Geschiedenislesje op de vooravond van Kerstmis: waar komt de ugly Christmas sweater, de traditionele trui vol toeters en bellen, eigenlijk vandaan, en waaròm hullen we ons elk jaar opnieuw in eerder genoemde toeters en bellen, ook al is iedereen het erover eens dat ze spuuglelijk zijn?
Om de herkomst van het ding te traceren, moeten we terug naar de jaren vijftig en zestig van vorige eeuw, toen de consumentencultuur over de grote plas op gang kwam. Slimme marketeers zagen het potentieel van Kerstmis als commerciële hoogmis in en bombardeerden het publiek met extreem kitscherige, gezellige producten en reclamespotjes. Om je een ideetje te geven van de impact daarvan: de kerstman droeg oorspronkelijk een blauw plunje, maar sinds Coca Cola hem in haar iconische reclame uit 1964 in het rood liet rondtoeren in een gigantische truck, gaat hij in die kleur door het leven. Om de hele kerstsfeer nog meer punch te geven, werden rond diezelfde tijd ook zogenaamde Jingle Bells sweaters ontwikkeld: huiselijke, gebreide truien die de waarden van de moderne, brave familie (met koopkracht, kuch kuch) letterlijk moesten uitdragen.
Bridget Jones' jumper
De look kende een discreet succes, maar werd pas in de jaren tachtig razend populair, en dit onder impuls van populaire sitcoms waarin ze gretig werden gedragen. Eén van de bekendste is de vandaag verguisde Bill Cosby die in The Cosby show als oer-huisvader Cliff Huxtable maar al te graag in lelijk breiwerk rondhuppelde. De iconische TV- en filmverschijningen volgden elkaar daarna aan een sneltempo op, met Colin’s Firth kerstgedrocht in Bridget Jones als hoogtepunt. Eervolle vermelding ook voor de lettertrui die Ron Weasley elk jaar opnieuw aan de voet van zijn Hogwarts bedje terugvindt, 10 points for coziness!
Ugly sexy
Het nieuwe millennial zag de opkomst van ugly sweater parties, ironische studentenfuiven waarin de draak werd gestoken met de brave trui van grootouders en bekende filmpersonages. Het concept kende een ongekend succes en al snel werd het mainstream om Kerstmis bewust in een zo kitscherig mogelijke look te vieren. Als er twee dingen zijn waarop millenials dol zijn, is het wel ironie en nostalgie (naar simpeler, naïevere tijden) en op beide scoort een sweater met rendier appliqué nu eenmaal torenhoog. Komt daar nog eens bij dat modeland de laatste jaren ook een hernieuwde interesse in de slechte smaak vertoont en designers als Riccardo Tisci en Stefano Gabbana hun collecties regelmatig peperen met wat kerstelijke lelijkheid. In hun kielzog volgen ook de fast fashion ketens, wat ervoor zorgt dat je tegenwoordig geen webshop meer kunt openen zonder een lading ugly Christmas sweaters voorgeschoteld te krijgen. Vaak kosten die een prikje, wat ze nog moeilijker maakt om aan te weerstaan. En zo is de cirkel rond en lopen millenials elke december te pronken met een rood aangelopen Rudolph op de borst. Hohoho!
Begint het nu ook bij jou te kriebelen? Wij zochten veertig not so ugly christmas sweaters, die je in de kerstsfeer brengen en tegelijk mooi genoeg zijn om ook na de feesten door te dragen. Geen zin in breigoed, wel in christmas vibes? Ontdek hier de allerleukste christmas episodes uit onze favoriete series.