Zin om de zon op je huid te voelen? Begrijpelijk. Maar voor je naar buiten stapt, loont het om even stil te staan bij de hardnekkigste zonnecrème mythes. Want ook al smeer je braaf SPF, bestaat de kans dat je dit verkeerd aanpakt. Door te weinig te gebruiken, te laat bij te smeren of je blind te staren op het cijfer op de verpakking. Wij gingen te rade bij een dermatoloog.

Zomer betekent niet alleen fun en vakantie, maar ook verantwoord omgaan met zonlicht en zorg dragen voor je huid – en daar zijn wij Belgen niet zo sterk in. Dermatoloog Thomas Maselis: “De gemiddelde Belg komt tijdens de wintermaanden te weinig buiten. We stappen ’s ochtends in de auto en brengen daarna een hele dag door op kantoor. Wanneer we tijdens de zomer eindelijk op vakantie gaan, willen we maximaal van de zon profiteren. Met als gevolg dat we onze huid soms tot acht uur lang met te weinig bescherming blootstellen aan de zon.”

De gevolgen van blootstelling aan de zon

De cijfers liegen er niet om: jaarlijks komen er in ons land bijna 39 000 nieuwe huidkankerpatiënten bij, dat is een stijging van maar liefst 350 procent sinds 2004. Wie in de zon komt moet zich beschermen, dat zijn we ons grootste orgaan verplicht. Bovendien werkt blootstelling aan UV-stralen vroegtijdige huidveroudering in de hand (Rimpels! Pigmentvlekken!) en ook daar zit niemand op te wachten. En dus gaan we slim smeren, de schaduw opzoeken tijdens de uren waarop de zon het hoogst aan de hemel staat en beschermende kleding dragen. Be-loofd.

UV-straling zon

Unsplash

UVA versus UVB

“Zonlicht is opgebouwd uit verschillende soorten straling, waaronder ultravioletstraling, kortweg UV. Die is op haar beurt onderverdeeld in UVA- en UVB-straling”, zegt Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichtster van huidverzorgingsmerk Nomige. “UVB zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar óók dat je verbrandt als je te lang in de zon zit. UVB is ook verantwoordelijk voor de aanmaak van vitamine D. UVA is een grotere boosdoener. Deze straling dringt namelijk dieper in je huid en kan vroegtijdige huidveroudering en huidkanker veroorzaken.”

Chemische versus minerale filters

“De kwaliteit en veiligheid van UV-filters staan ter discussie. Sommige filters beweren beter te zijn dan andere, maar er zijn geen eenduidige bewijzen. Beide filters hebben voor- en nadelen.”

Chemische filters

“Organische zonnefilters bevatten moleculen die de straling absorberen en de energie omzetten in een onschadelijke vorm. Deze ondergaan een chemische omzetting bij contact met UV-straling, waarbij zij de energie absorberen en afstaan in de vorm van warmte of infraroodstraling.”

Minerale filters

“Minerale zonnefilters bevatten twee anorganische stoffen: titaniumdioxide en zinkoxide. Ze leggen een soort laagje op de huid, werken als een spiegel en zorgen voor reflectie en verstrooiing van het zonlicht. Het nadeel van deze filters is dat ze minder aangenaam aanvoelen en dat ze een doffe en witte gloed op het lichaam of gelaat achterlaten.”

Unsplash

Vitamine D

Uiteraard is niet alles aan de zon gevaarlijk en slecht. Zonlicht is noodzakelijk voor de aanmaak van vitamine D, daarom is het oké om dagelijks tussen de 15 en 30 minuten (afhankelijk van je huidtype) onbeschermd buiten te komen. Vitamine D zorgt voor sterke botten, vermindert het risico op depressie en bevordert onder andere het immuunsysteem en het geheugen.

