Geniet van een heerlijke lentesalade met een exotische twist
Ingrediënten
- 1 krop of ongeveer 300 g voorgesneden boerenkool
- 500 g gekookte kikkererwten
- 500 g kastanje champignons
- 1 grote rode ui
- 1 kleine flespompoen
- luzerne
- zaden & noten naar keuze
- kurkuma & paprikapoeder
- tahini
- olijfolie
- koriander
- rode wijnazijn
- esdoornsiroop
- peper & zout
Bereiding
Verwarm je oven voor op 180 graden. Schil de flespompoen. Dit kan met een dunschiller of met een scherp mes. Snij de flespompoen in de lengte door twee, verwijder de pitten en snijd hem vervolgens in blokjes. Doe de pompoenblokjes in een ovenschaal met een scheutje plantaardige olie en een snufje peper en zout, en laat dit gedurende 20 minuten tot een half uur garen.
- Spoel de kikkererwten en laat ze uitlekken. Doe de kikkererwten in een mengkom met een scheutje olijfolie, een snufje paprikapoeder en kurkuma en wat peper en zout. Doe de kikkererwten vervolgens in een ovenschaal of op een bakplaat met bakpapier en zet ze de laatste 15 minuten mee in de oven zodat ze kunnen uitdrogen. Ze mogen gerust wat bruin worden, dan zijn ze lekker krokant.
- Voor de dressing mix je een 5-tal eetlepels tahini met 1 eetlepel olijfolie, een half kopje warm water, een handje koriander, een eetlepel esdoornsiroop, een snufje zout en een theelepel rode wijnazijn. De dressing mag voldoende lopend zijn, dus je kunt altijd nog wat spelen met water en olie om de juiste structuur te bekomen.
- Snij vervolgens de champignons. Verhit een pan op het vuur en bak de champignons gaar met wat olie, peper en zout. Snij een rode ajuin fijn. Was de boerenkool heel goed met koud water en snij alles fijn. Verzamel de kool in een mengkom en roer er de dressing onder.
- Wanneer alles gaar en klaar is kan je de bordjes beginnen dresseren: een beetje boerenkool, wat champignons, rode ui, kikkererwten, pompoen en luzerne. Voeg als finishing touch nog wat zaden en/of noten zoals hennepzaad, pompoenpitten, … toe.
Leuk om te weten
Boerenkool (ook wel bekend als kale) is een van de aller populairste groene groenten omwille van zijn vele bijdragen aan de gezondheid. Zo staat deze groente bekend voor het afstoten van kankercellen, voor zijn hoge inhoud aan antioxidanten, vitamine A, K, C en B6, calcium, proteïnen, omega 3 en 6 vetzuren en nog heel veel meer.
Bron: Camille Dubois