Er zijn heel wat redenen om vandaag voor een citytrip te kiezen: je bent er nog nooit geweest, er is een concert of tentoonstelling die hoog op je verlanglijstje staan of... deze stad heeft het bereiden van je favoriete gerecht tot kunst verheven. Deze tien foodie-steden staan bekend voor een beroemd gerecht.
Wat dacht je van een weekendje Napels om van de beste pizza's ter wereld te smullen? Of voor de zoetebekken onder ons: het Portugese Belém heeft het recept van de heerlijke pastéis de nata geperfectioneerd, ideaal in combinatie met een tripje naar Lissabon.
Begin alvast maar te watertanden bij het lezen over deze tien smakelijke citytrips:
Belém
Deze stad klinkt je misschien niet zo bekend in de oren, maar Belém ligt vlak naast de Portugese hoofdstad Lissabon. Sla een bezoekje zeker niet over, want je vindt er een mierzoete maar erg smakelijke lekkernij…
Pasteis de nata
Deze deeggebakjes met zoete crèmevulling zijn zo lekker dat je er maar blijft van eten #truestory
Bologna
Deze studentenstad in het noorden van Italië is een ware hemel voor foodies – de stad heeft niet voor niets de bijnaam La Grasse (de dikke). De hoofdstad van de regio Emilia-Romagna staat bekend om z’n parmezaanse kaas, balsamico-azijn uit Modena en prosciutto.
Spaghetti Bolognese
De naam verklapt het al, hier komt de oerklassieker spaghetti bolognese vandaan. Al zijn er wel een paar verschillen met de Belgische versie: in plaats van spaghetti pasta gebruikt men tagliatelle en de saus wordt ragu genoemd, omdat die met vlees is gemaakt.
Berlijn
De übercoole Duitse hoofdstad staat bovenaan heel wat verlanglijstjes om heel wat redenen: je vind er pakken cultuur, een fantastische uitgaansscène en… ontelbaar veel goede restaurants. En er is één gerechtje dat zo typisch is dat je het zeker eens moet proberen..
Currywurst
Niet te verwarren met onze frikandel. Op elke Berlijnse straathoek vind je dit no nonsense street food: een gegrilde worst met rode currysaus en een snuifje currypoeder erop. Je eet de worst met frietjes of een stuk brood.
Marseille
Deze Zuid-Franse metropool ademt de typische charme van het Middellandse Zeegebied. De grote zeehaven garandeert een continue stroom van verse vis en zeevruchten. In Marseille kan je dan ook heerlijk eten, en vooral de befaamde…
Bouillabaisse
In Marseille eet je de beste bouillabaisse, een soep boordevol vis en zeevruchten die vers gevangen zijn. Heerlijk met een stukje brood en de typische rouille erbij, een kruidige mayonaise.
Boedapest
Onderschat deze Oost-Europese stad niet, want de laatste jaren ontpopte de Hongaarse hoofdstad zich tot een waar foodieparadijs. Wanneer je de stad bezoekt, moet je wel zeker de nationale trots proeven, zijnde..
Goulash
Als Belgen mogen we trots zijn op onze stoverij, maar we geven het toe, de Hongaarse goulash die je in Budapest kan eten evenaart zelfs het stoofvlees van onze grootmoeders.
Napels
‘Napels zien en sterven’, zo luidt het gezegde. Wij zien het liever iets minder luguber, maar brengen wel met plezier een bezoekje aan deze stad, en wel om z’n befaamde…
Pizza
Wie Napels zegt, zegt pizza, want hier werd in de achttiende eeuw een van de meest populaire gerechten ter wereld uitgevonden. Laat je dus volledig gaan en probeer verschillende soorten pizza uit: margherita, quattro stagioni, funghi,…
Valencia
Zon, zee, mooie architectuur en gezellige plazas… Deze Noord-Spaanse studentenstad is een superleuke citytrip, en je eet er gegarandeerd een heerlijke…
Paella
De wereldberoemde paella heeft vele regionale varianten, maar traditioneel wordt paella bereid met verse zeevruchten, Spaanse rijst en safraan, die voor de typische goudgele kleur zorgt.
San Sebastian
Dit Baskische kuststadje is een favoriete surfspot voor heel wat waterliefhebbers, maar onderschat de food scene niet, want je struikelt hier over de vele lekkere restaurantjes en barretjes met de typische…
Pintxos
Overal in de stad kan je pintxos eten, de Baskische benaming voor tapas. In de vele eetbarretjes kan je er de hele dag door proeven van allerhande lekkernijen met typische streekproducten.
Palermo
Sicilië is altijd een goed idee, niet alleen voor de antieke ruïnes en de typische zuid-Italiaanse savoir-vivre maar ook voor het heerlijke eten. Liefhebbers van zoet zullen zich hier in de zevende hemel voelen, want Palermo is de bakermat van…
Cannoli
Deze typisch Siciliaanse zoetigheid bestaat uit een hol, krokant koekje, gevuld met ricottakaas en pistachenoten of fruit. Verslavend lekker!
De Belgische kust
Het hoeft niet altijd ver te zijn… Zit je budgetair wat krap of woon je ver weg van de zee, trek dan een dagje naar onze kust en geniet er van onze nationale trots.
Garnaalkroketten
Een unicum in de wereld, de kroket met grijze garnalen. Krokant vanbuiten en lekker smeuïg binnenin, wij krijgen er spontaan honger van. Op naar de zee!
Krijg je reiskriebels? Lees dan zeker ook '5 coole concepthotels voor je volgende citytrip', '10 afrikaanse citytrips waaraan je niet had gedacht' en 'Dit zijn de mooiste modemusea op reis'.
ELLE › Lifestyle › Citytrips voor foodies: 10 Europese steden bekend voor een beroemd gerecht