Cruelty free, organic, vegan… 10 populaire groene termen uitgelegd

Geüpdatet op 21 april 2022 door Maxine Detaellenaere
Cruelty free, organic, vegan… 10 populaire groene termen uitgelegd

Organic, vegan friendly, biologisch? Nu kledij en cosmetica met een groen tintje steeds meer in de lift zitten, verschijnen er steeds meer buzz-woorden om 'duurzame' producten te omschrijven. Maar wat wordt er nu eigenlijk exact mee bedoeld? We geven je een woordje uitleg bij de complexe groene terminologie:

1/

vegan friendly:

Vegan friendly klinkt nogal dubious, en dat is het ook wel een beetje want het houdt in dat een cosmeticamerk producten aanbiedt die 100% veganistisch zijn, maar dat er ook producten in de lijn zitten die dat (nog) niet zijn.

2/

plantaardig:

Plantaardig bestaat uit enkel planten, dus geen dierlijke producten maar ook geen chemische stoffen. Er kan daarom een verschil zitten tussen plantaardig en vegan. Een koekje kan bijvoorbeeld veganistisch zijn maar toch chemische smaakstoffen bevatten die in een laboratorium gecreëerd werden of een dagcrème kan volledig vegan vervaardigd zijn maar wel chemische bestanddelen bevatten.

3/

greenwashing:

Nu duurzaamheid aan populariteit wint, springen heel wat bedrijven maar al te graag op de groene kar. Maar sommigen onder hen doen zich duurzamer voor dan ze in werkelijkheid zijn. Dat houdt in dat ze wel sustainable initiatieven ondernemen die maatschappelijk verantwoord of milieuvriendelijk zijn, maar hun kernactiviteiten blijven wel erg schadelijk voor mens en/of milieu. Denk maar aan een modebedrijf dat uitpakt met een donatie voor Unicef, maar hun kledij wel laat vervaardigen in bedrijven waar minderjarigen tewerkgesteld zijn.

4/

vegan:

Vegan producten bevatten geen enkele stof die van dierlijke oorsprong is, dus ook materialen die van dierlijke oorsprong zijn maar waarvoor er geen dieren gedood of gepijnigd worden, zal je er niet in terugvinden. Dat geldt zowel wat vegan voedsel betreft (boter, eieren, melk) als cosmetica (honing, schapenvet, bijenwas) en kledij (wol, leer).

5/

biologisch:

De term 'bio' is wettelijk beschermd en mag dus niet zomaar gebruikt worden, producenten moeten zich aan verschillende normen houden. Wat landbouw betreft mag men onder andere geen kunstmest, antibiotica of chemisch-synthetische pesticiden gebruiken.

6/

organic:

Deze term zie je her en der verschijnen op internationale webshops en in Engelstalige media. Logisch, want organic is simpelweg het Engelse woord voor wat wij verstaan onder 'biologisch'.

7/

duurzaam:

Duurzaam is een zeer brede term, die vaak te pas en te onpas wordt gebruikt. Het kan slaan op het gebruik van duurzame materialen die gerecycleerd zijn of kunnen worden hergebruikt, maar ook op het diervriendelijk of sociaal verantwoord vervaardigen van producten. Omdat de term zo'n grote lading dekt, wordt 'duurzaamheid' gretig gebruikt bij greenwashing, blijf dus kritisch wanneer je dit woord ziet opduiken.

8/

cruelty free:

Lees je op de verpakking van een product dat het cruelty free is, dan houdt dat in dat het niet getest is op dieren. Vaak wordt het ook gebruikt om aan te duiden dat er geen dieren geschaad of gedood werden in het productieproces. Denk bijvoorbeeld aan het angorawolschandaal van enkele jaren geleden, waarbij de konijnen niet gedood werden voor hun vacht zoals bij bont het geval is, maar waar de wol toch op een zeer hardhandige manier werd verwijderd van de konijnen.

9/

ecologisch verantwoord:

Deze term betekent dat bij het produceren van voedsel, cosmetica of kledij er zo weinig mogelijk schade werd berokkend aan het milieu. 'Ecologisch verantwoord' focust dus op het milieu-aspect en stelt geen criteria wat betreft het sociaal of ethisch verantwoord produceren. Net zoals de term 'duurzaam' is het een nogal vaag begrip dat door sommige bedrijven te snel wordt ingezet om zichzelf een groener imago aan te meten.

10/

eco-label:

Een eco-label is een keurmerk dat een merk krijgt als het voldoet aan verschillende vastgelegde criteria. Vandaag bestaan er al heel wat eco-labels, de ene al betrouwbaarder dan de andere. Bekende labels zijn het EU Ecolabel van de Europese Unie dat garandeert dat de productie op een milieuvriendelijke wijze gebeurt en Ecocert, dat hetzelfde doet specifiek voor cosmetica. Op sites zoals labelinfo.be vind je tekst en uitleg bij een honderdtal eco-labels.

Krijg je maar niet genoeg van vegan? Probeer dan eens een vegan haarkleuringshop de leukste vegan sneakers of breng een bezoekje aan de beste Gentse vegan restaurants.