Het aftellen is begonnen en binnen enkele weken leeft er een baby onder je dak. Leuk. Maar wat heeft zo’n nieuwbakken mensje eigenlijk nodig?
Een tripje naar de babywinkel kan intimiderend zijn: flesjes in alle vormen in maten, bizarre machines die je borsten beloven leeg te persen (wàt?!), miniatuur badkuipen, dwangbuizen die slaapzakken blijken te zijn, babyfoons en andere KGB-waardige afluisterapparatuur, sterilisatiemachines, wiegen, reisbedjes, maxi cosi’s, buggy’s (zijn die laatste drie niet hetzelfde dan?), stootkussens, ververskussens, borstvoedingskussens, vreemde vuilbakken, speelkussens. En dingen in tetra stof -wàt is tetra in hemelsnaam?! Voor al wie moedeloos wordt van haar eerste confrontatie met de grote enge babywinkel -en al wie geen geld wil verspillen: de enige echte checklist voor een eerste baby;
Tip 1: maak je nog voor je aan je aankopen begint lid bij een grote babywinkel zoals Orchestra, dit zal je meteen interessante kortingen opleveren en, gezien je waslijst aan benodigdheden, enorm veel geld besparen.
Tip 2: begin je in het begin echt aan het strikt noodzakelijke te houden, want de verleiding om in overdrive te gaan is gigantisch en voor je het weet zit je geruïneerd in een huis vol overbodige brol.
DE GROTE STUKKEN
Op stap: de Maxi Cosi
Voor de leken: de Maxi Cosi is het “eitje” waarin nieuwbakken ouders hun baby steken wanneer ze voor het eerst het ziekenhuis verlaten en voor alle uitstapjes in de daaropvolgende twaalf maanden. Je kan het als een mandje onder de arm dragen en veilig in de auto plaatsen. In het begin doet je baby er ook braaf dutjes in, maar daar zal met het groeien verandering in komen, want veel bewegingsvrijheid laat het niet toe. Je kan zo’n eitje bij verschillende merken scoren, maar we raden toch aan het rechtstreeks aan de bron te kopen, kwaliteit primeert hier.
Maxi Cosi accessoire 1: het engelnestje
Leukste woord in de babycatalogus: het engelnestje! Dit is een soort slaapzakje dat je bovenop de saaie hoes van je Maxi Cosi kan schuiven: lekker zacht, comfortabel én beschermend (want je kan het met een rits over de beentjes van je baby sluiten) tijdens de koudere maanden. ’s Winters is dit een must om je kleintje warm te houden, ’s zomers optioneel -ook al raden we het aan voor extra comfort, de basis van de Maxi Cosi is immers niet zo zacht. Engelnestjes vind je in alle prijsklassen, en kunnen ook in de kinderwagen handig van pas komen.
Maxi Cosi accessoire 2: de Isofix
Isowàt? Je kan de Maxi Cosi in de wagen vasthechten met een gordel, maar ook -net iets veiliger- vastklikken op een hard geraamte dat vastzit in je wagen-de Isofix dus. Dit is een handig kliksysteem dat biept wanneer je kleintje goed vastzit. (Opgelet: het neemt wel veel plaats in.).
Bij aankoop krijg je de keuze tussen twee modellen: één dat enkel Maxi Cosi’s kan vasthouden, en een ander (iets duurder) dat later kan aangepast worden aan een groter autostoeltje. Ben je van plan het bij één baby te houden? Ga voor optie twee, zodat de Isofix mee evolueert met de noden van je kind. Kans groot dat er de komende jaren opnieuw een boreling ten tonele verschijnt? Dan moet je optie één hebben en koop je later een fixeersysteem dat speciaal voor grotere zitjes werd ontworpen.
Op stap: de kinderwagen
Een kinderwagen kopen is een hele onderneming en je moet met tal van verschillende factoren rekening houden. Gelukkig is er tegenwoordig heel veel keuze op de markt, ontdek hier waaraan je moet denken bij het aanschaffen van een kinderwagen. Tussen haakjes: de betere merken geven je een aanpasbaar model met ligbak voor de eerste levensmaanden, en een recht zitje eens je kindje groter wordt. Op die manier kan een goede kinderwagen jaren meegaan. Je zal zien dat het financieel geen lachertje is, maar het is echt belangrijk te investeren in een goede kinderwagen -zet hem op je babylijst en laat je vrienden en familie helpen in de aankoop ervan.
