5 sporten die je brein boosten

Gepubliceerd op 12 mei 2020 door Isabelle
5 sporten die je brein boosten

Wist je dat sporten een rechtstreekse invloed heeft op zowel je hersencapaciteit als je psychologische toestand? Een half uurtje beweging per dag maakt dat je na een week al de gunstige effecten voelt. Ga tijdens je pauze dus niet achter je TV-scherm zitten, maar trek je sportschoenen aan -na een tijdje zal je vanzelf hunkeren naar dat kleine momentje fysieke activiteit. Deze disciplines in het bijzonder zorgen ervoor dat je aan sneltempo door je cursussen vliegt!

Maar eerst: wat is het precieze effect van zo’n slimme workout op je brein?

  • Tijdens een fysieke inspanning gaat je hart sneller en meer bloed pompen dan in rusttoestand, waardoor ook je hersenen een welkome zuurstofboost krijgen, wat hun functies -zoals het concentratievermogen- optimaler maakt. 
  • Bovendien komen er bij intense beweging, vooral van de grote spiergroepen, gelukshormonen vrij -serotonine en dopamine- die een kalmerend effect op je gemoedstoestand hebben. Kus je stress, angsten en depressieve gevoelens dus maar vaarwel.
  • Last but not least: sporten geeft ook je libido een boost, wat je pauzes extra interessant én efficiënt maakt -want geen betere workout dan seks…

Welke specifieke disciplines dan een gunstig effect hebben op je blokvermogen? Volgens experts zijn dat sporten die beweging met coördinatie combineren: het eerste boost de aanmaak van nieuwe hersencellen, het tweede bevordert de verbindingen tussen die cellen, waardoor ze ingezet kunnen worden voor activiteiten als denken, onthouden en analyseren. Dit zijn de beste combo-sporten:

Tafeltennis

(c)Shutterstock

Niet lachen, maar een stevig potje pingpong is dus ’s werelds allerbeste breinsport! Het vergt een extreme hand-oog coördinatie en focus, daagt je reflexen uit en dwingt je om strategisch te denken én je kalmte te bewaren. Dit alles terwijl je als een gek van de ene voet op de andere springt. Top.Sport!

Dansen

(c)Shutterstock

We hoeven je niet uit te leggen hoeveel deugd dansen kan doen: je schudt even letterlijk alle zorgen van je af en traint ondertussen ook je uithoudingsvermogen. Je kan zelf beginnen freestylen, maar het is nog efficiënter om een routine uit te voeren waar je de pasjes vanbuiten moet leren -het zet immers lichaam én brein aan het werk. Schrijf je dus in voor een wekelijkse klas hip-hop, ballet, jazz, of waarom niet tango en let it go!

Basketbal en tennis

(c)Shutterstock

Eigenlijk zijn alle balsporten aanraders omwille van de oog-hand coördinatie, maar tennis en basketbal in het bijzonder drijven die tot het uiterste. Eigenlijk geven zij dezelfde voordelen als pingpong, zij het dat de snelheid van het spel iets minder groot is -je reflexen krijgen dus meer rust. Anderzijds moet je dat opvangen door een zwaardere fysieke inspanning te leveren, wat de som dus gelijk maakt.

Vechtsporten

(c)Shutterstock

Een boksbal kapot schoppen terwijl je je inbeeldt dat het om de verzender van die vervelende emails gaat: yes please! Het doet je mentaal ongelooflijk veel deugd, niet in het minst omdat de hoge impact van de bewegingen zoveel endorfines vrijmaken én je hart dubbel zo hard laten pompen. Wordt ook je brein aan het werk gezet? Zeker! Beginnelingen struikelen vaak over het ritmische aspect van de sport en het feit dat je zowel handen als voeten constant moet coördineren. Wetenschappelijk onderzoek heeft trouwens aangetoond dat mensen die op een hoog niveau vechten opvallend meer grijze hersenmassa hebben dan hun minder vechtgrage medemens. Geen idee of Jackie Chan een doctoraat op zak heeft, maar dat zou dus wel moeten…

Yoga

(c)Shutterstock

Geen zin om teveel te zweten? Yoga, en dan in het bijzonder Pranayama (de beheersing van je ademhaling), heeft ook een gunstig effect op je werk- en studievermogen. Er bestaan verschillende ademhalingstechnieken die elk specifiek een ander deel van je hersenen activeren. Zo kan je letterlijk puffen voor meer energie, snuiven voor extra concentratie en ademen tegen stress. Hoe dat moet, toonden we je eerder al in onze Pranayama special -veel plezier!

Opgelet, enkele valkuilen:

  • Bedoeling is je hart harder aan het pompen te krijgen, want dat zet de hele cirkel van zuurstofproductie in gang. Langdurige, low-impact sporten zoals joggen en fietsen leveren je dan wel een frisse neus op, maar doen verder geen spectaculaire mirakels voor je brein.
  • Deze is moeilijk: je wil intensief sporten, maar ook niet over de schreef gaan. Té vaak een té grote inspanning leveren, maakt stresshormonen vrij in je lichaam, wat uiteraard een averechts effect heeft op je breincapaciteit. Bovendien wil je je nu ook weer niet uitputten, bedoeling is juist energie op te laden, niet uit te zuigen. Voer je workout dus uit volgens het intervalprincipe en wissel korte momenten van intense inspanning af met momentjes om weer op adem te komen -dit kan ook als je in beweging blijft.