Mei Plasticvrij: help, zit er plastic in mijn make-up?

Geüpdatet op 21 april 2022 door Lore Ginneberge
Mei Plasticvrij: help, zit er plastic in mijn make-up?

Zitten er (micro)plastics in je cosmetica, en hoe kan je deze vermijden?

In het kader van Mei Plasticvrij nemen we onze badkamerkasten onder de loep. Want hoe milieuvriendelijk is cosmetica eigenlijk? Dat je 'parabenen' wilt mijden is intussen duidelijk, maar de laatste tijd wordt massaal gewaarschuwd voor microplastics. Wat zijn deze plasticdeeltjes en hoe komen ze in je schoonheidsproducten? En nog belangrijker: zijn ze gevaarlijk?

Plastics & Beads

Microplastics is de verzamelnaam voor minuscule plasticdeeltjes die in het milieu terechtkomen via plastic afval. Ze zijn bijna niet te zien met het blote oog en vergaan niet, waardoor ze dus blijvend vervuilend zijn.

Microbeads zijn plasticdeeltjes die specifiek voorkomen in schoonheidsverzorging. Je vindt ze bijvoorbeeld in tandpasta, scrubs en douchegels. Ze hebben een reinigende functie, maar zijn erg schadelijk voor het milieu. De deeltjes zijn zo klein dat ze via de afvoer rechtstreeks in oceanen, en nadien in de maag van zeedieren terechtkomen. Resultaat: vis met plastic op je bord.

mei plasticvrij plastics microbeads

Beat the microbead

De hetze rond microplastics bracht wel een positieve beweging op gang, zoals de actie Beat the Microbead. Deze internationale campagne gaat de strijd tegen microbeads aan en houdt je up-to-date over de voortgang.

Zo worden microbeads in steeds meer landen verboden, maar is er momenteel nog geen Europese wetgeving. Wel beslissen sommige cosmeticamerken zelf om de beads te verbannen. Onder andere L'Oreal en Colgate-Palmolive gaven al het goede voorbeeld.

Plastic fantastic?

Zou een wereldwijde ban op microbeads alles oplossen? Helaas is het niet zo eenvoudig. Naast deze beads zitten er namelijk ook nog andere plasticsoorten in je make-up en verzorging. De meningen over de eventuele gevolgen van deze plastics zijn verdeeld, dus een ban zit er niet meteen aan te komen. Het gaat onder meer om Polyethyleen (PE), Polypropyleen (PP), Polyethyleentereftalaat (PET) en Nylon.

Wat doen deze stofjes in hemelsnaam in cosmetica? Ze zorgen voor de textuur, dekking en smeerbaarheid. Vaak gaat het dus om lotions en crèmes die je op je huid uitsmeert. De Vrije Universiteit van Amsterdam deed bijvoorbeeld een studie naar een bekende antirimpelcrème, die zo'n 1,5 miljoen plasticpartikels bleek te bevatten. Onderzoek naar de effecten van deze partikeltjes op het lichaam zijn volop bezig.

Lees ook: Daarom wordt glitter verbannen op festivals

Go for zero

Microbeads kom je dus steeds minder tegen in schoonheidsproducten, maar bovengenoemde plastics nog wel. Gelukkig bestaan er voldoende alternatieven voor wie helemaal plasticvrij wilt smeren. Beat the Microbead verzamelt alle 100% plasticvrije cosmeticamerken en het lijstje blijft groeien.

mei plasticvrij natuurlijke cosmetica

De belangrijkste regel: lees de ingrediëntenlijst. Indien je geen volleerd chemicus bent, kan je gebruikmaken van een app die slechte ingrediënten scant. Een andere optie is om je eigen schoonheidsproducten te maken, zo weet je helemaal zeker wat je smeert.