De tips
Hebben ze tips voor het vinden van een goede organisatie? Goele: “Vertrek je de eerste keer op missie, kies dan een organisatie die je psychologisch goed voorbereidt. Besef dat je geen grote veranderingen teweeg zal brengen, maar dat je kleine, waardevolle dingen zult doen.” Weet welke normen en waarden je organisatie aanhangt en zorg dat je een goed beeld hebt van wat er van jou wordt verwacht. Ook belangrijk, vindt Goele, is transparantie wat betreft de besteding van fondsen.
“Zorg dat je goed weet wat je zal moeten betalen,” voegt Joyce daar aan toe. “Ik betaalde mijn vliegtickets, vaccinaties en verblijfskosten zelf. Organisaties die bovenop de vergoeding van je reis- en onkosten nog geld vragen aan vrijwilligers om mee op missie te ‘mogen’, zou ik wantrouwen.” Het avontuur kostte Joyce dus wel wat, maar ze zag het als een logische stap ter vervolmaking van haar opleiding. “Ik vertrok zonder bijkomende opleiding van de organisatie zelf, maar had met mijn diploma lerarenopleiding de juiste papieren in handen om voor de klas te staan en met jongeren te werken.” Om misbruik te voorkomen, raadt Joyce aan om met andere vrijwilligers te praten over hun ervaringen met verschillende organisaties.
Bij Artsen zonder Grenzen kreeg Goele een week lang een stoomcursus rond veiligheid op het veld, de principes van de organisatie en de psychologische impact van haar missie. “Dat laatste is heel belangrijk om de schok van de grote culturele verschillen op te vangen.”