Denk ook goed na over je levensstijl bij de aanschaf ervan: dient de kinderwagen vooral voor wandelingen in het groen? Dan zit je goed met een stevige Buggaboo. Zit reizen in je bloed en wil je je kleintje overal mee op sleeptouw nemen? Dan zal je Babyzen geweldig vinden: het maakt ultra lichte kinderwagen die zodanig klein kan opplooien dat ze als handbagage mee het vliegtuig op mogen (of continu in je autokoffer kunnen blijven liggen) en tegelijk toch alle comfort bieden om één of zelfs twee (mits aanhangend bordje) kindje kunnen vervoeren:
Waarin zit je baby? De relax
Een relax is de plankvormige “wipper” waarin je kindje na enkele weken kan rusten. Dit is leuk voor hem, want zijn armpjes en beentjes kunnen zorgeloos in het rond maaien en door de rechte positie kan hij rondkijken. Je kan een relax bij verschillende merken kopen, maar vraag wel naar het ergonomische (belangrijk!) design ervan. Opgelet: koop zeker ook een hoes die je gemakkelijk kan wassen voor de relax, je vindt er in alle geuren en kleuren.
Waarin slaapt je baby? Het eerste wiegje
In de babykamer hoort een volwaardig kinderbedje (je kind kan er tot drie jaar in slapen, kwaliteit kopen dus), maar veel nieuwbakken mama’s (vooral zij die borstvoeding geven) laten hun baby de eerste weken of maanden bij hen op de kamer slapen. Daarenboven voelen pasgeboren baby’s zich vaak verloren in een groot bed. In beide gevallen komt een wieg handig van pas. Je kan een oldschool harde wieg (heel erg mooi) kopen, maar een mobiele, plooibare variant blijkt net iets handiger als je bijvoorbeeld bij je ouders gaat slapen of van kamer wil veranderen. Sommige modellen kan je ook aan je bed klikken, zodat het lijkt of je baby ook echt bij je in bed ligt. Je vindt mobiele wiegjes onder andere bij Chicco.
Opgelet: sommige mama’s leggen hun kindje in de bak van de kinderwagen of in een "Moses mand" in het grotere bed te slapen en dat blijkt net zo goed te werken, maar niet alle baby’s zijn daarvoor te vinden.
Waarin ligt je baby overdag? Het park
Het is belangrijk om je baby vanaf zijn eerste weken een zekere routine en ritme aan te leren, kwestie van hem de juiste associaties aan te leren. Zijn bedje/wieg dient om in te slapen, de relax om in te waken en het park voor beiden overdag. Hoe meer je dit volhoudt, hoe sneller je kindje dag en nacht van elkaar zal onderscheiden en zal begrijpen dat het er ’s nachts op aankomt uit te rusten. Later wordt het park een speelruimte, waarvan je nog maandenlang zal genieten als je je kleine stukje mens eventjes moet neerleggen op een veilige plek.
Waarop ververs je je baby? De ververstafel of -plank
Klinkt logisch, en toch vergeten veel toekomstige mama’s dit cruciale stuk in huis. Het komt er niet alleen op aan een vrij (en veilig!) oppervlakte voor het verversen te vinden, maar ook een handig opbergsysteem voor alle pampers, doekjes, potjes, crèmes en tools die je nodig hebt bij de dagelijkse verzorging van je baby -en dat wordt al snel een uitgebreide collectie. Neem dus zeker een plank met schappen of een tafel met schuiven voor al deze brol.
BEDDENGOED
Omranding
Bang dat je baby tegen de harde tralies van zijn bed en park gaat botsen? Je bent niet de enige: veel mama’s brengen een zachte omranding aan, zodat hun kindje lekker ingeduffeld zit (en de grote wereld minder eng lijkt). Je vindt omrandingen in alle verschillende stijlen bij tal van babymerken.
Het matras
Wiegjes komen meestal met matrasje, maar voor het kinderbed zal je dit apart moeten kopen. Matrassen komen in verschillende prijscategorieën, maar dit is niet iets om op te besparen: ga voor een kwalitatief stuk, dat voldoende ergonomisch, luchtdoorlatend, flexibel, etc is om het slaapcomfort en de veiligheid van je kindje te garanderen.
