Deze week een waxbeurt gepland? Ook onze verre voorouders kenden al de trials and tribulations van epilatie.
Wanneer bikiniweer z'n intrede doet, grijpen heel wat vrouwen massaal naar het scheermesje of de wax-strip. Maar wist je dat onze prehistorische seksegenoten zich al epileerden? En de Romeinse elite wel alle lichaamshaar verwijderde maar een unibrow de hemel inprees? Doorheen de eeuwen kende de populariteit van verwijderen van lichaamshaar heel wat pieken en dalen en bizarre trends - een hooggeschoren voorhoofd à la Queen Elizabeth Tudor anyone? We geven je een overzicht van de geschiedenis van de epilatie:
Prehistorie
Zelfs tijdens de prehistorie was het verwijderen van haar al a thing. Al was het hoogstwaarschijnlijk minder voor het esthetische aspect en meer uit praktische overwegingen. Volgens sommige bronnen werden haren gekortwiekt omdat er zich anders ijsklonters in vormden of omdat het een broeihaard voor luizen en parasieten vormde. De prehistorische mens gebruikte scherpe stenen of puimsteentjes om zich van overtollige lichaamsbeharing te ontdoen.
Oude Egypte
De Oude Egyptenaren waren grote voorstanders van gladde huidjes. Een harig lichaam vonden ze ongeciviliseerd, met een totale verwijdering van alle lichaamsbeharing tot gevolg. Ook het hoofdhaar moest eraan geloven, enkel de wenkbrauwen mochten - zij het in geëpileerde vorm - blijven staan. Dat deden ze met technieken die tot vandaag nog in zwang zijn, zoals pincetten gemaakt van zeeschelpen en bronzen scheermesjes. Ze zouden ook het waxen hebben uitgevonden, met een mengsel op basis van honing en olie of zelfs met bijenwas.
Antieke Oudheid
Ook in het Oude Rome was ontharing in zwang, vooral dan bij de hogere klasses. Rijke dames lieten zich door slaven insmeren met olie, waarna met een strigil, een scherpe, metalen schraper, het haar vlotjes werd verwijderd. Ook ontharingscrèmes verschenen ten tonele, bestaande uit mengsels van dierenvet- en bloed, ongebluste kalk, hars, pek, klimop of vermalen adder (wij willen echt niet weten hoe dat moet geroken hebben...) Aan de wenkbrauwen werd dan weer niet geraakt want een unibrow was een schoonheidsideaal. Vrouwen die niet het geluk hadden gezegend te zijn van een flink paar doorlopende wenkbrauwen gingen zelfs zo ver dat ze met houtskool hun wenkbrauwen met elkaar verbonden.
4/Religieuze Middeleeuwen
Religie speelde een zeer belangrijke rol in de middeleeuwen en de Kerk veroordeelde het gebruik van cosmetica sterk, waardoor natuurlijke schoonheid als het ideaal werd beschouwd. Zo omschreef de veertiende-eeuwse schrijver Geoffrey Chaucer een 'schoonheid' als 'een vrouw die haar gezicht niet opmaakt en haar wenkbrauw onaangeroerd laat'. Tijdens de zestiende eeuw begon men toch weer naar het pincet te grijpen en epileerde men de wenkbrauwen zeer fijn, naar het voorbeeld van de Britse Queen Elizabeth. Ook een hoog voorhoofd werd in Elizabethaanse tijden beschouwd als het summum, waardoor heel wat vrouwen een deel van hun hoofdhaar verwijderden om aan dit schoonheidsideaal te voldoen.
5/
Victoriaanse zedigheid
In de preutse achttiende eeuw onttrok de heersende mode van lange rokken en mouwen elk stukje blote huid aan het zicht, waardoor epilatie niet langer nodig bleek bij vrome Victoriaanse vrouwen. Bij hun meer promiscue seksegenotes was een geschoren bikinilijn dan weer een praktische noodzaak. Straatmadelieven vermeden zo vervelende schaamluizen, al compenseerden sommigen deze kaalheid met een toefje vals schaamhaar down under, een minipruik voor je vajajaj dus.
Roaring twenties
Begin de twintigste eeuw revolteren vrouwen tegen de kuise mode en schieten de rokjeszomen de hoogte in. Ook lange mouwen moeten eraan geloven, waardoor er plots lichaamsdelen in de kijker worden gezet die van nature nogal harig kunnen zijn. Heel wat vrouwen beginnen dan ook hun benen en oksels te ontharen. Ook ultrafijne wenkbrauwen tijdens deze bruisende tijden erg fashionable en het pincet wordt opnieuw een must have.
7/
Harige hippies
Waar er vanaf het begin van de twintigste eeuw weer lustig wordt onthaard, krijgen we tijdens de jaren zeventig een sterkte tegenbeweging die zich afzet tegen epilatie. Vrouwen laten hun lichaamshaar weer groeien, sommigen uit feministische overwegingen, anderen dan weer omdat een full bush beschouwd wordt als erg sexy tijdens het decennium van de vrije liefde.
Zijdezachte 21e eeuw
Tijdens het begin van de huidige eeuw vierden haarloze lichamen dan weer hoogtij - wie herinnert zich niet de Brazilian wax van Carrie in Sex and the City? Al horen we de laatste jaren weer meer mensen die lichaamshaar het liefst laten staan, denk maar aan Amber Rose die de hashtag #bringbackthebush introduceerde. Ook op wenkbrauwvlak lieten we de fijne lijntjes van de jaren negentig ver achter ons en zien we sinds Cara Delevingne ten tonele verscheen overal volle wenkbrauwen verschijnen.
Pssst... lees ook 5 tips om te ontharen met een pincet en 'mijn poetsvrouw gaf me een Brazilian wax.'