We stellen ons steeds meer vragen over de duurzaamheid van onze kleren, maar hoe zit het met het kleedje waarin we ons huis steken? De deco-industrie gebruikt tonnen textiel, chemische stoffen en niet altijd even ecologische materialen om die Pinterestwaardige interieurs te creëeren. Om maar te zwijgen van de menselijke prijs van dit alles. En dat is jammer, vooral als je beseft dat het ook anders kàn, deze interieurlabels leggen de nadruk op een duurzame werkwijze en dat maakt hun collecties nog mooier:
KISANY
Kisany staat voor bloedmooi geborduurd huislinnen, maar bovenal voor de emancipatie en ontwikkeling van Afrikaanse vrouwen en kinderen. De Belgische onderneming laat haar lakens, kussens, tafellakens en tasjes volledig produceren en versieren in beschermde ateliers in Congo en Rwanda, met de bedoeling lokale vrouwen aan het werk te zetten, en hen een eerlijk loon en een veilige werkomgeving te bieden. Geen geitenwollen sok toestanden hier, het design is sober en hyper elegant. We like!
FAIRF
View this post on InstagramA post shared by Duurzame fairf kleuren (@fairf.duurzame.verf) on
We zijn als de dood voor asbest en gevaarlijke schimmels in onze muren, maar niemand staat ooit stil bij de chemische stoffen die in muurverf kruipen. De geur -hoe verslavend ook- van een pas behandelde ruimte spreekt boekdelen: erg natuurlijk kan het niet zijn. Er zijn uitzonderingen: FairF is een Nederlandse verfproducent die verf maakt op basis van plantaardig bindmiddel en andere natuurlijke grondstoffen. Het resultaat is een haast geurloos goedje, dat dus perfect inzetbaar is in kinderkamers.
PALAIS
Palais, het Nederlandse interieurlabel dat zich laat inspireren door exotische paleizen -denk rijke kleuren, luxueuze stoffen, kleurrijke prints en weelderige afwerkingen in de vorm van borduurwerk, franjes en brokaat. Haar eerste collectie kussens, gebaseerd op en gemaakt in Noord-India, is vanaf augustus beschikbaar bij de Bijenkorf en op de website van Palais, aftellen dus. Het leuke is dat de prijzen enorm meevallen én dat het project ook geen hoge tol eist van de werkkracht erachter: van het weven tot de verfprocessen: elk stapje in het productieproces voldoet aan duurzame criteria van eerlijke lonen, menselijke werkomstandigheden en een veilige werkomgeving.
QUE ONDA VOS
Nog een mooie Belgische onderneming: Que Onda Vos -Guatemalaans voor "hoe gaat ie?"). Ontwerpster Hanne De Wyngaert laat haar tapijten, plaids, dekens en kussens allemaal met de hand spinnen, weven, naaien en op een natuurlijke manier kleuren in ateliers in Guatemala. Bedoeling is niet alleen om vrouwen daar aan het (veilige) werk te zetten, maar ook de lokale tradities en vakmanschap te vrijwaren en ondersteunen. Belgisch design met een exotisch hartje, helemaal ons ding!
Eco Chic
Eco chic staat garant voor een eclectisch, kleurrijk interieur: je vindt er meubels in alle geuren en kleuren, vervaardigd uit het gerecycleerde hout van Aziatische vissersboten. De grondstoffen die bij het recyclageproces werden gebruikt, zijn stuk voor stuk organisch en garanderen je dus een op en top ecologisch resultaat. Wat ons betreft mogen ze hun kleurrijke tuinstoelen morgen al komen leveren!
STOOLY
Cardboard fantastic! Stooly is een Frans bedrijft dat zich specialiseert in... kartonnen meubels. Klinkt allesbehalve stevig, maar je zou versteld staan van de kwaliteit en weerstand van de bijzonder fotogenieke poufs, tafels en banken. Naast het feit dat ze de natuur geen pijn doen, zijn ze ook verrassend handig door het feit dat je ze in een handomdraai kan in- en uitklappen. Ook handig voor wie duurzaam wil gaan kamperen.
Søndag
Tweedehands kopen is natuurlijk ook een goede stap in de strijd tegen verkwisting en de immer groeiende afvalberg. Er zijn heel wat prachtige winkels die specialiseren in vintage design, maar wij zoomen even in op het Belgische Søndag, een creatief atelier dat pre-used meubeltjes een tweede, hipper leven geeft in Scandinavische stijl. Vrolijke color dips en strakke grafische lijnen zijn het handelsmerk van de onderneming, je kan er terecht voor de vaste collectie òf zelf een meubel binnenbrengen voor een trendy make-over.
ETSY reclaimed furniture
Geen apart label, wel een marktplaats voor kleine, onafhankelijke designers die net als Søndag hun creativiteit loslaten op tweedehands meubelstukken. Prijzen hangen af van de artiest in kwestie, maar je weet met een Etsy koopje wel dat je én een origineel, én een duurzaam stuk in huis haalt -dubbel verhaaltje om bij te vertellen dus.
BUD
Lokaal produceren, het aanmoedigen van vakmanschap en het gebruik van ecologisch materiaal: ziehier de drie pijlers van Bud, de ecologische Ikea van Frankrijk. Je kan er terecht voor grotere meubels zoals kasten, bedden en tafels, die stuk voor stuk uit duurzaam Normandisch eikenhout werden vervaardigd. Dat laatste betekent dat er enkel hout uit een zogenaamde “forêt éco-gérée”, waar de menselijke tussenkomst zoveel mogelijk wordt beperkt om een natuurlijk ecosysteem te onderhouden. Door diverse designers en vakmannen aan elkaar te linken, streeft het label er ook naar talent uit eigen land te steunen.
Meer duurzame lifestyle? Weer deze vervuilende items uit je leven, hou het bij ecologisch speelgoed voor je baby en zo mijdt je plastic in de badkamer.