Wanneer een gigant als L’Oréal een 100 % natuurlijke salonkleuring aanbiedt, wil dat iets zeggen. Maakt het bedrijf zich schuldig aan een (goedbedoelde) vorm van greenwashing of is Botanéa de kleuring van de toekomst?
De cosmeticaproducten in ons badkamerkastje worden steeds groener en natuurlijker maar wie voor ‘Californian highlights’ kiest, is nog steeds aangewezen op ontkleuren met chemische formules. Om plantaardige haarkleuringen voor een groot publiek toegankelijk te maken, lanceert L’Oréal Professionnel met Botanéa een 100 % natuurlijke en veganistische salonkleuring. Deze peroxide-vrije kleuring werkt met slechts drie ingrediënten, Henna, Indigo of Cassia, die op een verantwoorde manier geoogst en aangekocht werden. Wanneer gemengd met warm water laten ze hun kleurmoleculen op het haar loslaten waardoor de eigen haarkleur een subtiele boost krijgt. Voor een extreme kleurmake-over (zoals van bruin naar blond) en 100 % grijsdekking ben je nog steeds aangewezen op een chemische kleuring.
Getest: Botanéa, de 100 % plantaardige en veganistische haarkleuring van L’Oréal Professionnel
De formule van deze haarkleuring (een combinatie van poeder en water) mag dan vrij eenvoudig zijn, bij de Botanéa-behandeling komt wel wat technologie kijken . De kapper maakt immers gebruik van een app om de juiste tint van de kleuring te bepalen. Ik blijk ‘medium brown’, een kleurtint die de kapster maakt door henna en indigo met elkaar te mengen. Nadien mixt ze de poeders met water met een temperatuur van 50°c. Net zoals de inwerktijd heeft de temperatuur van het kleurmengsel een invloed op het uiteindelijke kleurresultaat. Maar voor ze het modderachtige mengsel in mijn haar smeert, wordt mijn haar gewassen met een shampoo uit het La Source-gamma, de haarverzorgingslijn met natuurlijke ingrediënten, om restjes van verzorgingsproducten en vervuiling te verwijderen.
Net The Joker
Een het haar helemaal proper is, is het eindelijk zover en bedekt de kapster lok per lok met het warme, groene goedje dat nog het meest van modder wegheeft. Door de warme temperatuur voelt dat best aangenaam, de geur doet me dan weer denken aan die van een bos na een regenbui. De kleuring is natuurlijk en dat ruik je. Wanneer mijn haar tijdelijk is getransformeerd tot een coupe waar The Joker enkel jaloers op kan zijn, wordt het volledig met cellofaan ingepakt. Nadien heeft het mengsel een uurtje nodig om volledig in het haar te trekken. Dat is best lang, maar dankzij de ruime collectie roddelblaadjes ben ik weer helemaal mee met de laatste besoignes in celeb-land tegen wanneer het wekkertje afgaat. De groene modder is intussen afgekoeld en voelt krokant aan op mijn haar. Aan de wastafel wordt mijn haar nogmaals gewassen totdat alle restjes van de kleuring door het afvoerputje spoelen.
Mijn natte haren geven nog niet veel prijs van het definitieve resultaat, maar na het drogen en stylen merk ik wel dat grijze haren minder zichtbaar zijn en mooi in het geheel blenden. De kapster waarschuwt voor een groene schijn, veroorzaakt door het indigopoeder, die na 24 uur vanzelf moet verdwijnen. Zelf vind ik dat het wel meevalt en zou ik mijn haar zeker niet als ‘groen’ omschrijven. Pas na 48 uur is de uiteindelijke kleur helemaal zichtbaar. Ik vreesde dat een kleuring met henna mijn bruine haren een te rode schijn zouden geven, maar dat blijkt heel goed mee te vallen. Met het verstrijken van de dagen wordt de bruine kleur enkel koeler.
Deze manier van kleuren mag dan meer tijd vragen dan een traditionele kleuring, maar het resultaat is dat waard. De kleuring blijft twee tot vier maanden en is ideaal om je eigen kleur een frisse boost te geven en beginnende grijze haren op een subtiele manier te verdoezelen. Dankzij de uitgebreide en luxueuze salonbehandeling maakt deze natuurlijke kleuring komaf met het geitenwollensokken imago waarmee het nog vaak te kampen heeft.