De warme lentezon is eindelijk aangebroken! Daarom geven we je 7 gouden regels voor wanneer je besluit te lopen wanneer het weer muy caliente is.
De ideale looptemperatuur schommelt rond de 15 à 20 graden. Schiet het kwik de hoogte in, dan volg je best deze tips om je training tot een goed einde te brengen:
Wen op een rustig tempo aan de warmte
Ga niet meteen een halve marathon lopen onder een loden zon, maar start met korte loopuitjes en laat je chronometer thuis. Jérôme Launois, sportcoach bij Aspria legt uit: ” wanneer de temperaturen uitzonderlijk hoog of laag zijn, werkt je lichaam niet in ideale omstandigheden. het zal zich willen aanpassen aan de hitte en als gevolg zal je daar heel wat energie aan kwijt zijn. Je verliest bijvoorbeeld heel wat water door transpiratie. Je reserves zullen uitgeput raken en dat merk je aan je resultaten.” Hou hier rekening mee en forceer jezelf vooral niet.
Word een ochtendmens
Tijdens de (na)middag lopen wanneer het loeiheet is, is vragen om miserie. Plan je trainingen dus verstandig in en ga ‘s ochtends vroeg – of voor wie met geen stokken uit haar bed te krijgen is voor 8 uur, we hear you – ‘s avonds laat lopen.
Zoek een looproute met veel schaduw
“Wanneer je gaat lopen in het bos blijven de omstandigheden behoorlijk goed, ondanks de hitte”, aldus Launois. Zoek dus een bos of park met voldoende hoge bomen die schaduw garanderen. Bovendien werkt een nieuwe looproute erg stimulerend.
Hydrateer, hydrateer, hydrateer
Genoeg water drinken is absoluut essentieel bij het sporten. Niet alleen tijdens je run, maar ook ervoor en erna heb je voldoende water nodig. “Vaak drinken mensen te weinig bij het lopen. Zeker wanneer het warm is, en je dus heel wat vocht verliest. Een loper drinkt in zo’n omstandigheden best 3 à 4,5 liter water per dag”, aldus Launois. Tijdens de run zelf kan een flesje water van 50cl (wanneer je een uur gaat lopen) je helpen. Ook drink je best je hele run door kleine slokjes.
Pas je outfit aan
Vergeet de drie laagjesregel voor tijdens de winter. Bij warme temperaturen bestaat de ideale outfit uit een shortje, een t-shirt, een hoofddeksel en een zonnebril. Lichte kledij is een aanrader, maar ga vooral niet in enkel een sportbeha sporten. T-shirts en tops vormen een noodzakelijke, fysieke barrière tegen de schadelijke stralen van de zon. Kies ook voor kledij in lichte stoffen die het zonlicht weerkaatsen in plaats van absorberen.
Smeer je in met zonnecrème
Sowieso smeer je jezelf in met zonnecrème wanneer de zon fel schijnt, en al zeker tijdens het lopen is dit een must. Aangezien je waarschijnlijk zal transpireren, kies je best voor een waterproofformule. Vergeet ook zeker niet je nek, de achterkant van je knieën en je oren van een goede laag te voorzien wanneer je buiten gaat lopen.
Warm rustig op
“Wanneer je het warm hebt, wil dit niet onmiddellijk zeggen dat je spieren ook opgewarmd zijn”, vertelt Launois. Zie je het niet zitten om een grondige warming-up te doen, kies dan voor een stretching en wat beweging van je knieën en je heupen om je lichaam klaar te stomen voor je run. Ook kan je de eerste kilometers langzaam lopen, zodat je lichaam op het gemak kan wennen aan de buitentemperatuur.