SOS jonge moeders: Breng je een snikhete zomer door met een kleine baby, dan kan dat je heel wat stress bezorgen. Hoe moet je je kleintje veilig en koel houden wanneer het kwik tot boven de dertig graden stijgt? Dit zijn onze tips:
OVERDAG
- Kleed je baby niet in synthetische stoffen die warmte vasthouden, maar opteer voor losse, ‘ademende” materialen zoals katoen, linnen of bamboe, waaruit de laatste jaren opvallend veel babykleertjes worden vervaardigd.
- Opgelet met de kinderwagen, het kan er erg warm worden én er is minder luchtcirculatie. Laat je kind er dus niet zomaar uren in slapen en vervang de kap van je kinderwagen door een parasol of zonnescherm -de meeste kinderwagens komen met deze extra accessoires, dus geen nood om zelf aan de slag te gaan met bijl en plakband… (Pst: bij Bugaboo vind je alvast alle benodigdheden).
- Blijf binnen of in de schaduw en houd het op rustige spelletjes die je kind niet te veel opwinden. Opwinding staat namelijk gelijk aan een hogere lichaamstemperatuur.
- Zwembadje? Plaats het ook in de schaduw, no way dat je dat tere babyvelletje -ook al heb je zonnecrème, hoedje en UV-beschermende kledij- aan de zon én reflecterend water blootstelt.
- Zorg dat de baby voldoende drinkt overdag, ook al betekent dit meer voedingen dan zijn of haar normale ritme vraagt. Bewaar een koel flesje water in de frigo en probeer je spruit er zoveel mogelijk van te laten drinken.
- Geef de baby een koel badje of ga ermee onder de douche en laat hem of haar aan de lucht drogen op een handdoek. De verdamping van het water zal temperatuur onttrekken aan het lichaam van je baby.
By the way, hoe check je of je kindje te warm heeft? Soms lijkt een baby oké, maar is hij stiekem echt aan het stikken van de warmte. Handjes en voetjes zijn erg verraderlijk, maar de nek spreekt boekdelen.
’S NACHTS
- Haal overbodig beddengoed weg: de waterbestendige matrasbeschermer houdt hitte vast, dus weg ermee.
- Zelfde regel voor de dekentjes en slaapzak als de kledij: opteer voor flinterdunne, luchtdoorlatende stoffen -tegenwoordig bestaan er zelfs slaapzakjes uit tetradoek, neem een kijkje op Aden + Anaïs.
- Houd overdag de gordijnen en luiken van de babykamer dicht. Ga aan de hand van een thermometer na hoe warm het er is, ideaal tussen 16°C en 20°C.
- Te warm? Koel de kamer af door natte lakens of doeken voor de ramen of gewoon over een stoel of aan de wieg te hangen. De lucht die ermee in contact komt, zal vanzelf een beetje afkoelen.
- Nog een koele tip: een ventilator zorgt ervoor dat de lucht in de babykamer in beweging blijft, niet dat hij kouder wordt. Dat laatste kan echter wel door er een zak diepvriesgroentjes of een paar flessen ijskoud water voor te zetten.
- Probeer je baby rustig te houden en houd je nu meer dan ooit aan een ontspannende routine voor het slapengaan. Een huilende, opgewonden baby zal meer last krijgen van de hitte dan een kleine boeddha… Houd een fris washandje bij de hand voor eventuele nachtmerrie’s: afkoelen en kalmeren is de boodschap.
- Een pyjamaatje is overbodig, maar opgelet: je baby koelt net zo snel weer af als hij het warm krijgt, controleer voor je zelf onder de wol kruipt dus nogmaals de temperatuur van je baby (in zijn nek dus) en ga na of je eventueel toch een body of ander extra laagje nodig hebt.