7 tips om minder op je smartphone te zitten

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
7 tips om minder op je smartphone te zitten

Een smartphone en de bijhorende social media-apps zijn leuk, maar vaak verliezen we er veel tijd mee. Tijd die we nuttiger (en fijner) kunnen besteden.

Op de trein, tijdens het sporten, op de wc, in bed, wanneer je wandelt, in de rij aan de kassa... Zodra er een dood moment is, ben je geneigd naar je gsm te grijpen en je social media-apps te checken. Nadat je je hele feed bent afgegaan en er geen enkele instagram-story meer te bekijken valt, voel je je leeg en geïrriteerd. Klinkt herkenbaar?

Smartphones zijn een soort digitale drugs geworden. Onderzoek toont dat er dopamine vrijkomt in de hersenen, een stofje dat gelinkt wordt aan plezier en verslaving. Je gsm hoeft nu niet meteen in de vuilbak, maar wat minder schermtijd kan zeker geen kwaad. Hieronder een aantal tips tegen je smartphone-verslaving.

1/

smartphone verslaving

#1 Zet je notificaties af

Is het je ook al eens overkomen dat je in gesprek bent met iemand en je gsm plots afgaat? Er verschijnt een notificatie op je scherm en je bent afgeleid. Of nog erger, je wordt overspoeld door stress. Vaak zijn berichten die perfect kunnen wachten, maar toch wil je ze meteen bekijken en beantwoorden.

Tip: Zet de notificaties van je sociale media apps uit, zo beslis jij zelf wanneer je tijd aan je apps wilt besteden. Als iemand je dringend nodig heeft, belt hij je wel op.

#2 Leg je telefoon weg

Dit herken je vast:  je zet een film op, maar beseft halverwege dat je meer met je telefoon bezig bent dan naar de film te kijken.

Tip: Beslis je om een film te kijken, een boek te lezen of iets af te werken? Het lijkt vanzelfsprekend, maar leg je gsm (ver) weg. Zo hou je je aandacht bij wat je aan het doen bent.

#3 Check hoeveel tijd je aan je smartphone besteed

Je bent je er waarschijnlijk van bewust dat je veel op social media scrolt. Tegenwoordig zit er een 'schermtijd'-functie ingebouwd in veel smartphones. Er zijn ook verschillende apps beschikbaar die je schermtijd berekenen.

Tip: Bekijk dagelijks hoeveel tijd je op je smartphone doorbrengt. Het zien van die hoeveelheid is vaak confronterend genoeg om je gsm-gebruik te willen beperken.

2/

smartphone verslaving tips telefoon

#4 Gebruik de vliegtuigmodus

We kunnen ons soms hulpeloos voelen zonder onze gsm en dat is eigenlijk absurd. Een smartphone-detox nu en dan kan absoluut geen kwaad. Het helpt je om af te kicken en maakt je op lange termijn gelukkiger. Je zal zien dat je veel minder snel wordt afgeleid en je concentratie toeneemt.

Tip: Heb je een me-time dagje gepland of heb je juist heel wat werk voor de boeg? Laat je smartphone eens enkele uren in vliegtuigmodus. Je zal ervan versteld staan hoe bevrijdend dit voelt.

#5 Verwijder je sociale media-apps

Verschillende studies toonden al aan dat sociale media slecht is voor je mentale gezondheid. Je sociale media-apps (even) van je telefoon verwijderen klinkt misschien next level, maar betekent niet dat je de applicaties voor goed vaarwel hoeft te zeggen. Wel beperk je zo het hersenloze scrollen tijdens dode momenten.

Tip: Verwijder de applicaties van je gsm en beperk je tot het checken van sociale media op je laptop. Je zal zo minder snel geneigd zijn om je Instagram-feed te bekijken. Wanneer je echter bewust kiest om sociale media te checken, zal je zien dat je er meer genot uit haalt.

#6 Ban je gsm uit je bed

Nog snel wat scrollen voor het opstaan of slapengaan: we doen het allemaal. Dit zorgt er nochtans voor dat je minder goed slaapt en dat je de dag slecht begint, wat voor een ongelukkig gevoel en stress kan zorgen.

Tip: Probeer je gsm minstens een halfuur voor het slapengaan weg te leggen. Maak gebruik van die tijd voor een uitgebreid skincare-momentje of lees een goed boek. Laad je telefoon 's nachts op buiten je bereik, zo ben je 's ochtends minder geneigd meteen je gsm te nemen. Maak vooraleer je je gsm controleert koffie, was je gezicht, poets je tanden, neem rustig de tijd om te ontbijten. Die berichten en e-mails kunnen wachten.

3/

smartphone verslaving tips

#7 Bewaar die story voor later

Je hebt afgesproken met vriendinnen voor cocktails en de ober brengt een fotogenieke aperitiefplank. Wat is het eerste dat iedereen doet? De smartphone bovenhalen om dit Insta-waardige moment vast te leggen. Een filtertje erover, een leuk bijschrift... en en passant bekijkt iedereen snel z'n nieuwe meldingen.

Tip: Er is absoluut niets mis met het vastleggen van gedenkwaardige momenten en maaltijden, daarvoor bestaat de camera-functie op je smartphone. Maar de foto die je gemaakt hebt, verdwijnt niet zomaar. Je kan hem later nog posten of op je story zetten, zonder je gezellige girlsnight te verstoren.

(door stagiaire Marie Pauwels)