Een wekelijkse portie zeewier op het menu geeft je gezondheid een echte boost. De planten –  rijk aan voedingsstoffen, vitamines en smaak – vinden dan ook meer en meer hun weg naar onze borden. Foodie Sarah Cisinski ontdekte ze dankzij een eenvoudig recept van zelfgemaakte zeewiertartaar. Sindsdien integreert ze de planten evengoed in een vegetarische curry als in een chocoladetaart. Afspraak in haar keuken voor een eerste ontdekkingstocht …

Nori, dulse, kombu, wakame … die namen zeggen je misschien niets, maar het zijn allemaal zeewiersoorten die al duizenden jaren worden gegeten in Azië. Bij ons kwamen ze amper 50 jaar geleden op het menu, en vandaag ze zijn nog altijd grotendeels onbekend bij ons. In december vorig jaar startte Sarah Cisinski haar cateringdienst op en lanceerde ze een reeks culinaire workshops. Een van de thema’s: zeewier.

zeewier, nori, wakame, dulse, sarah cisinski

Foodie Sarah Cisinski gebruikt zeewier in tal van recepten

Van opleiding is Sarah interieurontwerpster, maar ze liet het bureauwerk al snel voor wat het was om zich volop op het koken te concentreren. In 2012 richtte ze samen met haar foodiepartner Chloé Roose Brussels Kitchen op. Die online gids met de beste restaurants om in stijl te tafelen, is intussen uitgegroeid tot een referentie en vormt een goede bron van betrouwbare adressen. Na drie jaar was het duo klaar om eigen evenementen te lanceren: tables d’hôtes, een pop-uprestaurant met kleurrijke gerechten, een brunchconcept dat verschillende chefs samenbrengt … Een papieren versie van hun blog kwam in 2017 uit bij Lannoo.

Eind 2018 gingen Sarah en Chloé elk hun eigen weg. Chloé zette het project op haar eentje voort en Sarah begon haar eigen bedrijf. ‘We hadden een geweldige tijd samen, maar ik begon te beseffen dat ik terug naar de basis wilde. Ik wou voeling blijven hebben met de producten zelf en mijn eigen recepten ontwikkelen’, vertelt Sarah in haar lichte keuken waar ze nu workshops aanbiedt. ‘Ik geef les aan kleine groepen, 8 tot 10 mensen, zodat iedereen echt kan deelnemen en koken.’ Het idee? Een viergangenmenu klaarmaken en er daarna van genieten met een goed glas wijn in een ontspannen en gezellige sfeer. Daarnaast biedt Sarah ook privélessen aan.

zeewier, nori, wakame, dulse, sarah cisinski

Rodebietendip met kombu

Haar keuken beschrijft ze zelf als vrij eenvoudig, seizoensgebonden, kleurrijk en visueel. ‘Ik hou van een keuken die goed is voor je lichaam en waar je zorgeloos van kunt genieten’, zegt ze. Haar favoriete thema: seizoensgroenten. ‘Meer en meer mensen willen thuis makkelijke groentegerechten klaarmaken.’ Het andere onderwerp waar ze steeds nieuwsgieriger naar werd, is zeewier. ‘Ik heb wieren op een heel eenvoudige manier leren kennen, door een zelfgemaakte zeewiertartaar te bereiden. Daarvoor mengde ik gerehydrateerd en fijngehakt zeewier met citroensap, sjalotten, kappertjes, kruiden en olijfolie. Heerlijk op een toast met avocado of geitenkaas’

De verschillende wiersoorten hebben elk hun eigen bijzondere smaak: sommige hebben een noten- of karamelachtige smaak, terwijl andere heel gejodeerd zijn. Ze zitten bovendien boordevol mineralen en vitamines. ‘Zeewier is een van de meest voedzame voedingsmiddelen op aarde.’ Als dipsaus bij een aperitiefhapje, in de vorm van Japanse maki, in een pittige curry en zelfs in een chocoladetaart.

Ontdek de eigenschappen van de vier zeewieren die in de recepten van Sarah Cisinski worden gebruikt: