Of je nu van (klassiek) fietsen houdt of niet, wij zullen je eens vertellen waarom je best zo snel mogelijk op elektrisch overschakelt. Interview met de oprichters van Ahooga, een fietsenmerk ‘made in Belgium’, een naam om te onthouden.
1. Je krijgt langzaam maar zeker een gespierd lichaam. Dacht je dat elektrisch fietsen iets voor lazy girls was? Fout gedacht. De elektrische fiets is geen scooter, je moet nog altijd trappen. Hij kan helpen om je gewicht onder controle te krijgen, maar ook om je hartspieren en bloedsomloop te versterken en je longinhoud te verbeteren. Niets dan goeds dus.
2. Het is goed voor de planeet. Het lijdt geen twijfel: de elektrische fiets is groen. Er komen geen fijne deeltjes en broeikasgassen vrij, en hij stoot 80 keer minder CO2 uit dan een auto.
3. Je neemt veel vaker de fiets. Afstanden, hellingen of zware tassen vormen niet langer een probleem. Waarom zou je de auto dan niet laten staan? Een elektrische fiets doet dagelijks dienst, zelfs voor het woon-werkverkeer. Ondertussen adem je met volle teugen … Ideaal om de stress te verdrijven en een stevige portie endorfines aan te maken – onze plezierhormonen!
4. Je komt piekfijn ter plaatse. In tegenstelling tot met een gewone fiets, kun je er zelfs mee naar een professionele afspraak rijden zonder dat je druipt van het zweet/van outfit moet verwisselen/je deo moet opgebruiken.
5. Alle voordelen van de klassieke fiets gelden ook hier. Logisch. In de stad verplaats je je veel sneller, je vermijdt files, je hoeft niet langer op de bus te wachten, je hebt geen parkeerproblemen meer en je voelt je vrij, ongelooflijk vrij.
Welke nemen we?
Onze favorieten zijn die van het merk Ahooga, een bedrijf dat in 2015 is opgericht door twee Brusselaars en dat reeds in de prijzen viel. Na een korte midlifecrisis besluiten Philippe Lefrancq en Frédéric Mertens alles om te gooien en een zaak in elektrische fietsen te starten. Waarom we hun fietsen zo geweldig vinden? Omdat ze top zijn, maar ook vederlicht (13 kg in vergelijking met 25 kg bij de meeste modellen) en opvouwbaar (je kunt er dus mee op de tram of je kunt hem veilig binnen zetten).
Je kunt al dan niet elektrisch ondersteund rijden, en de prestaties liggen hoog: het frame zonder scharnier is duurzaam, stevig en dynamisch. En de naam Ahooga? ‘Hij is afgeleid van een onomatopee. In de jaren ’20 waren sommige wagens uitgerust met een claxon die zo’n geluid produceerde. De filmindustrie nam de term over om verbazing of opwinding aan te duiden”, vertelt Philippe. Bovendien werkt het bedrijf erg lokaal, en ook dat vinden we fijn. “Onze frames worden in België ontworpen. We kopen hier ook het aluminium en monteren onze fietsen voor 30% ter plaatse. De rest van de productie verzorgen we samen met een Belgisch gezin in Oost-Europa. Wij zijn groot voorstander van een verminderde ecologische voetafdruk en het stimuleren van de lokale economie”.
Er is ook nog net dat ietsje meer … De Ahooga-fietsen zijn in 215 kleuren verkrijgbaar, mat of glanzend, en ze kunnen naar believen worden gepimpt. “Met al die kleurtjes willen we het straatbeeld opvrolijken”, zegt Philippe. “Het geheim van geluk in de stad ligt volgens ons in aangename verplaatsingen”. Bike baby, bike!
Praktische info: gespierde opvouwbare fiets verkrijgbaar vanaf 1269 euro, de hybride (elektrische) versie vanaf 2099 euro. Meer info op de website van Ahooga.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Ahooga.
www.ahooga.bike