Verschillende matrashoezen en een goede matrasbeschermer
Want het matras zal afzien… Baby’s hoesten en spugen heel wat melk uit en die komt overal op hun pyjama’s, slaapzakken en matras terecht. Om het hygiënisch te houden, koop je best een goed ademende hoes en ververs je die regelmatig.
Ook een goed idee: een groot tetra doek over het matras spannen -maar let wel dat het extra strak zit, zodat je kindje er niet onder rolt.
Slaapzakjes
Revelatie: baby’s slapen dus niet met dekentjes (teveel stikgevaar!), wel in handige slaapzakjes. Kussens mag je ook achterwege laten, meer dan een goed matras, een slaapzak en eventueel een knuffeltje hebben ze niet nodig. Opgelet: de standaard babyslaapzakjes zullen net na de geboorte nog te groot blijken en om stikgevaar te vermijden (baby kan onder de bretelletjes door naar beneden in de zak schuiven) moet je echt voor een mini variant, die goed vastzit om de armen, gaan.
Bijkomende optie: afhankelijk van hoe onrustig je kind slaapt, zal je misschien een inbakerslaapzak nodig hebben om hem te helpen slapen. Dat laatste, een slaapzak waarin hun armpjes dicht tegen het lijf vastzitten, lijkt heel zielig, maar vinden baby’s juist fijn omdat het doet denken aan de tijd in je buik, waar het uiteindelijk ook gezellig krap was. Koop dus niet teveel zakken, een drietal om te beginnen, en bekijk later welk model jouw kleintje exact nodig heeft.
Eventueel een stootkussen
Waar vroeger werd aangeraden om je baby op zijn buik te laten slapen, zijn pediaters vandaag unaniem: ze moeten op hun rug liggen. Als je kindje niet rustig op zijn rug blijft slapen, kan je een stootkussen in de wieg leggen, zodat hij niet kàn omrollen, maar vaak is dit overbodig.
DE BADKAMER ACCESSOIRES
Een ververskussen en voldoende hoezen voor de vele accidentjes die je te wachten staan. Mama worden betekent eigenlijk heel veel en heel vaak de was doen…
Een badje
Een baby kan pas vanaf drie à vier maanden zelfstandig in een groot bad, dus haal zeker een mini badkuipje in huis. Je koopt ze in zowat elke babywinkel aan alle mogelijke prijzen, maar dit hoeft niet duur te zijn. Zorg wel voor een hoge badhouder zodat je je rug niet bezeert, of een systeem om het kuipje op het grote bad vast te klikken.
Opgelet: er zijn speciale ligstoeltjes op de markt om je baby zelfstandig in zijn badje kan zitten, maar dit blijkt vaak overbodig: in het begin glijden die teveel en moet je de baby sowieso toch zelf vasthouden, en eens hij sterk genoeg is om zelf te zitten, wil hij liever los in bad hangen (uiteraard steeds onder jouw toezicht!). Veel mama’s kopen wel een los zwembandje (bij Babyfloat) dat rond het hoofd van de baby kan, waardoor hij vrij in het grote bad kan rondtrappelen -wat altijd prachtige momentjes samen oplevert, pure fun!
Zeep, shampoo, verversdoekjes, billencrème, etc
Goed nieuws: in het ziekenhuis krijg je een doos vol staaltjes van deze producten om lekker rustig te kunnen testen welk product het beste bij je baby past. Daarenboven is elke ziekenhuiskamer ook uitgerust met een basispakket verzorgingsproducten, doekjes, etc, die je mee naar huis mag nemen -opgelet: je betaalt er meestal automatisch voor, dus wees zeker niet verlegen om alles in te pakken. Normaal gezien kom je er zeker een week mee toe.
Een tip voor de verversdoekjes: koop via Amazon massaal de babydoekjes van WaterWipes in, één van de enige merken die geen enkele chemische bestanddelen in haar doekjes heeft.
Pampers
Ook hiervan krijg je een pak mee van het ziekenhuis, maar voorzie thuis toch ook al een reservepak in maat 1, je zal ze erdoor jagen. Opgelet: een pasgeboren baby kan zeer snel groeien en voor je het weet zit je in maat 2, weersta dus de drang (die er vreemd genoeg altijd is) om 50 pakken tegelijk te kopen.
