7 x luxe ecoresorts

Geüpdatet op 28 juni 2018 door Trish Nagy en Laure Vandendaele
7 x luxe ecoresorts

Composteren, zero waste, herbebossing, zonne-energie: de nieuwe generatie luxeresorts draagt haar steentje bij tot een betere wereld. In deze zeven droomparadijzen gaan luxe een duurzaamheid wel degelijk hand in hand.

Kenia: Segera Retreat

eco_resort_vakantie_kenia_segera_retreat
foto: Segera Retreat

Safari meets ecologie in dit buitengewone ecoresorts in Laikipia County, Kenia. Eigenaar Jochen Zeitz, voormalig CEO van Puma, wil in zijn vakantieparadijs maar één ding: luxe koppelen aan natuurbehoud en dierenbescherming. Alle villa's zijn opgetrokken uit duurzame materialen en werden ingericht met hedendaagse Afrikaanse kunstwerken uit Zeitz' persoonlijke collectie. Elke cabin beschikt over een privéhottub met panoramisch zicht op de savanne. Observeer olifanten, zebra's of zelfs bedreigde zwarte neushoorns vanuit je bad. Niet indrukwekkend genoeg? Dan rest je nog een diner onder de sterrenhemel in Nay Palad Bird Nest, waar je het natuurschoon van dichtbij bewondert.

segera.com

1/

Australië: Longitude 131°

foto: Longitude 131

Wanneer je 's morgens na de beste nachtrust van je leven uit je tent - understatement - kruipt, wacht je een surrealistische ervaring. Knijp jezelf in de arm en speur de horizon af naar de 600 miljoen jaar oude Ayers Rock, de mythische rode berg die contrasteert met de staalblauwe lucht. Diep verscholen in de Centraal-Australische woestijn ligt Longitude 131 °, een zelfvoorzienend bievak met vijftien eco-glampingtenten en een zwembad. Alle onderdelen werden prefab gebouwd en ter plaatse gemonteerd om de transportoverlast in het beschermde national park te beperken. Daarnaast geldt de zero waste-regel: al het afval wordt gecomposteerd en gerecycleerd en de elektriciteit komt van zonnepanelen. Desert chic zonder chici.

longitude131.com.au

2/

Amerika: Amangiri

Met zijn betonnen structuur en geometrische vormen gaat dit luxeresort helemaal op in het onherbergzame woestijngebied van Utah. Amangiri maakt deel uit van de Aman Resorts Group en zweert sinds z'n oprichting dertig jaar geleden bij duurzaamheid en respect voor de omgeving. Het restaurant serveert uitsluitend gerechten op basis van lokale ingrediënten en ook het outdoorprogramma is helemaal ecofriendly. Klauter als een amazone op een paard en ontdek het Wilde Westen in galop of overwin je hoogtevrees tijdens een initiatie rotsklimmen. Trakteer je lichaam vervolgens op een Navajo-geïnspireerde wellnessbehandeling. Geniet s avonds van de ondergaande zon bij het haardvuur op je privéterras en probeer het aantal vallende sterren te tellen. Amangiri - vrij vertaald als 'vredige berg' - maakt zijn naam helemaal waar.

aman.com/resorts/amangiri

3/

Rwanda: Bisate Lodge

Staat Rwanda (nog) niet op je bucketlist, dan brengt Bisate Lodge je wel op andere ideeën. Het Oost-Afrikaanse land is een upcoming luxebestemming en profileert zich als het nieuwe walhalla voor ecotoerisme. Bisate Lodge heeft alles wat je van een geëngageerd droomresort verwacht: van high-end suites tot een socio-ecologisch beleid. Het hotel steunt lokale gemeenschapsprojecten en trekt volop de kaart van zero waste, herbebossing en recyclage van afvalwater. De zes conisch gevormde villa's werden tegen de flank van een uitgedoofde vulkaan gebouwd, midden in het Vulcanoes National Park. Het uitzicht? Ronduit spectaculair. Het interieur? Een eclectische mix van hedendaags design en couleur locale. Bisate Lodge organiseert gorillatochten door het regenwoud zodat je de mensapen in hun natuurlijke habitat kunt spotten. Terwijl je na zo'n jungle-expeditie wegmijmert in je buitenbad, worden je wandelschoenen gepoetst voor je deur afgeleverd, nog voor je Diana Fossey kan zeggen. PS: verget bij je vertrek niet om een boom te planten in het herbebossingsproject. Wedden dat je deze eco-ervaring nooit meer vergeet?

wilderness-safaris.com/camps/batiste-lodge

4/

Indonesië: Misool

De gedroomde vakantiebestemming: parelwitte stranden, houten hutjes en een turkooizen lagune met op de achtergrond een zeebries. Misool is een goed bewaard geheim dat met de grootste zorg omringd wordt. Alles voelt onaangeroerd en ongerept, alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Het eiland is enkel bereikbaar per boot en bij de bouw van het resort werd geen enkele boom gekapt. Hier gelden de regels: composteren, recycleren en zero waste - er rust zelfs een totaalverbod op plastic flessen. Vanaf je terras duik je rechtstreeks in de blue lagoon en ervaar je zelf wat dit koraalrif zo uniek maakt. De Misool Foundation staat in voor de bescherming van het koraalrif en organiseert ook educatieve schoolprojecten rond duurzaamheid en milieubewustzijn.

misool.info

5/

Peru: Inkaterra Reserva Amazonica

Wist je dat ecotoerisme al in 1975 wortel schoot in het Peruviaanse Amazonewoud? De eigenaar van het Inkaterra Reserva -resort is een fanatieke ecopionier die zich al ruim veertig jaar inzet voor natuurbehoud en herbebossing. Recycleren en composteren is hier een must en de elektriciteit gaat dagelijks enkele uren uit. Stemmige lantaarns verlichten van het domein. Voel je verbonden met Moeder Natuur tijdens een begeleide avonturentocht door het regenwoud of val in slaap onder de sterren in het 100% klimaatneutrale Canopy Tree House.

inkaterra.com

6/

Portugal: Six Senses Douro Valley

Op een heuveltop met uitzicht op de Dourorivier in de gelijkvormige vallei, ligt een relatief onbekend stukje UNESCO werelderfgoed verscholen. Het glooiende landschap en de weelderige natuur vormen het ideale decor voor het Six Senses-resort, ondergebracht in een idyllisch landgoed uit de negentiende eeuw. Het hotel draagt zorg voor z'n gasten, maar ook voor de omgeving. Geniet van de organisch geteelde fruit en groenten, lokaal geproduceerde wijn en artisanale specialiteiten.  Zelfs in het mineraalwater wordt ter plaatse geproduceerd om de ecologische voetafdruk te beperken. Uiteraard zijn de groene principes zoals composteren, recycleren, zero waste en energiezuinigheid hier daily business.

sixsenses.com/resorts/douro-valley/destination