Sweaters over zwierige jurkjes over een kunstig geknoopt hemdje, een jeans in combinatie met een crisp white shirt, een zijden broekpak met comfy slippers: als er één ding opvalt tijdens de modeweken, is het wel hoe cool onze Noordelijke collega's erbij lopen.
We benadrukken "lopen", want Scandinavische moderedactrices doen niet aan oncomfortabele mode. Ze zijn moeiteloos cool en zien er standaard uit alsof ze 's morgens haastig een outfitje samen hebben gesteld zonder ook maar in de spiegel te kijken. Willen we ook, en dus gingen we op zoek naar de tien winkels waar zij het vaakst gaan shoppen:
1. Rotate
Rotate Birger Christensen, opgericht door creatievelingen Jeanette Madsen en Thora Valdimars, staat bekend om extravagante feestkleding en gedurfde ontwerpen. Het merk biedt statement pieces die perfect zijn voor om op te vallen - pofmouwen, doorkijkstofjes, pluimen, latex... Hier shop je al wat blinkt en opvalt.
2. Baum und Pferdgarten
Nog een nineties kid dat uitgroeide tot een uitgebreid label. Het speelse Baum und Pferdgarten is een printparadijs en haar collecties barsten van de felle kleuren, opvallende prints en design silhouetten. Klinkt nogal ondraagbaar, maar het geheel oogt opvallend gemakkelijk dankzij de typisch Deense styling van laagjes en comfy looks in de mix met ingewikkeld design.
Dit bericht op Instagram bekijken
Een bericht gedeeld door Baum und Pferdgarten (@baumundpferdgarten)
3. Saks Potts
Wie dacht dat het hoge Noorden enkel garant staat voor minimalistisch design heeft het goed mis en Saks Potts is er het mooiste voorbeeld van. Het non-comformistische modehuis uit Kopenhagen slaat dat koele cliché aan diggelen met een storm van kleur, heftige prints en eigenzinnige looks. Je kan het zo gek niet bedenken, welkom in het universum van Saks Potts!
4. Lovechild 1979
Lovechild 1979, opgericht door Anne-Dorthe Larsen, staat bekend om zijn verfijnde vrouwelijke ontwerpen met androgyne invloeden, denk zakelijke broeken gecombineerd met vloeiende topjes. Het merk biedt tijdloze en elegante stukken die zowel praktisch als stijlvol zijn.
5. Holzweiler
De àllercoolste cool kids gaan in het hele hoge Noorden shoppen en houden halt bij Holzweiler, een Noors label dat in 2012 begon met een collectie luxesjaals, maar al snel uitbreidde richting een complete garderobe voor man en vrouw.
Kunst is een belangrijke inspiratiebron en meermaals per jaar nodigt het designtrio achter het label een artiest uit om zijn of haar ding te doen met de collectie. Dat resulteert in bijzonder arty silhouetten, dit seizoen met een stevige Alexander Wang vibe. Gigi Hadid en Camila Coelho worden regelmatig in een Holzweilerke gespot en dat zegt genoeg, allen daarheen!
6. Samsoe & Samsoe
Samsoe & Samsoe begon in 1993 als klein juwelenwinkeltje in Kopenhagen, maar wist zich nog voor het einde van het millennium uit te bouwen tot volwaardig modehuis met prêt-a-porter, schoenen en accessoires voor mannen en vrouwen.
Typisch voor het label is de mix tussen übervrouwelijke, zwierige jurken en rokken enerzijds, de tomboy look met street invloeden anderzijds. Komen de looks je bekend voor? Het label heeft sinds één jaar een winkel in België, waar onze nationale bloggers en masse naartoe stromen.
7. Stine Goya
Stine Goya, gevestigd in Kopenhagen, is geliefd om zijn kleurrijke en artistieke ontwerpen. Het merk combineert speelse patronen met elegante snits, wat resulteert in unieke en expressieve kledingstukken.
8. Gestuz
Gestuz werd in 2008 opgericht door Sanne Sehested en staat bekend om zijn rock-'n-roll geïnspireerde ontwerpen en stoere snits. Het merk biedt krachtige statement pieces: blazers met powerschouders, leder, afgewassen denim en dierenprints.
9. Acne Studios
De stijl van Acne Studios uit Stockholm zweeft ergens tussen vintage en futuristisch. Bekend om de kwaliteitsvolle jeans en iconische leren jassen, zet het merk elk seizoen weer trends die geliefd zijn bij sterren als Kylie Jenner, Dua Lipa en Rosalia.
10. House of Dagmar
Een sober kleurenpallet, strak design, een sportieve feel en een duurzame filosofie waarvan we nog veel kunnen leren: dat is House of Dagmar in een notendop. Het label van drie Zweedse zussen brengt prêt-a-porter, accessoires, swimwear en zonnebrillen uit milieu- en diervriendelijke materialen zoals veganistisch bont, gerecycleerd polyester en kasjmier en cruelty-free merino wol. Daar houdt de duurzame filosofie echter niet op, ook in haar (lokale) productietechnieken streeft het label voorbeeldigheid na. Bestseller is het geknoopte hemd, één van dé pijlers van de Scandinavische garderobe.
11. Stand Studio
Stand Studio, het label van Nellie Kamras, brengt betaalbare luxe-accessoires en veelzijdige outerwear. Het merk biedt alles van stijlvolle mantels, van faux fur jassen tot leren trenchcoats, die elke garderobe naar een hoger niveau tillen.
18. Munthe
Munthe combineert kunstzinnigheid met ambachtelijke tradities en staat bekend om zijn serene en zorgvuldig samengestelde ontwerpen. Met hoogwaardige stoffen en verfijnde details creëren ze tijdloze stukken die zowel van buiten als van binnen prachtig zijn en duurzaam geproduceerd worden. De collecties, die zachte silhouetten met een getailleerde touch combineren, bieden veelzijdige stijlen toegankelijk zijn en matchen met elke persoonlijkheid.
19. Filippa K
Bij Filippa K teken je voor prachtige klassiekers die de tand des tijds doorstaan en écht duurzaam zijn. Simpele en elegante looks die je vrouwelijkheid benadrukken. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het label ook een meer dan heel erg fijne sportswearlijn heeft met ultra comfy, zachte looks die je spontaan zin geven om een hevige yoga sessie in te duiken.
20. Ganni
Scandinavian style voor dummies! Geen flauw idee hoe je je als een Zweedse deerne of Deense bom moet kleden? Vul je online winkelmandje bij Ganni en je hebt prijs. Het Deense label is al jaren een favoriet onder noordelijke modemensen en heeft sinds enkele seizoenen internationale faam te pakken dankzij hits als de buckle ballerina's en luipaardjurken.
Het aanbod is extreem uitgebreid en je vindt er echt voor elk wat wils. Dat laatste is de reden waarom Ganni wel eens als de Deense Zara wordt omschreven, al kan je dat van het prijskaartje jammer genoeg niet zeggen: niet onbetaalbaar, maar ook weer geen spotgoedkope prijzen.