Porto op je bord
Portugal staat bekend om zijn familiale en genereuze keuken zonder chichi, maar meestal wel rijk aan calorieën. Met zijn bijna 1 800 kilometer kustlijn vind je er verse visspecialiteiten en zeevruchten bij de vleet.
Fingerfood bij het aperitief
Bolinhos de bacalhau: een trip naar Portugal is niet compleet zonder een gefrituurd kabeljauwhapje. De befaamde visbeignets worden in zowat elk etablissement opgediend, van het café om de hoek tot het gastronomische restaurant. Koud of warm.
Rissóis de carne: nog zo’n gefrituurde fingerfoodlekkernij – maar hier gevuld met vlees – om duimen en vingers bij af te likken. Letterlijk.
Alheira: het recept van de beroemde Portugese worst zou door de Joden zijn bedacht tijdens de Spaanse inquisitie. Vandaag vind je hem overal in Portugal.
Rissóis de camarão: de kleine garnalenbeignets in de vorm van halve maantjes zijn de onmisbare snack bij het aperitief. Het beste antwoord op onze garnalenkroket.
Typische specialiteiten
Bacalhau: kabeljauw is dé superster van de Portugese keuken. Volgens de legende hebben de Portugezen meer manieren om kabeljauw te bereiden dan er dagen in het jaar zijn. Kan wel kloppen als je de menukaarten erop naleest. Je vindt de favoriete vis op 101 manieren: in een korstje van zout, op de grill, met saus of puur natuur … Als er een gerecht is dat je zeker moet proeven, is het wel de bacalhau à bràs, waarover menige fabel de ronde doet. Wie of wat het recept nu precies verzon, zal ons worst wezen, één ding is zeker: bacalhau à bràs is een traditional waar je niet buiten kunt.
La carne de porco à alentejana: de Portugese surf & turf bestaat uit gefrituurd varkensvlees, schelpjes en aardappelen. Copieus en delicieus. Tip: vermijd de plat toeristische restaurants die deze klassieker opdienen met frietjes.
Chanfana à moda: dit traditionele feestelijke gerecht gemaakt van geitenvlees dat traag op lage temperatuur gegaard is, is een echte delicatesse voor vleesliefhebbers.
Van het dessertbuffet
Pastéis de nata: het nationale gebak van Portugal eet je als ontbijt, tussendoortje of dessert. De hele dag door dus. Geen wonder dat je op bijna elke straathoek een artisanale pastelaria vindt.
Queijadas de Sintra: de Portugese cheesecakes met kaneel zijn net zo populair als de pastéis de nata.
Queijo da Serra: deze kaas met dikke korst is super smeuïg en zalig ‘moelleux’. Dompel je lepel erin en smeer open op een verse boterham.
Drie hotspots in de buurt van het Six Senses Resort Douro Valley:
Castas e Pratos, het m’as-tu vu restaurant met Instagramproof interieur.
DOC, het gastronomische restaurant voor romantische zielen.
Jéréré: het prototype van de traditionele kantine voor de fans van royale porties.