Met deze keuze maak je indruk in de koffiebar

Geüpdatet op 24 april 2019 door Laura Stynen
Met deze keuze maak je indruk in de koffiebar

Je kent het probleem ongetwijfeld. Met je laptop onder je arm en je coolste sneakers aan, loop je de hipste koffiebar van de stad binnen. Je bent er rotsvast van overtuigd dat je nu tot de hipster inner circle mag toetreden... Totdat de barista met zijn perfect getrimde baard en getatoeëerde armen vraagt of je al een keuze hebt gemaakt. Je wordt overrompeld door termen als single origin, AeroPress en cold brew. Help, wat nu?

Om niet door de hipstermand te vallen, ging ELLE op barista cursus en geven we je een spoedanalyse. You're welcome.

1/

Stap 1: type koffie

Optie a: Melkkoffies. De perfecte latte art staat natuurlijk fantastisch op je Instagramfeed. Je bent geflatteerd door hoe de barista hartjes, zwaantjes en bloemetjes in je koffie tovert. Maar hoewel er heel wat vakmanschap schuilgaat achter een latte of cappuccino, komt kwaliteitsvolle koffie hierin niet tot zijn recht. Met melk kan je namelijk veel smaak verdoezelen en goede koffie heeft dat niet nodig.

Optie b: Espresso varianten. Deze keuze is verleidelijk omdat je nog veel e-mails te beantwoorden hebt - daarvoor heb je immers je laptop mee - en denkt dat een straf shot cafeïne je daarbij zal helpen. Maar zo werkt het niet. De hoeveelheid cafeïne in een kop is afhankelijk van het contact van de bonen met water. Het zetten van een espresso duurt nog geen halve minuut, waardoor de hoeveelheid cafeïne beperkt is. Verwar 'een straffe smaak' dus niet met een hoog cafeïnegehalte.

Optie c: Filterkoffie. Zoals bij de bomma vroeger? Jazeker, maar dan niet met supermarktkoffie. Tegenwoordig bestaan er verschillende filtermethodes, die elk hun eigen, unieke karakter hebben: french press, V60, Chemex, AeroPress... Je gaat nog lang niet naar huis.

De keuze van de hipster. Ga voor een filterkoffie. Dat klinkt misschien niet sexy, maar vertrouw ons nu maar even.

2/

Stap 2: de afkomst

Optie a: Zuid-Amerika. Brazilië is met voorsprong de grootste koffieproducent ter wereld. Koffie wordt hier geproduceerd op super farms waar bessen in grote getale geplukt worden met machines. Alle bessen worden daardoor op hetzelfde moment geoogst, rijp of niet.

Optie b: Afrika. De koffieproductie is hier veel minder gemechaniseerd. Hier vind je specialty koffie waar de koffiebessen zorgvuldig worden uitgezocht. Ze worden met de hand geplukt, een proces dat toelaat om de rijpe bessen eruit te halen. Deze zorgen voor een zoetere smaak.

De keuze van de hipster. Ga voor Afrika, en liefst voor een land waar er hooggebergte is. Dat heeft alles te maken met de bonen. Als je de geografie van Afrika niet meester bent, onthoud dan gewoon dit: Ethiopië is altijd goed.

3/

Stap 3: de bonen

Optie a: Arabica. De arabicaplant groeit op grote hoogtes. Om te telen vraagt deze plant vakkennis en aandacht, maar dat brengt ook mogelijkheden met zich mee. De arbicaplant is fragiel en beïnvloedbaar. Door te variëren met bodem, hoogte, temperatuur en vochtigheid, kan je oneindig veel verschillende smaaknuances creëren.

Optie b: Robusta. Dit is een stevigere plant die met gemak hitte en storm doorstaat. De smaak van robusta koffie is straffer en bitterder. Deze bonen worden daarom vaak gebruikt om pit te geven aan een mengeling.

De keuze van de hipster. Ga voor arabica. Deze bonen zijn van hogere kwaliteit en leveren een interessanter smakenpalet op.

4/

Stap 4: koffie drinken

Voeg geen melk of suiker toe. Je koffie heeft net een tocht van ten minste 9 maanden afgelegd. Hierbij zijn de bonen volgens de regels van de kunst geplant, geplukt, gedroogd, gepeld, gebrand en gemalen. Al die stappen zijn zorgvuldig uitgevoerd opdat jouw koffie een smaakbom zou zijn. Ga die metier nu niet verpesten met melk en suiker (tenzij je de haren van de barista recht overeind wil zien staan).

Laat je koffie afkoelen. Het is een mythe dat je koffie heet moet drinken. Hoe meer de koffie afkoelt, hoe meer smaken er te onderscheiden zijn. Filterkoffie wordt daarom traag gedronken.

Proef. Zoet? Aciditeit? Bitters? Bedenk alvast een antwoord voor wanneer de barista vraagt wat je ervan vond. En als dat goed gaat... Wedden dat je je plaats in de hipster inner circle dan verdiend hebt?

 

Meer weten? Ga zelf op barista cursus of raadpleeg het boek 'Puur Koffie'. Hierin ontdek je alles over koffie telen, branden, zetten en drinken.