speldt. Gelukkig loopt het verhaal lekker romcommerig af, onthult ze de waarheid en eindigt ze in de armen van Dan Humphrey, euh Penn Badgley.

5/

Clueless - Emma (Jane Austen)

Nog zo’n tienerhit die wars staat van culturele referenties: Clueless is een getrouwe adaptatie van Jane Austens roman Emma en alle belangrijke personages uit dat laatste komen aan bod. Hoofdpersoon is de manipulatieve Cher/Emma, die alles heeft wat haar hartje begeert -anno 1995 is dat een gedigitaliseerde dressing, de droom…- maar desondanks toch heel wat schade berokkent met haar goed bedoelde koppelpogingen. Zo neemt ze Tai/Harriet Smith onder haar vleugels -ook hier krijg je een make-over scène van formaat!- en probeert ze haar nieuw projectje in de armen van Elton/Mr. Elton te drijven, wat uiteraard met de nodige tranen afloopt. 

In Austens roman zijn de personages dominees, boeren, landheren en klerken, in Clueless kreeg iedereen een make-over naar rijke Beverly Hills tiener. Behalve Josh/Mr. Knightley, perfect man van dienst, die al aan de universiteit zit -hij is ouder en wijzer, weet je wel. Austen had waarschijnlijk nooit durven dromen dat haar verhaal ooit tot leven zou komen in het Beverly Hills van de jaren negentig. Bakstenen van GSM's, een iets te krappe Calvin Klein jurk, pluizige balpennen, geruite mantelpakjes, fuiven in The Valley en een Alaïa overval: as if! 

6/

10 Things I Hate About You - The Taming of the Shrew (William Shakespeare)

In onze favoriete high school movie - met een jonge Heath Ledger om bij weg te dromen - mag de engelachtige teen queen Bianca (Larisa Oleynik) niet uitgaan zolang haar eigenzinnige - en pretty badass - zus Cat (Julia Stiles) geen date heeft. Dus fixt Cameron (Josheph Gordon Levitt), die smoorverliefd is op Bianca, dat Patrick (Heath Ledger) haar  - tegen betaling - het hof maakt. En hoe... Wij hopen stiekem nog altijd dat ons lief Frank Sinatra's Can't Take My Eyes of You ooit even charmant ten berde brengt als Heath.

De scenarioschrijvers haalden de mosterd bij het Shakespeariaanse toneelstuk The Taming of the Shrew, waar de mooie en deugdelijke Bianca niet mag huwen zolang haar gevatte zus Katharina - geen originele naamkeuze in de moderne adaptatie - niet aan de man raakt.

7/

The Lion King - Hamlet (Shakespeare)

Technisch gezien geen high school movie, maar de literaire inspiratie is zo groot dat hij erbij moet. The Lion King bezorgde ons de meest hartverscheurende sterfscène uit de tekenfilmgeschiedenis (*), maar het thema van broedermoord, afgunst en een bloederige strijd om de troon is allesbehalve nieuw. De originele wraaktragedie Hamlet werd in de 16de eeuw door Shakespeare op het publiek afgevuurd. Het toneelstuk gaat over de Deense kroonprins Hamlet, wiens vader door oom Claudius werd vermoord, waarna die laatste zich doodleuk op zijn troon én in zijn bed nestelde -aan de zijde van kersverse weduwe Gertrude. Hamlets ontdekt het kwade opzet nadat de geest van zijn vader -Mufasa parallel, anyone?- hem verschijnt en zint op wraak. Om Claudius’ wantrouwen te sussen, veinst hij trouwens krankzinnigheid, wat hem een hoop existentieel gepieker oplevert, na een tijdje ook echt kierewiet maakt en het publiek aan het einde van de rit ook nog eens de beroemde monoloog “to be or not to be” oplevert.

Ook Simba zit in de knoei met zichzelf. Hij mag dan nog zo’n sterke, jonge, vegetarische -geen antilopes, enkel insecten-, van wapperende manen voorziene leeuw zijn, diep vanbinnen is hij een huilende, onzekere welp die pas tot zijn zinnen komt eens kick-ass vriendinnetje Nala én een wijze geest hem wakkerschudden.

(*) Nu vooruit, het tweede vreselijkste moment dan. De prijs voor grootste tranentrekker gaat naar Bambi, wiens moeder koudweg wordt neergeknald, waarna zijn vader, Groot Hert Met Strenge Stem, hem doodleuk “vanaf nu volg je mij want jouw moeder is dood” naar het hoofd slingert. Snik…

8/

O - Othello (Shakespeare) 

Het gaat niet altijd om zeemzoete komedies: in 2001 brachten de toen piepjonge Julia Stiles, Mekhi Phifer en Josh Hartnett heel wat tranen teweeg met O, een adaptatie van het Shakespeariaanse drama Othello. In de oorspronkelijke versie wordt de gelijknamige held langzaam maar zeker gek van jaloezie door de intriges en manipulatieve streken van zijn beste vriend Lago. Het gaat zelfs zo ver dat hij in een moment van waanzin zijn geliefde Desdemona vermoordt.

In de nillies versie loopt de competitiedrang binnen een junior basketbalteam volledig uit de hand en zorgt Josh Hartnett in de figuur van Hugo voor heibel. Zo krijgt hij Odin -de moderne Othello- zo ver zijn eigen vriendin Desi te verkrachten en uiteindelijk ook te vermoorden in de veronderstelling dat ze hem bedriegt met teamgenoot Michael, die ook gewelddadig aan zijn einde komt, net als Hugo's eigen liefje Emily. R.I.P. iedereen dus, maar wat een suspence

9/

She's The Man - Twelft Night (William Shakespeare)

Man-vrouw-metamorfoses allerhande in de tienerkomedie She's the Man. Net zoals in het Shakesperiaanse origineel vermomt Viola (Amanda Bynes) zich als een jongen, maar in de moderne adaptatie doet ze dit om te kunnen blijven voetballen wanneer het meisjesteam wordt opgedoekt. Ze infiltreert in het jongensteam als haar broer Sebastian, maar wordt verliefd op kamergenoot Duke (Channing Tatum). Die is helaas head over heels voor de knappe Olivia (Laura Ramsey), die op haar beurt valt voor de zachtaardige Sebastian/Viola - van een verwarrende driehoeksrelatie gesproken. Gelukkig eindigt the filmversie net als in the OG vol romantiek.

10/

Get Over It - A Midsummer's Night Dream (William Shakespeare)

In deze high school versie van A Midsummer's Night Dream - met nillies icoon Sisqo en een piepjonge Mila Kunis - verliest Berke (Ben Foster) zijn vriendin Alison (Melissa Sagemiller) aan de arrogante Bentley (Shane West). Hij besluit haar terug te winnen met de hulp van Kelly (Kirsten Dunst), maar die krijgt al snel zelf gevoelens voor Berke. Wanneer Alison Bentley betrapt met een ander meisje, besluit ze Berke terug te nemen, maar hij kiest uiteindelijk toch voor Kelly.

Ook de originele romantische komedie verhaalt een liefdes - euh - vierkant. Hermia en Lysander zijn dolverliefd, maar haar vader dwingt haar met Demetrius te huwen, de grote liefde van haar vriendin Helena, al is dat allesbehalve wederzijds. Na enkele magische interventies waarbij zowel Lysander als Demetrius door een magisch drankje vallen voor Helena en Hermia in de kou blijft staan, eindigt het verhaal met de huwelijken van zowel Hermia en Lysander als Helena en Demetrius. Hoe schoon...