Iedereen houdt van jeans, het is dan ook het meest veelzijdige kledingstuk ooit bedacht. Maar wist je dat je favoriete spijkerbroek helemaal niet zo ecologisch is?
Om te beginnen verbruikt het produceren van één broek - hou je vast - tot 7000 liter water. Een schokkende hoeveelheid, maar daar stopt het niet. De verf om je favoriete broek te kleuren bevat namelijk giftige stoffen die het milieu schaden. Ook worden de katoenplantages - ja, jeans bestaat uit katoen - bespoten met pesticiden. Die komen terecht in rivieren en zo in het drinkwater van de naburige dorpen (dit geldt trouwens voor alle kleding gemaakt van katoen).
Het is duidelijk dat jeans niet zo onschuldig is, terwijl dit het meest gedragen kledingstuk is wereldwijd. Daarom wordt er in de mode-industrie volop gezocht naar milieuvriendelijke alternatieven. We belichten hier vijf labels die ernaar streven hun broeken zo ecologisch mogelijk te produceren en kiezen voor een circulaire economie. Dit betekent dat alle grondstoffen hergebruikt worden en er geen afval overblijft. En voor wie nog twijfelt: deze denim is net zo stijlvol als traditionele modellen. En het beste nieuws? Steeds meer grote merken hebben een (volledige) denimcollectie die pakken ecologischer is. Je hoeft dus niet ver te zoeken naar je nieuwe favoriete jeans.
Lees ook: & Other Stories lanceert duurzame collectie
Samsøe Samsøe Blue Belief jeans
Samsøe Samsøe zet dit seizoen verder in op duurzaamheid met een 'Blue Belief'-denimcollectie. Het Deense modehuis plooit zich terug op duurzaamheid en cutting edge technologie. Zowel stof als afwerking zijn 100% conscious en het label snoeit in het overtollige verbruik van water tijdens ontwikkeling en productie. Samsøe Samsøe gaat ook voor het eerst in zee met non-profitorganisatie Charity: water. Samen engageren ze zich voor schoon water voor iedereen en investeren ze in veilig drinkwater in ontwikkelingslanden. Voor elk stuk dat over de toonbank gaat, doneert het Deense label één euro.
Weekday gerecycleerde jeans
Omdat verantwoord ontwerpen met stip op hun prioriteitenlijstje staat, lanceert Weekday een 100% recycleerbaar en 100% biologisch afbreekbaar denimensemble. De lancering kadert in het Ellen MacArthur Foundation’s Jeans Redesign Project. Het ensemble bestaat uit een jeans en vest, gemaakt uit een sterke mix van gerecycleerd katoen en biologisch katoen. De filosofie erachter is dat deze stukken jarenlang mee kunnen om vervolgens doorgegeven of opnieuw gerecycleerd te worden. “Voor ons is deze aanpak niet eenmalig: wij blijven zoeken naar oplossingen om tijdens het ontwerpproces zo efficiënt en verantwoord mogelijk tewerk te gaan," aldus Per Axen, Hoofd Denim Design bij Weekday.
Closed Better Blue jeans
De jeans van de toekomst is groen, als het van Closed afhangt. Met 'A Better Blue' biedt het Duitse label eco jeans aan dankzij een milieuvriendelijk productieproces. De Italiaanse fabrikanten gebruiken geen chemicaliën en weinig elektriciteit, en soms zelfs helemaal geen water! Ook voor de klassieke stonewashing-processen (om je jeans een bepaalde kleur te geven) werden milieuvriendelijkere alternatieven uitgedacht. En de perfecte (duurzame) jeans shop je trouwens makkelijk online dankzij de gloednieuwe Denim Fit Guide van Closed.
Wrangler Indigood Jeans
Het kost veel water en energie om indigotinten van denim te creëren, Wrangler pakt daarom uit met 'Indigood', een vernieuwende methode om stof te verven. Het omvat een nieuw innovatief schuimverfproces dat 100% minder water verbruikt en het afvalwater vrijwel volledig elimineert. Daarnaast wordt zowel het energieverbruik als de hoeveelheid afval met meer dan 60% verminderd in vergelijking met conventionele denimverf. Ook de productie van nieuw katoen vereist een enorme hoeveelheid water, land en energie. Om dat tegen te gaan worden de stukken uit de Wrangler ICONS-collectie voor tenminste 28% uit gerecycleerd katoen gemaakt.
Styling tips: zo draag je de vintage cirkeljeans
Levi’s Ecologische Jeans
Denimlabel Levi's schrijft een sustainable verhaal op verschillende manieren. Zo is er een nieuwe jeans op basis van Cottonized Hemp (hennep met katoenlook). Hennepgaren worden behandeld om de look en feel van katoen te evenaren, met dat verschil dat hennep minder water, chemicaliën en land vraagt dan katoen. Een veel duurzamere keuze dus.