Keuzestress
Al die opties brengen een hoop keuzestress en prestatiedruk met zich mee. Een enquête van de Vlaamse Jeugdraad toont aan dat maar liefst 60 procent van de jongeren vreest niet aan de hoge verwachtingen te kunnen voldoen. Vandaag wordt ons voorgehouden dat we alles kunnen doen en worden wat we willen, maar dat we verantwoordelijk zijn voor ons eigen succes. Slagen we er niet in ons ideaalbeeld te bereiken, dan is dat onze eigen schuld. We gaan geloven dat één verkeerde keuze ons professioneel en privé kan fnuiken, en dat verlamt.
Soms hebben we het gevoel dat er zó veel opties zijn dat we niet meer kunnen kiezen. Niet enkel carrièremogelijkheden, maar ook studierichtingen, hobby’s, reisbestemmingen en zelfs relaties bezorgen ons stress. Zullen we op naailes gaan of schrijven we ons in voor een cursus Russisch? Nemen we een fitnessabonnement of een tienbeurtenkaart hot yoga? Gaan we backpacken in Vietnam of roadtrippen in Canada? Gaan we door met swipen of wordt het tijd voor iets serieus? Het lijkt erop dat alle anderen hun zaakjes bij mekaar hebben, maar eigenlijk zitten we allemaal in hetzelfde schuitje. Tel daar die verrekte social media bij, en voor je er erg in hebt, denk je dat je achterop loopt.
Online FOMO
‘s Ochtends in bed door je Insta feed scrollen werkt eerder stresserend dan inspirerend. Nog voor jij een kop koffie op hebt, hebben anderen er al een sessie rooftop-pilates opzitten, de Kilimanjaro beklommen of een kind gebaard. En daar lig je dan je kostbare tijd te verdoen met scrollen. Hoewel Instagram en andere onlineplatforms een geweldige tool zijn om projecten te lanceren en ideeën op te doen, raken we er vooral door over-triggered. Fear of missing out evolueert dan snel naar frustratie en nog meer stress.
Check yo self before you wreck yo self
Hoe je die negatieve spiraal kan doorbreken? Besef dat er een verschil bestaat tussen negatieve en positieve vrijheid. Negatieve vrijheid is de overvloed aan keuzes die belemmerend werkt, omdat er geen beperkingen zijn. Positieve vrijheid is de ongedwongenheid om te doen wat je écht wil. Ben je geblokkeerd door keuzestress? Denk dan terug aan wat je belangrijk vond als tienjarige. Vóór je bezig was met je toekomst en vóór je je liet beïnvloeden door social media. Wat deed je toen graag? Aan welke waarden hechtte je belang? Het klinkt wat zweverig, maar luister naar je innerlijke kind. Het zal je helpen de keuzes te maken die het best bij je persoonlijkheid aansluiten. Probeer intuïtief te handelen. Alles te rationeel overwegen kan je natuurlijke keuzeproces belemmeren. Denk niet te veel na over de mogelijke gevolgen, maar denk: “Wat maakt mij gelukkig?” en “Wie maakt mij gelukkig?”. En besef wat het allerfijnste is aan al die opties: valt de ene tegen, dan kies je gewoon een andere.
10 redenen waarom 30 worden da bomb is