Tijdens een vroege sportsessie zak je liever niet door je benen en daarom mag een breakfast of champions niet ontbreken. Om je voldoende kracht te geven verzamelden we 5 power ontbijtrecepten.
1/Havermoutpannenkoeken
Wat heb je nodig?:
- 75 gram havermout
- 100ml sojamelk
- 1 ei
- 1 banaan
Bereiding:
- Doe de havermout, ei en banaan samen in de mixer en meng het tot een vloeibaar beslag.
- Leg de sojaboter in een pan op middelhoog vuur en laat het smelten.
- Giet daarna kleine porties beslag in de pan en bak tot beide kanten goudbruin zien.
Serveertips:
Leg de pannenkoekjes op een bordje met goji bessen en een lepeltje confituur. Mmmm... smullen maar!
2/Quinoa chocolade bowl
- 1 kopje ongekookte witte quinoa
- 1 kopje ongezoete amandelmelk
- 1 kopje kokosmelk
- 1 snuifje zout
- 2 eetlepels ongezoete cacaopoeder
- 2-3 eetlepels ahornsiroop of kokossuiker
- 1/2 theelepels puur vanille extract (optioneel)
- 3-4 vierkantjes grof gesneden pure chocolade
Bereiding:
- Spoel de quinoa grondig in een fijnmazige zeef gedurende, gebruik je handen om de gekleurde of harde stukjes die kunnen achterblijven eruit te nemen.
- Verwarm een kleine pan op een middelhoog vuurtje. Voeg daarna de gespoelde, uitgelekte quinoa toe en laat 3 minuten roosteren. Roer er regelmatig door zodat het water verdampt en de quinoa goed geroosterd wordt.
- Voeg de amandel- en kokosmelk en het snuifje zout toe en meng samen. Breng het mengsel eerst aan de kook, zet het dan op een lager vuurtje en laat het nog verder koken voor 20 à 25 minuten. Roer af en toe door de quinoa. Als het stopt met sudderen, verhoog dan het vuur tot een gemiddeld lage stand, zodanig dat de quinoa blijft koken.
- Zodra het water volledig verdampt is en de quinoa zacht is, haal je de pan van het vuur. Voeg cacaopoeder, ahornsiroop en vanille extract toe en meng.
- Proef en pas aan naar smaak. Voeg een beetje meer amandelmelk toe als je de textuur te dik vindt. Je kan extra cacaopoeder en ahornsiroop toevoegen voor een intensere chocoladesmaak.
Serveertips:
Serveer met kleine stukjes pure chocolade, bessen of banaanschijfjes, kokossuiker en hennep- of chiazaden.
3/Gevulde omelet
Wat heb je nodig?:
- kokosolie
- ½ sjalotje
- 1 heel ei en 3 eiwitten
- een handje bladspinazie
- 2 schelletjes gerookte zalmfilet
- 5 kerstomaten
- verse dille
Bereiding:
- Klop in een kom het ei en de 3 eiwitten samen tot een luchtig mengsel.
- Snij de zalmschelletjes en tomaatjes in kleine stukjes en voeg die toe.
- Meng de bladspinazie mee in de kom.
- Voeg een snufje zout en peper en wat verse dille toe.
- Klop het geheel nog een halve minuut.
- Warm de kokosolie in een pan, fruit hier het halve sjalotje in en giet het mengsel er gelijkmatig bij.
- Zet het vuur een halve minuut op de hoogste stand en daarna op een laag vuur met een deksel erop.
- Draai na een paar minuutjes de omelet om tot hij een lichtbruine kleur heeft.
4/Boterham met avocado
Wat heb je nodig?:
- 1 gepelde avocado
- 2 eetlepels gesneden koriander
- sap van 1/2 limoen
- 1/2 theelepel rode pepervlokken (optioneel)
- zout en peper naar smaak
- 2 sneden volkoren of zuurdesem brood
- 2 kleine spiegeleitjes, een roerei of gepocheerd ei
Bereiding:
- Rooster 2 sneetjes volkoren brood in een broodrooster tot ze goudbruin en krokant zijn.
- Meng en pureer de avocado met limoen, koriander, zout en peper in een kleine kom.
- Verspreid de helft van het mengsel op elke plak geroosterd brood.
Serveertips:
Top af met een spiegelei, een roerei of een gepocheerd ei.
5/Overnight oats
Wat heb je nodig?:
- 45 gram havermout
- 120 ml amandelmelk
- 1 eetlepel chiazaad
- 1/2 banaan
- 1 eetlepel pindakaas
- 2 eetlepels sojayoghurt
- 1 eetlepel ahornsiroop
- 50 gram bessen (frambozen, bramen, bosbessen...)
Bereiding:
- Meng de havervlokken, melk, yoghurt, chiazaadjes en ahornsiroop in een potje.
- Voeg de pindakaas toe maar meng het niet volledig door de andere ingrediënten, zo krijg je een marmereffect.
- Sluit het potje en zet het voor een hele nacht in de koelkast.
- Voeg ’s ochtends banaan en bessen toe.
Serveertips:
Doe het tijdens de bereiding in een oude confituurpot, dan kan je de volgende ochtend een Instagramwaardige foto nemen. Vergeet niet te posten in de ELLE Eten Club op Facebook en Instagram met de hashtag #ELLEfoodteam!
(Stagiaire Morrigan Penninck)