VEILIGHEIDSDEKENTJE
Praktisch is het soms wat prutsen, met drie in bed/bad of op de zetel. “We lieten drie boxsprings aan elkaar zetten. In de zomer kan dat warm zijn en dan is het lotje trekken wie in het midden moet liggen”, gniffelt Ruben. Onderlinge jaloezie is er niet, tenzij een van hen naar een vierde kijkt. Seksueel vullen ze elkaar aan: Ruben is het haantje van de drie, zijn man en zijn vriend zijn wat liever.
Elias houdt het bed gescheiden: “Trio’s doen we eigenlijk amper. Dan valt er altijd eentje uit de boot. ” Als zijn man en zijn vriend seks hebben, blijft hij op de achtergrond. Al weet diegene die niet meedoet wel altijd dat hij welkom is.
Bo: “Als je jaloezie voelt, verwelkom het gevoel dan als een oude vriend en ga ermee aan de slag: wat zit er scheef in je relatie? Ligt het aan je partners of aan jezelf en je onzeker- heden?” Monogamie biedt vaak een soort veiligheidsdekentje om lastige gevoelens mee te bedekken. In een polyamoreuze relatie moet je duidelijk communiceren.
Lara lag al met drie in bed, maar het kwam niet tot een ménage à trois, omdat zoiets de kern tussen haar en haar man zou stukmaken. Makkelijk is het wel, met drie mensen in huis. Zo was er altijd iemand om de baby vast te houden. Ook in de keuken gaat het vooruit. De eerste die thuiskomt, begint te koken. “En met drie verschillende kookstijlen eet je heel gevarieerd”, zegt Ruben. “De afwas is ook sneller gedaan”, beaamt Elias.
“Bij polyamorie valt er heel wat druk weg”, voegt Bo toe. “In een monogame relatie moet je alles zijn voor je partner: een maatje, een bedpartner, een adviseur. Een derde persoon in de relatie neemt die druk weg.”
In een monogame relatie moet je alles zijn voor je partner: een maatje, een bedpartner, een adviseur. Een derde persoon neemt die druk weg
Op hotel gaan, dat vraagt wat organisatie. Vaak eindigt er eentje op het krakkemikkige uitvouwbed of is het kingsize bed net niet breed genoeg voor drie. Airbnb brengt tegenwoordig soelaas. Ook een tête-à-tête op restaurant eindigt in een stoelendans als je met drie bent. Elias: “Op onze vaste adresjes kennen ze ons. Als ik bel vragen ze steevast of we met twee of met drie komen.”