Een pamperemmer
Maak kennis met je nieuwe beste vriend de komende maanden! Niets erger dan een huis dat stinkt naar oude pampers, dus smijt die nooit zomaar in de vuilnisbak, maar in een aparte emmer die je hermetisch kan afsluiten, kwestie van geen ongewenste geurtjes te verspreiden.
Zachte handdoeken
Het is heerlijk om he kindje na een warm bad helemaal rozig en stomend in te pakken in een zachte handdoek! Je kan gewoon jouw grote gebruiken, maar er bestaan ook leuke babyvarianten met een kapje voor het hoofd, die je gemakkelijk om hun lijfje kan bakeren. Voorzie hier toch een tweetal van.
Opgelet: in het begin wrijf je niet, maar dep je je kindje droog. Vandaar dat de handdoek lekker zacht moet zijn.
Kammetje
Niet alle baby’s worden met haar geboren, maar als jij het geluk hebt om dit wel te hebben, staan je heel wat ontspannende kammomentjes te wachten. Lucky you!
Last but not least: een thermometer om de temperatuur van het badwater te checken! Heb je deze even niet bij de hand, dan test je met je elleboog of het water niet te warm is.
KLEERTJES
Bepaalde merken, zoals Petit Bateau, verkopen “startvaliesjes” waarin àlles zit wat je baby nodig heeft in zijn eerste levensdagen en dat is een zegen: nergens over nadenken, gewoon het koffertje meebrengen naar het ziekenhuis en je bent helemaal klaar. Wil je het toch liever zelf samenstellen, dan mag dit zeker niet ontbreken:
Tetradoeken. Hoe meer, hoe beter!
"Tetradoek". Dat is dus een woord dat je pre-baby nooit had gehoord: een luchtige, extreem ademende stof die je kan gebruiken voor alle ongelukjes, braaksel en uitgelopen melk die je baby vanaf zijn eerste levensuren in het rond spuit. Het kan ook dienen als inbakerdoek, in opgerolde vorm als stootkussen, verwarmende doek voor in je armen, etc. Koop dit massaal aan! Er bestaan labels die echt prachtige versies uitbrengen, favoriet is Aden + Anaïs, maar ook bij Hema tik je er aan een spotprijsje hele goede op de kop.
Body’s (onderlijfjes die tussen de beentjes sluiten) en pyjama’s
Voor de dummy mama’s (we pleiten zelf meer dan schuldig): body’s zijn de extreem comfortabele “onesies” waarin je baby de hele dag rondhangt, ’s zomers mag je het hierbij laten, ’s winters moet er zeker nog een pyjama in één stuk, en eventueel nog een gilet boven.
Koop er ongeveer zes van nul maanden en zes van zes maanden aan, je zou niet de eerste zijn wiens grote baby na de geboorte niet in zijn boreling kleertjes past.
Een mutsje
De overgang van buik naar grote boze buitenwereld is een thermische schok voor je baby, dus doe hem in de eerste dagen (langer in de winter) zeker een comfortabel mutsje aan.
Handschoentjes
De eerste weken mag je de nagels van je baby niet knippen (zeker niet doen!), al kunnen die venijnig lang worden. Baby’s die onrustig slapen, krabben zichzelf onbewust en je kan wondjes voorkomen door handschoentjes om te doen. Kan je ook gewoon bij Hema kopen.
Een buitenpak
Winterbaby's moeten extra goed tegen de koude worden beschermd, maar dat betekent niet dat je binnen moet blijven zitten. Schaf je een lekker warm en zacht engelnestje aan, en voorzie een buitenpak om boven de pyjama aan te trekken. Let erop dat je een voldoende klein pakje koopt, want in het begin zitten de meeste veel te lang en breed om het lijfje van je baby. Hij zal er snel uitgroeien, maar het is het waard -lees: je zal er levensreddende wandelingen in de frisse lucht aan overhouden!
ETEN
Slabbetjes
Die koop je best bij een goedkoop merk als Hema, want je zal ze er aan een sneltempo doorjagen. Breng er zeker drie mee naar het ziekenhuis.