SPF

De beschermingsfactor SPF (Sun Protection Factor) drukt de werkzaamheid van je zonnecrème uit. Het gaat om het UV-absorberend vermogen van de crème. Anders gezegd: de SPF geeft aan hoeveel langer iemand in de zon kan zitten zonder te verbranden bij gebruik van een zonnecrème in vergelijking met iemand die geen bescherming aanheeft. Als je huid zonder bescherming rood wordt na 10 minuten, dan zou je met SPF15 tot 15 keer langer in de zon mogen liggen. Maar opgepast, want de SPF die je op je zonnecrème verpakking ziet staan, verklapt je enkel in welke mate het product je beschermt tegen UVB-stralen, niet UVA. Hou hier rekening mee bij de keuze van je zonnecrème. Ga dus op zoek naar zonnecrèmes die expliciet vermelden dat ze ook tegen UVA beschermen.”

Vrouw op het strand met zonnecrème op het gelaat

Unsplash

Welke factor smeren?

“Welke beschermingsfactor het meest geschikt is voor jou, hangt onder meer af van je huidtype. Dit wordt onder meer bepaald door hoeveel pigment je in je huid hebt. Hoe bleker je bent, hoe regelmatiger je zal moeten smeren. SPF is wiskundig echter niet zo eenvoudig als het lijkt.”

“Het is namelijk niet zo dat een SPF30 twee keer zo lang of twee keer beter werkt dan een SPF15. Ook is het niet zo dat als je 2 keer een laagje crème met SPF15 over mekaar smeert, dat je dan hetzelfde beschermende effect hebt als een SPF30. Het is wel zo dat méér smeren altijd beter is. Het verschil in zonnebescherming tussen SPF30 en SPF50 is helemaal niet zo groot als je misschien denkt. Een SPF30 blokkeert 96,6% van de straling. SPF50 biedt rond de 98% bescherming. Geen enkele zonnecrème blokkeert 100% van de UV straling. Dus SPF100 is voor die reden dan ook zeer misleidend.”

Voldoende smeren en blijven smeren

“Te weinig smeren heeft als effect dat de beschermingsfactor van je dagcrème een stuk lager ligt dan er op de verpakking staat. Dus als je slechts een dun laagje SPF30 op je gezicht smeert, is de daadwerkelijke beschermingsfactor misschien slechts SPF10. Smeer daarom altijd ruim voldoende dagcrème of zonnecrème op je huid.”

“Daarnaast is het geen fabeltje dat je SPF bescherming al na enkele uren is uitgewerkt. Dus of je nu een zonnecrème of een dagcrème met SPF gebruikt: blijven smeren als je de zon in gaat. Zit je de hele dag binnen? Dan is het uiteraard niet nodig om meerdere keren dagcrème aan te brengen. Al kan dat hydratatie-technisch weer zijn voordelen hebben. Eén ding is zeker, je huid beschermen moet je doen.”

zonnen UV-straling

Unsplash

5 mythes over zonnecrème doorprikt

1. Als het bewolkt is, heb ik geen zonnebescherming nodig

Zelfs op bewolkte dagen kan tot wel 80% van de schadelijke UV-stralen in de huid dringen. UV-stralen worden bovendien door de ondergrond gereflecteerd: zand reflecteert 15% van de UV-straling, water 25%.

2. Als ik me insmeer, krijg ik geen mooi kleurtje

Bruin worden doe je ook met zonnebescherming, alleen veel trager. Er is geen enkele reden om je niet te beschermen.

3. Ik verbrand nooit, dus ik hoef me niet in te smeren

Een veilig kleurtje bestaat niet. Mensen die niet (snel) verbranden of van nature een donkere huid hebben, zijn even gevoelig voor zonneschade als mensen met een lichte huid.

4. Alle zonnebescherming is even krachtig

De SPF (Sun Protection Factor) geeft aan hoe lang het duurt voordat UVB-stralen schade veroorzaken. Dat staat los van de UVA-stralen die een rol spelen bij het ontwikkelen van huidkanker. Kies daarom voor een zonnebescherming met het ‘Broad Spectrum’-label, wat betekent dat het product tegen UVA- én UVB-stralen beschermt.

5. Een hoge SPF gaat langer mee

Het verschil in zonnebescherming tussen SPF30 en SPF50 is niet zo groot. Een SPF30 blokkeert 96,6% van de straling, SPF50 biedt zo’n 98% bescherming. Geen enkele zonnecrème blokkeert 100% van de UV-straling. Sterker nog, alles boven SPF50 biedt quasi geen extra bescherming.

