De modeweken voor het FW19-seizoen lopen op hun einde. New York, Londen en Milaan lijken intussen een eeuwigheid geleden en naar goede gewoonte sluit men in Parijs het seizoen af. De grootste modeweek uit de rij en stiekem ook onze favoriet, want hier komen de Belgische ontwerpers in actie.
1. Dries Van Noten
Bloemschikken in een industrieel decor.
De bloemenprints uit de collectie kwamen dit jaar letterlijk van eigen bodem. In oktober trok Dries Van Noten met een fotograaf zijn eigen tuin in en bracht er de enorme variatie aan bloemen in beeld. Daarop werden vervolgens de prints voor de FW19-collectie gebaseerd. Niet zomaar romantische bloemen, maar bloemen met karakter die serieuze maatpakken en zijdezachte jurken sierden. In het industriële decor kwamen lila, goud, neon oranje en pastelblauw tot leven. De make-up was in handen van Peter Philips, die zorgde voor nonchalante, gouden glitters rond de ogen.
2. Ann Demeulemeester
Eigenzinnigheid met een hoedje op.
Verrassend meer kleur op de catwalk van Ann Demeulemeester dit jaar. Het label beperkt zich doorgaans tot zwart en wit, maar ontwerper Sébastien Meunier voegde daar dit seizoen dieprood, roze, felgroen en paars aan toe. Verder sprongen de hoge bolhoeden in het oog en zagen we veren, glanzende stoffen en eigenzinnige ontwerpen.
3. Y/Project
Kleren met karakter.
In tegenstelling tot veel luxe modehuizen, werken in het designteam van Y/project slechts 8 mensen, onder wie de Brugse ontwerper Glenn Martens. Op de catwalk zien we harmonica handtassen, gedeconstrueerde basics, lederen riemen en opvallende mouwpartijen, maar dat is slechts een greep uit de enorm gevarieerde collectie. Bovendien maakte de Iraanse artieste Sevdaliza, opgegroeid in Nederland, bij Y/project haar catwalkdebuut in een enorme plooijurk.
4. Christian Wijnants
Handgeschilderde nostalgie.
In Hôtel Salomon de Rothschild in het achtste arrondissement stelt Christian Wijnants de FW19-collectie voor van zijn gelijknamige label. Op de muziek van Serge Gainsbourg flaneren zijden maxi jurken, modern breiwerk en soepel vallende mantelpakken over de catwalk. Alle prints zijn handgeschilderd en uitgevoerd in aanwezige kleuren, van felgroen tot diepblauw en romantisch roze. Korte kapsels en breedgeschouderde blazers zorgen bovendien voor een iets meer androgyne invloed dan we van de Belg gewend zijn, maar nog steeds uitgevoerd met de nodige elegantie.
5. Olivier Theyskens
De kenners beleven een Madonna-momentje.
Retro-futurisme, dramatische romantiek of gewoon Olivier Theyskens. Op muziek uit de sciencefictionfilm Blade Runner spotten we een eenzame rode, poederroze en neon paarse jurk in een zwarte collectie. En een kleine catwalktrip down memory lane, want de looks die Theyskens zo'n 20 jaar geleden voor Madonna creëerde, maakten een comeback.
6. Haider Ackermann
Moderne rock 'n roll om te delen.
Haider Ackermann stuurt mannen en vrouwen dit seizoen opnieuw over dezelfde catwalk. "Geen unisex collectie, maar kleren die jij kan uitlenen aan elkaar," verklaart de ontwerper na de show. Voor beide collecties gebruikt hij dezelfde materialen en de mannen en vrouwen zijn nauwelijks onderscheidbaar. Verder wordt de collectie gekenmerkt door prachtige tailoring in bijna uitsluitend zwart, rood en wit.
7. Cédric Charlier
Vestimentaire volière.
Na twee jaar afwezigheid, keerde Cédric Charlier vorig seizoen terug naar Parijs. Op de zesde dag van de modeweek bezet hij Palais de Tokyo met een show in het thema 'vogels', symbool voor vrijheid en de hemel. Moderne tomboy looks, opgesmukt met fluffy, zwierige veertjes. Aan de ritssluitingen zien we opvallende rondjes, een micro trend die jij gemakkelijk in je garderobe kan verwelkomen.