Ben je dringend op zoek naar dessertinspiratie voor kerst? Wat dacht je van een winterse pavlova met citrusfruit of een echte klassieker: de Swiss roll?
Probeer deze lekkere receptjes bedacht door het Gentse taartwalhalla Julie’s House in samenwerking met St Môret®:
Winterse pavlova met citrusfruit
Benodigdheden voor 4 personen:
Pavlova:
Rietsuiker : 60 g
Eiwit : 30 g
Marinade:
Sinaasappelsap : 96 g
Honing : 12 g
Vanille : 5 g
Kaneel : 0.4 g
Rozemarijn : 1 takje
Crème:
Mascarpone : 40 g
St Môret® natuur : 120 g
Rietsuiker : 20 g
Marinade : 28 g
Versiering:
2 Sinaasappels à vif gesneden
2 Sinaasappels in schijfjes gesneden met schil
1 Pompelmoes à vif gesneden
1 Granaatappel (pitjes)
1 takje Rozemarijn
Kleine stukjes meringue
Bereiding:
Pavlova:
- Op een bakplaat met bakpapier de rietsuiker op een hoopje plaatsen, laat deze voor 8 minuten in een voorverwarmde oven van 200C opwarmen. Zet de ventilator zo laag mogelijk, anders wordt de suiker weggeblazen.
- In een keukenrobot eiwit opkloppen met rietsuiker (op maximale kracht). De warme suiker straalsgewijs bij de opgeklopte suiker gieten en vervolgens een 25-tal minuten kloppen tot het eiwit een stevige structuur heeft en afgekoeld is.
- Een grote ring aftekenen op bakpapier.
- In roosjes 8 grote hoopjes spuiten in een krans, de hoopjes moeten aan elkaar raken.
- De pavlova 120 min op 110C laten bakken, daarna laten afkoelen.
Marinade:
- De pavlova 120 min op 110C laten bakken, daarna laten afkoelen.
- Alle ingrediënten samen in een kookpotje een 2-tal min laten inkoken.
- Hou 70gr marinade opzij en giet de rest van de marinade over de gesneden pompelmoes en sinaasappel en laat 30 min marineren, liefst langer (overnachten bij voorkeur).
Crème:
- St Môret® met de mascarpone en de suiker loskloppen (let op: niet te lang, anders wordt de crème te zacht).
- Voeg de marinade toe aan de crème.
Afwerking:
Strijk de crème over de pavlova. Werk af met de sinaas en pompelmoes à vif gesneden en decoreer verder met enkele schijfjes met schil. Strooi er vervolgens granaatappelpitjes over, voeg rozemarijntakjes toe en een wolk poedersuiker.
Loopt het water je al in de mond maar ben je allesbehalve een keukenprinses? Je kan deze taart gelukkig ook kant en klaar kopen bij Julie’s House t.e.m. 8 april 2019, prijs: € 20 voor 8 personen.
Swiss roll
Benodigdheden voor 4 personen:
6
140 g
6 g
150 g
70 g
100 g
200 g
30 g
10 g
100 g
0.25 citroen
500 g
125 g
25 g
Bereiding:
Biscuit:
- In een keukenrobot de eitjes volledig opkloppen met de suiker tot een bleke massa (ruban)
- Meng het bakpoeder en de bloem, zeef en voeg vervolgens bij het eimengsel
- Laat rustig verder mengen in de robot
- Leg een bakpapier op een bakplaat en strooi daarop de amandelschilfers
- Strijk bovenop de amandelschifers 1150g beslag opens
- Bak af in een oven op 175°C gedurende 15min
- Haal direct nadat het gebak uit de oven komt, de biscuit uit de warme bakplaat en rol op in een goed uitgewrongen handdoek
- Laten rusten tot de biscuit helemaal afgekoeld is
Crème:
- Klop de room op tot een stevige massa en zet in een potje aan de kant
- Meng de St Môret, mascarpone en suiker in een keukenrobot met klopper
- Voeg het citroensap en de zeste toe en meng er vervolgens de opgeklopte room onder
Confituur:
- Zet de blauwe bessen samen met de suiker en het water op een matig vuur
- Wanneer de massa begint te koken, met de staafmixer mixen
- Laat verder inkoken op een laag vuur
- Laat de confituur afkoelen
Afwerking:
- Rol de biscuit terug open
- Strijk 450g van de crème op de helft van het biscuit uit en strijk daarover vervolgens 80g confituur
- Rol de biscuit op
- Meng bij de overige crème 10g confituur en spuit de crème op de bovenkant van de rol
- Versier met kleine stukjes meringue, bosbes en braambes.
Op zoek naar nog meer dessert-inspiratie? Lees dan ‘15 overheerlijke dessertjes met herfstfruit’, ‘Gezonde chocoladedesserts met verborgen groenten‘, en ‘15 gezonde desserts om je vingers bij af te likken‘.