Raak je ‘s ochtends maar niet uit je bed en ben je moe, ondanks dat dat je voldoende slaap hebt gehad? Dan ligt het misschien wel aan een van deze redenen.
We weten allemaal dat slaap van groot belang is, tijdens je nachtrust kan je lichaam zich opnieuw opladen en herstellen. Bovendien verwerk je al dromend alles wat je overdag hebt meegemaakt. De meeste mensen hebben aan 7 à 9 uur slaap per nacht genoeg, maar wat als je zelfs met voldoende zzzz’s nog altijd doodmoe bent bij het opstaan? We overlopen 10 stiekeme boosdoeners en wat je eraan kan doen:
1. Een te suikerrijk diet
Te veel suiker bezorgt je niet alleen rimpels, het is ook allesbehalve bevorderlijk voor je nachtrust. En dat geldt niet alleen voor je dessertje na het diner of m&m’s in de zetel, maar ook de suikers die je overdag binnenspeelt. Probeer je zoete pleziertjes dus tot een minimum te beperken. Vervang je chocomousse of snoepreep door gezonde snacks.
2. Te laat gesport
Sport is zeker gezond, maar hoewel het ideaal lijkt om ‘s avonds na het werk uitgebreid te sporten, wacht je best niet tot net voor het slapengaan. Een snellere hartslag, hogere lichaamstemperatuur en een adrenaline- en cortisolboost maken het moeilijk om snel in slaap te vallen. De algemene aanbeveling is om intensieve lichamelijke activiteit ten minste 2 tot 3 uur voor het slapengaan te vermijden.
3. Te veel schermen net voor bedtijd
Net voor bedtijd nog enkele afleveringen van je favoriete serie bingen, nog snel even Instagram checken in je bed… voor velen is het bijna dagelijkse kost. Toch is het allesbehalve gezond. Het blauwe licht van je gsm- of computerscherm klooit namelijk met je bioritme. Probeer daarom 2 uur voor je slapen gaat je gsm en laptop te laten voor wat ze zijn. Als je het toch echt niet kan laten, dan zijn er apps die blauw licht uitzetten of brillen die het licht tegen zouden gaan.
4. Cafeïne
Zoals je wel weet is het beter om zo weinig mogelijk cafeïne te drinken in de uren voordat je gaat slapen, want zorgt cafeïne er net voordat je wakker blijft, doordat het je adrenalineaanmaak stimuleert. Maar wist je dat het bijna zes uur duurt tegen dat de cafeïne volledig is uitgewerkt? Probeer dus vanaf ‘s middags al je kopje koffie of energiedrank te vervangen door water of kruidenthee. Theesoorten met valeriaan, linde en kamille staan erom bekend de slaap te bevorderen.
5. Alcohol
Een digestief voor het slapengaan wordt toepasselijk een slaapmutsje genoemd, omdat het zou helpen bij het inslapen. Maar eenmaal je in dromenland bent beland, slaap je er wel veel lichter van. Alcohol onderdrukt namelijk de aanmaak van melatonine, waardoor je biologische klok in de war raakt. Probeer dus een uur voor je gaat slapen je glaasje rode wijn te laten staan.
6. Onregelmatig slaappatroon
Kruip je tijdens de week netjes op tijd in je bed, maar zet je tijdens het weekend regelmatig tot het ochtendgloren de bloemetjes buiten? Met als gevolg dat je op zaterdag en zondag tot ‘s namiddags slaapt? Je lichaam is op routine gesteld, dus wanneer je op onregelmatige tijden gaat slapen, zorgt dit voor problemen. Daarmee bedoelen we niet dat je ook tijdens het weekend om 22u onder de lakens moet, maar hou er wel rekening mee dat je niet te vaak op een compleet ander tijdstip gaat slapen.
7. Stress
Piekeren kan ervoor zorgen dat je een hele nacht ligt te woelen, maar ook onbewuste stress kan er stiekem voor zorgen dat je rusteloos slaapt. Stress zorgt er namelijk voor dat je hart sneller slaat en je spieren gespannen staan. Probeer daarom manieren te vinden waarvan je volledig ontspant. Voor sommigen is dit een warm bad, anderen zijn gebaat met yoga of meditatie.
8. Te weinig beweging
Zoals eerder gezegd is sport net voor het slapen gaan geen aanrader, maar te weinig beweging kan er ook voor zorgen dat je minder goed slaapt. Las daarom voldoende beweging in tijdens de dag, dat kan al door de trap te nemen in plaats van de lift of een bushalte eerder af te stappen en het laatste stuk te wandelen. Ga ook op zoek naar een sport die je graag doet, zo blijf je langer gemotiveerd om te blijven bewegen.
9. Dehydratatie
Te weinig water drinken kan vermoeidheid en hoofdpijn veroorzaken, let er dus op dat je dagelijks anderhalve liter water binnenkrijgt. De kans is groot dat je door voldoende water te drinken je een pak vitaler en wakkerder gaat voelen. Ben je echt geen fan van deze drank, opteer dan voor kruidenthee of doe verse munt of fruit in je waterfles. Lekker én gezond.
10. Een vitamine- of mineralentekort
Blijf je ondanks alles toch moe, terwijl je voldoende slaap hebt gehad? Dan kan het verstandig zijn om een bloedonderzoek te laten uitvoeren. Vaak kan een ijzertekort leiden tot vermoeidheid, maar ook een gebrek aan vitamine B of magnesium kan ervoor zorgen dat je je blijft uitgeput voelen. Ga wel eerst even langs bij je huisarts, voor je zelf met voedingssupplementen aan de slag gaat. Een overdosis van specifieke vitamines of mineralen kan namelijk erg schadelijk zijn.