De tuin van Eckwรคlden is niet zomaar een tuin. Al een halve eeuw groeien hier, in alle rust, zoโn 150 heilzame planten voor de verzorgingsproducten van Dr. Hauschka. Natuur en cosmetica gingen hier al hand in hand, lang voor groene beauty โhipโ werd.
De kans is groot dat de naam Eckwรคlden je weinig zegt. Dat is niet vreemd, het gehucht op zoโn twintig minuten rijden van Stuttgart, telt amper zesduizend inwoners. Veel valt er hier op het eerste gezicht niet te beleven. Schijn bedriegt echter โ zoals wel vaker โ want in dit glooiende, Duitse landschap klopt het hart van een huidverzorgingsmerk met een rijke geschiedenis. Dr. Hauschka gaat al meer dan vijftig jaar mee, maar de producten uit het uitgebreide gamma zijn vandaag relevanter dan ooit. Daar zit de tijdsgeest voor iets tussen. Huidverzorgingsproducten en cosmetica moeten vandaag zo organisch, natuurlijk en ecologisch mogelijk zijn en dat is precies waar dit oerdegelijke bedrijf al decennialang voor staat.

Respect voor het ritme van de natuur zit diep verweven in het DNA van Dr. Hauschka. Naast de plantentuin staat het laboratorium waar de biologisch-dynamisch geteelde planten tot cosmetica worden verwerkt.
Toch keken de boeren uit de omgeving maar vreemd op toen Rudolf Hauschka hier in de jaren 1950 een moerassige weide kocht om er een medische kruidentuin aan te leggen. Intussen groeien en bloeien in de vruchtbare tuin van Eckwรคlden meer dan 150 heilzame planten, zoals wondklaver, melisse en toverhazelaar. De tuin wordt gezien als een gesloten organisme dat leeft volgens een eigen ritme. De tuiniers houden bijvoorbeeld rekening met de kracht van de zon, de maan, de planeten en de sterren, want die zouden de groei van de planten beรฏnvloeden. De groene jongens en meisjes die hier werken, communiceren als het ware met de planten. Door observatie en toewijding weten ze precies wat iedere plant nodig heeft en ze plukken alle bladeren, bloemen, vruchten en wortels met de hand. Dat klinkt misschien een tikkeltje zweverig, maar wie door de tuin wandelt โ met zโn gsm op vliegtuigstand en sokjes over de schoenen om de natuur zo min mogelijk te storen โ begrijpt het helemaal.
LEES OOK: Getest โ De klassieke Dr. Hauschka gezichtsbehandeling
Oogst bij zonsopgang
Chemische en synthetische kleur-, geur-, en bewaarmiddelen zullen nooit een plaatsje krijgen op de ingrediรซntenlijst van Dr. Hauschka. Alle heilzame planten worden in deze biologisch-dynamische tuin ontgonnen volgens een proces dat al in de jaren 1930 door Dr. Rudolf Hauschka werd ontwikkeld. Ook het โritmeโ van het leven โ dag en nacht, eb en vloed, zomer en winter โ zit diep verweven in het DNA van het merk. In zijn laboratorium bootste Hauschka de invloeden van de natuur na: hij stelde verse planten bloot aan warmte en kou, duisternis en licht, rust en beweging.
Tot op vandaag worden de planten altijd geoogst rond zonsopgang, omdat de concentratie van werkzame stoffen op dat moment het hoogst is. Om geen tijd te verliezen, verrees naast de tuin een plantenlaboratorium, waar de vers geoogste planten meteen kunnen verwerkt worden in de natuurzuivere cosmetica. Op natuurlijke grondstoffen die niet uit de eigen tuin komen, is men streng. Zij zijn uitsluitend afkomstig van de biologisch-dynamische teelt op gecontroleerde percelen in de vrije natuur of van fair trade projecten.
Natuurlijke cosmetica wint het volgens Dr. Hauschka altijd van de conventionele variant.
Een voorbeeld: een vrouw die een normale dagcrรจme smeert, stelt haar huid dagelijks bloot aan 185 chemicaliรซn die uiteindelijk in haar lichaam belanden. Vaak wordt gedacht dat de huid een barriรจre vormt tegen schadelijke stoffen, maar het tegenovergestelde blijkt waar.
Wat je op je gezicht smeert, wordt wel degelijk opgenomen door je lichaam en kan dus maar beter veilig zijn. Zo veilig dat je het bij wijze van spreken zou moeten kunnen eten. Denk bijvoorbeeld aan wondklaver, een kleine geeloranje bloesem met een helende werking die huidveroudering remt, de huid verfijnt en de weerstand vergroot. Vandaag wordt de kleine krachtpatser in meer dan veertig gezichtsproducten en zelfs in make-up verwerkt.
Van de tuin naar mijn gezicht: een reinigend masker met toverhazelaar voor een zuivere en gekalmeerde huid.
Vetvrije nachtverzorging
De make-upproducten zijn sinds 1999 een leuke toevoeging aan het gamma, maar een goede huidverzorging blijft prioritair. Ook in dit segment van de cosmetica bewandelt Dr. Hauschka een ander pad dan andere merken. Die raden vaak aan om โs nachts, wanneer de huid zich herstelt, een vette crรจme te smeren. Dr. Hauschka kiest resoluut voor een vetvrije verzorging voor het slapengaan. De huid functioneert immers volgens โ daar heb je het weer โ het ritme van dag en nacht. Overdag beschermt ze ons tegen schadelijke invloeden van buitenaf terwijl ze โs avonds de prikkels verwerkt en weer op krachten komt. Een product op olie- of vetbasis zou dit proces verstoren. Daarom zweert Dr. Hauschka bij een vetvrije nachtverzorging op waterbasis, die het zelfherstellende vermogen van de huid ondersteunt en haar stofwisseling reguleert zonder de natuurlijke huidfuncties over te nemen. In combinatie met een grondige reiniging โ de Reinigingscrรจme is heerlijk โ en de versterkende en verzorgende producten, komt de huid weer helemaal in evenwicht. Net zoals wij na een wandeling door de rustgevende tuin, daar in het rustige Eckwรคlden.
De girlpower van Elisabeth Sigmund
Nog voor ze met Dr. Hauschka in zee ging, maakte Elisabeth Sigmund al haar eigen huidverzorgingsproducten.
Het merk draagt dan wel de naam van oprichter Rudolf Hauschka, maar zou nergens staan zonder Elisabeth Sigmund. Terwijl zij jarenlang medicijnen voor haar echtgenoot bij Dr. Hauschka bestelde, ontwikkelde ze haar eigen schoonheidsproducten in haar salon in Stockholm. Op een dag schreef Dr. Hauschka haar een brief. Zijn gamma telde meer dan negenhonderd geneesmiddelen, maar niets om het grootste orgaan te verzorgen: de huid. De bal ging aan het rollen en het duo werkte samen aan producten die de werking van de huid ondersteunen. Sigmund was een rebel en haar tijd ver vooruit. Ze deed waardevolle ontdekkingen en vormde een brug tussen de eeuwenoude kennis over heilzame planten en een meer moderne aanpak. Ze bleef tot haar dood in 2014 nauw betrokken bij het bedrijf waarin ze haar hart en ziel stopte.