Vrouw op het strand smeert zich in met zonnecrème

Unsplash

Cijfers

  • 80% van de zichtbare huidveroudering is te wijten aan UV-blootstelling.
  • Slechts 6% van de bevolking brengt voldoende zonnebescherming aan.
  • Wie voor zijn 20ste levensjaar 5 keer ernstig verbrand is geweest, heeft 80% meer kans om een melanoom te krijgen.
  • Smeer je zeker om de vier uur opnieuw in. Als je sport, zwemt of zweet moet je om de twee uur een nieuwe laag aanbrengen.

Zonnecrème tips & tricks

  • Zonneproducten worden slecht. Bewaar ze niet langer dan één jaar na opening. Eigenlijk zou je zonnecrème het einde van de zomer, of zelfs het einde van je vakantie, niet mogen halen.
  • Zorg ervoor dat er altijd een travel size zonnecrème in je handtas zit. Je weet nooit wanneer je aan de rand van een zwembad belandt.
  • Doe zoals Kourtney Kardashian en smeer restjes zonnecrème op de bovenkant van je handen om ook daar vroegtijdige huidveroudering en pigmentatie te voorkomen.

Zonnebescherming van kruin tot teen

Van de heerlijk geurende zonnecrème van Le Rub tot de handige zonnestick van Caudalie en de lippenbalsem van Paula’s Choice: deze producten krijgen alvast onze stamp of approval.

Le Rub All-Day Sunscreen SPF30

Le Rub

All-Day Sunscreen SPF30

Op zoek naar een zonnecrème die je huid niet alleen beschermt maar ook verzorgt? Deze minerale zonnecrème van Le Rub doet precies dat. De formule is rijk aan antioxidanten zoals vitamine E, druivenpitolie en zonnebloemolie. Hij houdt je huid soepel en gevoed, zelfs op warme dagen. Geen plakkerige boel of witte waas, maar een lichte textuur die snel intrekt en je huid laat stralen. En als kers op de taart: een frisse geur van tomatenblad en groene mandarijn.

SHOP HIER
Louis Widmer Clear & Dry Sun Spray SPF50

Louis Widmer

Clear & Dry Sun Spray SPF50

Hou je van de zon maar niet van zonnecrème? Dan zit je goed met deze transparante spray van Louis Widmer. De lichte olieformule voelt niet vettig aan, trekt snel in en laat geen sporen na op je huid of je kleding. Dankzij de 360° spraykop breng je de mist makkelijk aan op moeilijk bereikbare plekken – zelfs ondersteboven. Vitamine E en panthenol zorgen voor hydratatie en comfort, ook voor de (allergie)gevoelige huid.

SHOP HIER
La Roche-Posay Anthelios Hydraterende Melk SPF50+

La Roche-Posay

Anthelios Hydraterende Melk SPF50+

Deze zonnecrème met glycerine en vitamine E biedt een hoge bescherming tegen UVA- en UVB-stralen en is geschikt voor de gevoelige of snel geïrriteerde huid. De textuur is licht en trekt snel in zonder witte waas achter te laten. Je kan hem gebruiken voor gezicht én lichaam – en met een tube die deels uit karton bestaat, zet je ook een kleine stap richting een duurzamere verzorgingsroutine.

SHOP HIER
Caudalie Vinosun Stick SPF50

Caudalie

Vinosun Stick SPF50

Je gezicht, lippen, littekens of andere gevoelige zones snel en precies insmeren zonder gedoe? Dat doe je met de Vinosun Stick SPF50. De formule is parfumvrij, geschikt voor de gevoelige huid en smelt moeiteloos in. Het formaat past bovendien perfect in je tas, en maakt van de stick de ideale oplossing voor touch-ups onderweg. Buriti- en druivenpitolie voeden de huid, zonder al te veel te glanzen of te plakken.

