Spinazie, tomaat en bloemkool krijgen concurrentie vanuit de zee: koken met zeewier en algen zit in de lift! Steeds meer chefs specialiseren zich in de zogenaamde zeegroenten en zo ook Donald Deschagt, die zijn beste recepten bundelde in een origineel kookboek.

Waarom? Algen bevatten een bom aan vitaminen en mineralen, die ze rechtstreeks uit het zeewater ophalen en in hun celstructuur concentreren -wat ze een pak voedzamer maakt dan landgroenten. Dezelfde kwaliteiten vind je in wieren terecht, die daarnaast ook evenveel calcium en eiwitten als in vlees of vis bevatten. Geen wonder dat de extreem gezonde planten al eeuwen tot soep, sla en andere stoofpotjes worden verwerkt -niet in het Westen, wel in Azië, in de Andes en bij de Inuït, die er sinds eeuwen hun uitzonderlijke kracht uit halen. Last but not least: het telen van algen en zeewier is bijzonder duurzaam aangezien ze heel gemakkelijk en snel groeien. Som al die eigenschappen op en je snapt waarom ze wel eens als “future food” worden bestempeld!

Waar koop je het? Meer en meer supermarkten investeren in zeegroenten, maar als je zeker wil scoren, ga je best langs bij vishandels of Aziatische winkels.

Aan de slag nu, ontdek hier drie recepten uit Zeegroenten van Donald Deschagt: