Het recycleren van kleding is de nieuwe hype in de modewereld. Zelfs grote modeketens doen er vol overtuiging aan mee. Dit kunnen we alleen maar toejuichen, nu nog hopen dat deze trend blijft duren.
1/Arket
Vanaf eind april begint de Scandinavische keten met recycle with Arket. Dat wil zeggen dat klanten vanaf dan hun schoenen en kleren kunnen binnenbrengen en ze zo een tweede leven kunnen geven. Arket zal er alles aan doen om het merendeel van die afdankertjes onder te brengen in een upcycle proces. Hiervoor werken ze samen met I:Collect. Zo wil de keten zijn klanten inspireren om samen beter te doen voor het milieu.
2/H&M
Heb je zakken vol kleren waar je geen weg mee weet? Ga naar H&M en lever ze in bij het recyclepunt aan de kassa. Enkele jaren geleden plaatste de Zweedse keten in alle winkels een box waar mensen hun afgedankte kleren in kunnen deponeren. Als bedankje geeft H&M je een voucher voor je volgende aankoop.
3/Zalando
In 2018 haalde Zalando alle prestigieuze modebladen door hun collab met Viktor&Rolf. Voor hun project Re:cycle hergebruikten ze tal van kledingstukken uit de Zalando-pakhuizen. Omdat dit zo'n succes kende, zet de webshop zich dagelijks in om hun overschotten zo klein mogelijk te houden.
4/&Other Stories
In 2013 startte de kledingwinkel met een recycleprogramma voor beauty verpakking, maar sinds 2015 kan je bij & Other Stories ook langsgaan met je oude kledij. Het merk staat ook onder de H&M Group en treedt dus in de voetsporen van H&M. Ook hier ontvang je een voucher voor je binnengebrachte kleren en lege flesjes van hun beautylijn.
5/JBC
Ook Belgische ketens denken aan de planeet, zoals JBC met hun Post Consumer Denim. Dat is een jeans vervaardigd uit biologisch afbreekbare en gerecycleerde jeansbroeken die werden binnengebracht in hun recycleerpunt. De prijzen van zo'n eco jeans variëren tussen de €30 en €40.
Lees ook: Vijf ecologische jeansmerken.
6/Reformation
Reformation staat al bekend om hun duurzame en eerlijke manier van produceren. Daarnaast houden ze zich ook bezig met het recyclen van hun materialen, het composteren van organisch afval en doneren van hun textielresten waar mogelijk. Op dit moment recyclen ze ongeveer 75% van al hun afval en het doel ligt op meer dan 85%.
7/Weekday
Deze keten houdt zich al jaren bezig met de impact van de mode op de planeet. Zo is al hun badkleding gemaakt van gerecycled afval, zoals PET-flessen en productieafval. In 2017 zijn ze begonnen met testen op overgebleven stoffen uit de textielindustrie, in samenwerking met Reverse Resources. Een jaar later brachten ze de capsulecollectie 'There is no planet B' van gerecycled afval en dit jaar maakten ze in samenwerking met Recover een limited edition-collectie, gemaakt van 100% gerecyclede stoffen. Tegen 2020 willen ze nog enkel gerecycleerd of organisch katoen gebruiken.
Psst... Bekijk hier vijf ecologische zonnecrèmes die je beschermen tegen de lentezon.
(door stagiaire Morrigan Penninck)