Flesjes
Als je beslist geen borstvoeding te geven, zal je vanaf het prille begin flesjes nodig hebben. In het ziekenhuis krijg je een basispakket, dus je hoeft niets mee te brengen, maar bij thuiskomst moeten er toch klaarstaan. Dit is echter moeilijk, want elke baby heeft andere noden: sommige willen een speen die de natuurlijke vorm van een tepel nabootst, anderen een meer algemeen model, als je baby meteen veel last heeft van reflux heb je flesjes nodig die absoluut geen luchtcirculatie toelaten, als je een luie eter hebt zal je speentjes met een grotere opening nodig hebben, of juist omgekeerd. Het is in het begin wat zoeken, maar in de grotere babywinkels kan je “startpaletten” kopen met verschillende modellen.
Sterilisator
Pasgeboren baby’s zijn enorm vatbaar voor bacteriën en daarom moet je hun flesjes altijd steriliseren. Dat kan in de een pot kokend water, maar je zal je heel wat moeite en tijd besparen door meteen een goede sterilisator te kopen, die in enkele minuten tijd je hele collectie van bacteriën verlost. Echt de investering waard!
Flesverwarmer
De microgolfoven is niet aangeraden voor babyvoeding en “au bain marie” is ook een omslachtige manier van opwarmen. Je zal merken dat een hongerige baby maar weinig geduld kan opbrengen… Daarom is een flesverwarmer aangeraden, mààr koop die pas nadat je de juiste flesjes hebt gevonden, want veel modellen werken enkel met flesjes van hetzelfde merk. Avent heeft bijvoorbeeld hele goede, maar dan moet je wel de bijbehorende flesjes gebruiken.
ANDERE ACCESSOIRES
Speelgoed?
Het is teleurstellend, maar in het begin heeft je baby eigenlijk maar weinig aan speelgoed: één klein knuffeltje of tetradoek in de wieg voldoet. Pas na enkele weken zal je baby beginnen “spelen” door bewegende vormen te volgen. Een grote, kleurrijke (want wit zien ze amper) mobiel is dan een eerste stap, net als een speeltje dat lawaai maakt, maar meestal vorm jij eigenlijk het spel: maak oogcontact met de baby en beweeg je vingers voor zijn oogjes, dat vindt hij al geweldig.
Babyfoon?
Afhankelijk van hoe ver je van je baby slaapt, kan je ook een babyfoon aanschaffen. Er bestaan verschillende modellen, die geluid, maar ook beweging, temperatuur en zelfs ademhaling registreren. Nog anderen sturen videobeeld naar je smartphone. Het is aan jou om te beslissen of je hier nood aan hebt, of als je er juist paranoïde van zal worden (wat je als nieuwbakken mama eigenlijk sowieso bent).
Opgelet: let er bij aankoop op of de verbinding via WiFi verloopt of niet, veel mensen schaffen een babyfoon aan en beseffen achteraf dat ze er door een gebrekkige verbinding niets aan hebben.
Borstvoedingskussen?
Een absolute aanrader, ook als je geen borstvoeding geeft. Dit is eigenlijk een extreem comfortabel, moduleerbaar, langwerpig kussen dat je tijdens de vele uren voeden (of het nu om borst- of flesvoeding gaat) dankbaar zal ondersteunen. Vooral in het begin ben je nogal krampachtig (letterlijk) en na een bevalling voelt je rug aan alsof er net zeven ton vrachtwagens over raasden, dus dit is echt geen overbodig comfort. Het komt trouwens ook in de laatste weken van je zwangerschap ook van pas, om je buik te ondersteunen en een betere nachtrust te bieden.
Een fopspeen?
Je krijgt in het ziekenhuis sowieso een speentje in je basispakket, dus koop er verder zeker geen. Als je geluk hebt, heeft je kleintje het trouwens niet nodig en ben je vrij van de vele slapeloze nachten waarin hij krijst omdat het uit zijn mond is gevallen…
Een draagdoek?
Een draagdoek is in het begin handig: je baby slaapt veilig tegen je borst en jij hebt even de handen vrij. Niet alle kindjes zitten er echter even graag in en draagdoeken zijn duur, dus leen er in het begin eentje van een vriendin en bekijk gaandeweg of deze investering de moeite waard is.
Draagzak? Een speciale rugzak om je kindje op de rug te dragen, heb je de eerste maanden niet nodig: zorgen voor morgen dus.