SHOP HIER
Coola Scalp & Hair Mist Organic Sunscreen SPF30

Coola

Scalp & Hair Mist Organic Sunscreen SPF30

Je denkt aan je gezicht, je schouders, je benen… maar je haar? Deze lichte mist van Coola is speciaal ontwikkeld voor je haar en hoofdhuid, en beschermt tegen schadelijke UV-stralen zonder je haar vet te maken of te verzwaren. Ideaal voor wie een gevoelige haarscheiding heeft of gekleurd haar dat snel vervaagt in de zon. De formule zit boordevol kleurbeschermende ingrediënten en ruikt subtiel naar de oceaan. Makkelijk aan te brengen met het gerichte spraytuitje, en handig om in je strandtas te gooien voor een snelle touch-up doorheen de dag.

SHOP HIER
Nuxe Sun Oil Gold SPF50

Nuxe

Sun Oil Gold SPF50

Een zonneolie die je huid doet glanzen, zonder de bijbehorende nadelen? Dat moet de Sun Oil Gold SPF50 van Nuxe zijn. Deze beschermt je huid tegen de zon, huidveroudering en pigmentvlekken én geeft tegelijk een subtiele, gouden glans. Dit dankzij parelmoerdeeltjes van natuurlijke oorsprong. Tot slot zorgt de verslavende tropische geur van tiarébloesem, sinaasappel en vanille ervoor dat je de zonneolie elke dag wil smeren – zon of niet.

SHOP HIER
Q+A Niacinamide SPF50 Balancing Daily Sunscreen

Q+A

Niacinamide SPF50 Balancing Daily Sunscreen

Niet elke zonnecrème is een match voor een glimmende of snel onzuivere huid. Deze brengt rust en balans, en beschermt tegelijk doeltreffend tegen de zon. De luchtige gel-crèmetextuur voelt bijna onzichtbaar aan op de huid, maar beschermt intussen wel tegen UVA en UVB. Niacinamide helpt bij het verfijnen van poriën en kalmeert de huid, terwijl aloë vera en L-arginine extra hydratatie en antioxidantbescherming bieden. Perfect voor een vette of gecombineerde huid, en werkt tot slot prima onder make-up.

SHOP HIER
Lierac Sunissime Velvety Sun Fluid SPF50+

Lierac

Sunissime Velvety Sun Fluid SPF50+

Bescherming en verzorging in één: deze zonnefluïde van Lierac beschermt niet alleen tegen UVA- en UVB-stralen, maar ook tegen blauw licht en infrarood en helpt zo huidveroudering vertragen. De textuur is luchtig, smelt in de huid en laat geen witte sporen na. Een vleugje rode-algenextract geeft je een gezonde glow, alsof je net terugkomt van vakantie. En de geur? Kokoswater, bergamot en jasmijn zorgen voor een instant vakantiegevoel.

SHOP HIER
Paula’s Choice Lippenbalsem SPF50

Paula’s Choice

Lippenbalsem SPF50

Wanneer het over zonnebescherming gaat, worden lippen vaak vergeten, terwijl net die huid snel verbrandt. De geur- en smaakloze lippenbalsem van Paula’s Choice met SPF 50 beschermt je lippen tegen UV-schade en houdt ze zacht. Karitéboter en olijfolie voeden en herstellen, zonder te glanzen of te plakken. Geen sexy verpakking, maar wel een degelijke, betrouwbare lippenbalsem mét SPF.

SHOP HIER
Jane Iredale Powder-Me SPF30 Dry Sunscreen

Jane Iredale

Powder-Me SPF30 Dry Sunscreen

Geen fan van crèmes? Dit poeder met SPF 30 van Jane Iredale biedt een handig alternatief. Je brengt het aan met een zacht, navulbaar penseel dat je in je handtas gemakkelijk overal mee naartoe neemt. Ideaal voor bovenop je make-up of om een snelle touch-up aan te brengen zonder je handen te moeten gebruiken. En dankzij het transparante poeder zie je er nog steeds uit als jezelf – alleen iets beter beschermd. Liever een beetje kleur? Er bestaan ook getinte versies in Nude, Golden en Tanned.

SHOP HIER