5 originele recepten voor een stijlvolle barbecue deze zomer

Geüpdatet op 14 augustus 2018 door ELLE Partner
5 originele recepten voor een stijlvolle barbecue deze zomer

De zon geeft van katoen, de sfeer is chill en uiteraard wordt de barbecue flink opgestookt. Deze zomer wordt fancy, met roséchampagne rond de gloeiende kolen ... Maar wat eet je daar eigenlijk bij?

1/

1. ZALM VAN DE BARBECUE EN AARDBEIENSALSA

Ingrediënten:

- 1 of meerdere dikke zalmmoten
- 2,5 eetlepels bruine suiker
- 1 theelepel chilipoeder (indien mogelijk ancho)
- ½ theelepel gerookt paprikapoeder
- ½ theelepel zout
- een bakje aardbeien
- 1,5 eetlepel jalapeñopepers
- 2 of 3 rode uien
- 1 bosje koriander
- 1 citroen

Bereiding:

- Maak de salsa in een kom: snij de aardbeien, de jalapeño's, de rode ui en de koriander in stukjes en vermeng, samen met het citroensap en het zout. Zet opzij.
- Vermeng in een ander kommetje de bruine suiker, het chilipoeder, het gerookte paprikapoeder en het zout.
- Wrijf het vlees van de zalm in met dit mengsel en leg de vis met de velkant naar beneden tien tot twintig minuten op het rooster van de barbecue.
- Laat twee minuten rusten en dien op, met de aardbeiensalsa op de vis geschept.

Bron: Joyful healthy eats.

2/

2. GEGRILDE WATERMELOEN, FETA EN MUNT

Ingrediënten:

- watermeloen in plakken
- olijfolie
- 1-2 eetlepels fijngehakte verse munt
- enkele stukken feta
- balsamicocrème

Bereiding:

- Steek de barbecue aan.
- Giet een fijn straaltje olijfolie op iedere plak watermeloen en leg die op het rooster van de barbecue. Laat ze aan iedere kant enkele minuten roosteren, tot er strepen verschijnen.
- Dien de watermeloen op met wat balsamicocrème, de stukken feta en de verse munt.

Bron: Grab a plate.

3/

3. BURGERS VAN ZOETE AARDAPPELEN EN HALLOUMI

Ingrediënten:

- 250 g halloumi, in 8 plakjes gesneden
- 1 of 2 zoete aardappelen, in schijfjes gesneden
- 1 Spaans pepertje, fijngehakt
- enkele verse munt- en korianderblaadjes, fijngehakt
- 2 citroenen
- 1 grote avocado
- 4 hamburgerbroodjes
- enkele rucolablaadjes
- 2 rode paprika's

Bereiding:

- Vermeng de halloumi en de zoete aardappelen in een kom met het Spaanse pepertje, de munt, de geraspte schil en het sap van een halve citroen en een straaltje olijfolie. Laat alles dertig minuten marineren.
- Prak de avocado fijn en vermeng met het sap van één citroen, de koriander, zout en zwarte peper.
- Verhit de barbecue en rooster de zoete aardappelen vijf minuten aan iedere kant (of tot er zwarte strepen op staan). Rooster de halloumi één minuut aan iedere kant.
- Schep het avocadomengsel op de onderste helft van de hamburgerbroodjes en beleg dat achtereenvolgens met halloumi, zoete aardappel, enkele vooraf gebakken stukken rode paprika en rucola. Dien meteen op!

Bron: Delicious magazine.

4/

4. PITTIGE KALKOENBROCHETTES EN GRIEKSE YOGHURTSAUS

Ingrediënten:

- 700 g kalkoen
- 1 courgette, in stukjes
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 theelepels gemalen komijn en 2 theelepels gemalen koriander
- platbroden (wraps of Libanees brood)
- 2 citroenen
- 140 g Griekse yoghurt
- 2 komkommers (indien mogelijk Libanese)
- platte peterselie
- olijfolie, zout, zwarte peper

Bereiding:

- Mix in een grote kom de kalkoen, de courgette, de knoflook, de komijn, de koriander, het zout en de peper.
- Maak een burgertje met twee theelepels van dit mengsel. Herhaal dit tot je zo'n vijftien burgertjes hebt en prik die op spiesen (twee per spies). Bak ze op de barbecue.
- Snij de citroenen ondertussen in twee en laat ook die mooi kleuren op de barbecue.
- Giet de yoghurt in een kommetje en roer er wat olijfolie, zout en peper onder.
- Serveer de brochettes op het platbrood met de yoghurtsaus, de in dunne reepjes gesneden komkommer, de citroen en de platte peterselie.

> Je kunt de kalkoen en de citroenen gemakkelijk vervangen door ander vlees en een andere citrusvrucht. Met zijn kruidige en gerookte toetsen past de champagne Rosé Sauvage prachtig bij bijvoorbeeld eend met sinaasappel.

Bron: Donna Hay.

5/

5. SLAATJE MET MANDARIJN, GRANAATAPPELPITTEN EN SPINAZIE

Ingrediënten:

- 150 g spinazieblaadjes
- 3 mandarijnen, in partjes verdeeld
- de pitjes van 1 granaatappel
- 1 avocado
- 60 g amandelschilfers
- 60 g walnoten, in stukjes
- 2 eetlepels witte wijnazijn
- 1,5 eetlepel suiker
- 1 snufje zout
- een beetje light mayonaise
- 1,5 eetlepel honing
- 1 eetlepel maanzaad

Bereiding:

- Rooster de mandarijnpartjes op de barbecue.
- Vermeng in een kom de spinazieblaadjes, de mandarijnen, de granaatappelpitten (je kunt die in het seizoen ook vervangen door frambozen), de in stukjes gesneden avocado, de amandelschilfers en de walnootstukjes.
- Voor de dressing: vermeng de witte wijnazijn, de suiker en het zout tot die laatste twee zijn opgelost. Roer er een beetje mayonaise, de honing en het maanzaad onder.
- Giet de dressing over het slaatje en dien op.

Bron: Cooking classy.

6/

EN WAT DRINK JE DAARBIJ?

Deze zomer wordt de barbecue fancy. Punt uit. We besloten bij onze gepimpte slaatjes en brochettes rosé te schenken. En neen, we hebben het niet over de wijn maar wel over de champagne! Ontkurk een fles voor een speciale gelegenheid … of gewoon om het begin van de vakantie te vieren (of als troost omdat ze bijna gedaan is). Wij hebben onze zinnen gezet op Rosé Sauvage van Piper-Heidsieck. De robijnrode kleur was liefde op het eerste gezicht ... We zagen ons al meteen zitten aan het zwembad, een fonkelend juweel rond de hals en een glaasje bubbels in de hand!

Waarom zijn we er zo dol op?

Omdat deze champagne zo heerlijk intens is. We zijn verslingerd aan de aroma's van rode vruchten in de mond en de afdronk met pitte en gerookte toetsen. Beeld je braambessen, zwarte bessen en aardbeien in, en dan mandarijnen en saffraan. Wat zit erin? Pinot Noir (50-55%), Meunier (30-35%), Chardonnay (15-20%) en Reserve (10-20%). Uitgesproken en heel fris voor de zomer. Het is trouwens geen toeval dat deze Rosé Sauvage van Piper-Heidsieck al verschillende prijzen in de wacht sleepte ... De gerechten hierboven passen er trouwens perfect bij! Het moeilijkste van allemaal? Kiezen!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Piper-Heidsieck
www.piper-heidsieck.com