Heel wat mensen dromen van een pluizige verrassing onder de kerstboom, maar wat volgt loopt vaak uit op een regelrechte nachtmerrie voor mens en vooral dier.
Snoezige pups die tot harige monsters uitgroeien, honden die letterlijk gek worden tussen de vier muren van een appartement en huisdieren die na zes maanden verwaarloosd of simpelweg in het dichtstbijzijnde asiel gedumpt worden: geen droomscenario. Een hond houden is zoveel meer dan knuffelen en gezellige selfies maken en daarom is het belangrijk impulsaankopen te vermijden.
En tòch is Kerstmis de perfecte periode om een eenzame hond een gezellige thuis te geven. Duizenden dieren wachten in Belgische asielen op het juiste baasje en, mits grondige voorbereiding, kan je een gouden match vormen.
Hondenmens of niet?
Twee keer nadenken voor je zo’n beestje in huis haalt, is dus de boodschap, deze checklist helpt je na te gaan of jij (of de persoon aan wie je één cadeau wil doen) een hond aankan. Gaat het om een kindje? Bekijk dan de lijst met zijn of haar ouders:
- Heb je de ruimte en de tijd om een hond dagelijks vrij buiten te laten bewegen?
- Ga je graag wandelen, ook als het regent of koud is, ook als het buiten donker is en je er reeds een lange werkdag op hebt zitten?
- Je kan niet verwachten dat een hond van de eerste dag zindelijk is. Puppy’s zijn dat sowieso niet en veel getraumatiseerde honden hebben even tijd nodig voor ze wennen aan hun nieuwe omgeving. Ben je dus bereid dagelijks uitwerpselen op te ruimen en energie te putten in het zindelijk maken van je nieuwe metgezel?
- Gemiddeld kost een hond je per maand 85 euro aan medische en praktische kosten. Per jaar komt dat neer op een 700 à 1300 euro: kan je je dat veroorloven?
- Gelukkige honden hebben een lange levensduur, wil en kan je de komende 10 tot 20 jaar voor de hond zorgen?
- Heb je een oplossing voor de hond als je op vakantie gaat of een lange dag weg ben? Informeer voor je je er één aanschaft al naar leuke hondenpensions in de buurt, of als er vrienden en familie bereid zijn hem of haar eventjes in huis te nemen als jij op reis bent. Een goed vangnet vormen is bij een hond net zo belangrijk als bij een kind! Ontdek hier alvast handige apps en organisaties om een petsitter te vinden.
- Is iedereen van het gezin enthousiast om een hond te nemen?
- Ben je zeker dat er niemand in het gezin allergisch is voor honden? Veel families nemen met de beste bedoelingen een viervoeter in huis, maar doen die na een tijdje alweer weg, omdat één van de kinderen intolerant blijkt.
- Kan je er tegen dat de hond veel vuil maakt of soms iets stuk maakt? Ga ervan uit dat je het equivalent van een luidruchtige, rommelige, lekker vuile kleuter in huis haalt.
- Heb je genoeg ruimte binnen en/of is de tuin hoog genoeg omheind?
Blokkeer je op één of meer van deze vragen? Dan moet je misschien toch je idee laten varen, maar dat betekent niet dat je niet kan helpen: veel asielen hebben nood aan vrijwilligers om hun honden te helpen verzorgen en uitlaten. Op die manier kan je ook je steentje bijdragen en krijg je een realistischer beeld van wat het echt inhoudt een huisdier te hebben -wie weet voel je je binnen een jaar dan wél klaar voor een hond.
Perfect match?
Honden bestaan er in alle vormen en maten en elk ras heeft zijn eigen noden en specificaties. Ze verschillen in specifieke verzorging, karakter, energieniveau, mate van blaffen, waakzaamheid, jachtinstinct, grootte, levensduur en noem maar op. Ga dus eerst na of de eigenschappen van je beoogde hond passen bij je woning, levensstijl en je beschikbare budget. Praat erover met experts en twijfel niet om verschillende asielen te bezoeken voor je een keuze maakt. Het is ook belangrijk om een hond meermaals te bezoeken en echt goed te kunnen kennismaken voor je hem uiteindelijk adopteert. Hier is opnieuw een handige checklist:
- Waarom wil je eigenlijk een hond? Wil je een gezelschapsdier, een sportieve compagnon, een waakhond, een troeteldier, een nieuwe vriend voor je kinderen,…?
- Welke eigenschappen moet de hond hebben om te passen bij jouw leven? Als je bijvoorbeeld lange werkdagen draait, moet hij ertegen kunnen de hele dag alleen te zijn zonder daarvoor de hele buurt bijeen te blaffen. Ben je iemand die niet kan stilzitten? Dan moet je huisdier tegen het vele reizen en de veranderende omgevingen kunnen -ontdek hier trouwens de mooiste reizen met huisdieren.
- Heb je reeds andere huisdieren en hoe zou de relatie met de nieuwe hond dan zijn?
- Hoe vaak kan je je actief bezighouden met de hond?
- Hoe groot mag zijn jachtinstinct zijn? Zijn er nog katten, konijnen of schapen in de omgeving waarvoor de hond een bedreiging kan zijn?
- Wil je een pup of liever een volwassen hond en heb je tijd voor de (her)opvoeding en gewenningsperiode?
- Hoeveel tijd en geld kan je besteden aan de verzorging van je hond?
Waar vind je een hond?
Zoals gezegd kan je voor een piepjonge pup gaan, maar steeds meer mensen opteren ervoor een asielhond een tweede leven te geven. De meesten komen daar terecht omdat hun baasje niet meer in staat is ze te verzorgen (wegens ouderdom, ziekte, overlijden, een ondoordachte aankoop, etc), of omdat ze uit de klauwen van misdadige organisaties werden gered. Ze ogen dan wel zielig en afgeleefd (hoe zou je zelf zijn?), maar dat betekent niet dat ze helemaal niets meer waard zijn of automatisch gedragsproblemen hebben. Ze hebben gewoon dat extra beetje liefde nodig om ze weer zelfvertrouwen te geven en te doen stralen. Lang verhaal kort: ga voor een asielhond, je zal er geen spijt van krijgen.
Let wel dat je bij een erkend asiel gaat aankloppen en dat al het papierwerk en het erkenningsnummer in orde zijn. De website van de Vlaamse overheid lijst verschillende betrouwbare dierenasielen op en er bestaan ook duurzame organisaties, zoals het Belgische Tipaw, die je helpen om de perfecte hond voor jou te vinden.
Waarom zoveel voorzichtigheid? Er zijn jammer genoeg heel wat malafide organisaties die honden massaal vanuit het buitenland importeren en in valse asiels plaatsen om je te duperen -hoe zieliger ze ogen, hoe beter de business. Wees dus op je hoede als er veel rassen en nestjes verkocht worden en laat je niet misleiden door zielige puppy eyes, want dat houdt foute handel in stand. Als je toch mistoestanden ziet of er geen goed gevoel bij hebt, moet je dit zeker melden bij de Dienst Dierenwelzijn.
(PS: heb je al een hond of wil je je nieuwe vriend verwelkomen met een leuk cadeautje? Hier zijn alvast originele geschenkideeën voor je huisdier.)