PrimaDonna kruipt achter de tekentafel met topmodel, fotografe en body positivitygoeroe Myla Dalbesio. Samen creëeren ze een lingerie, swim- en sportswearcollectie waarin vrouwen kracht uitstralen. We ontmoeten de Amerikaanse gastontwerpster bij de lancering in Amsterdam.
Wanneer ons voorstellen als ELLE-journalisten, wordt ze meteen enthousiast. "Oooh, we're colleagues." Myla schreef enkele jaren geleden een aantal columns voor de Amerikaanse ELLE over body positivity en het vrouwbeeld in de mode-industrie. Daarnaast is ze ook enthousiast haar nieuwe piercing, die ze tijdens het lanceringsevent liet zetten. "You should get one too!" Maar we zijn toch vooral gekomen om over lingerie te praten.
Hoe verliep de samenwerking met PrimaDonna?
"Fantastisch! PrimaDonna is heel supportive. Pun intended, want ook fysiek bieden ze steun. (lacht) Daarnaast zijn ze gewoon ongelooflijk goed in hun vak, waardoor ik wist dat het eindproduct de moeite ging zijn. Het hele team bestond van begin tot einde uit vrouwen en zij zijn de meest authentieke personen waarmee ik al gewerkt heb. We zijn echt vrienden geworden, eentje was zelfs op m’n trouwfeest."
Is er een stuk dat je gecreëerd hebt vanuit een persoonlijke behoefte?
"Als ik de hele dag in mijn studio werk, draag ik vaak een sportbh voor het comfort. Maar als mijn man dan thuiskomt, voel ik me zo shlubby. Daarom wilde ik een stuk creëren waarin ik me zowel comfortabel voel als sexy en cool. Dat was een uitdaging, want we betwijfelden of een bh zonder beugels wel voldoende steun zou geven voor grote cupmaten. Maar met de 'home bra' is het ons toch gelukt."
Op welke manier werk jij mee aan een gezonde body image?
"Op social media is de boodschap vaak te zwart wit. Ofwel ben je onvoorwaardelijk tevreden met je lichaam, ofwel volledig onzeker. Alsof er geen middenweg is. Maar dat klopt, want ik word niet elke dag met hetzelfde gevoel wakker. Blij zijn met je lichaam is een voortdurend proces. Dus wat ik vooral probeer is om daarover eerlijk te communiceren."
Ik wil niet dat vrouwen die slecht in hun vel zitten zich daarbovenop ook nog eens schuldig voelen over dat gevoel.
“Maar zelfs als je alleen maar goed wil doen, krijg je soms verwijten. 'Je hebt gemakkelijk praten.' Alsof iemand anders zomaar kan beslissen in welke vakje jij thuishoort. Zo'n onzin moet je gewoon negeren. Don’t read the comments, girl. Het is altijd gemakkelijker om een slechte reactie te onthouden, ook als er daarnaast 100 positieve zijn. Je moet je eigen licht laten schijnen op wat je doet. Als jij voelt dat de boodschap die jij naar de wereld stuurt jezelf en andere vrouwen empowert, dan ben je goed bezig."
Welke rol speelt lingerie in dat verhaal?
"Lingerie is voor mij echt de basis. Als je elke ochtend wakker wordt en iets aantrekt waar je jezelf fundamenteel oncomfortabel in voelt, gaat het de rest van de dag gegarandeerd ook mis. In de collectie die wij gecreëerd hebben, voel je je sterk en comfortabel en dan straal je dat ook uit. Dat is de kracht die ik aan vrouwen wil geven."
'Blij zijn met je lichaam' is natuurlijk gemakkelijk gezegd. Wat helpt jou om dat echt in de praktijk te brengen?
"Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk mentale gezondheid is. Ik ga minstens elke week langs mijn therapeut. Daarnaast vind ik het een uitdaging om negatieve gedachten om te keren tot iets positiefs. Dat klinkt misschien belachelijk - ik schaam me zelfs een beetje dat ik dit effectief voorstel - maar dat werkt echt! Ik plak ook boodschappen voor mezelf op mijn badkamerspiegel of in mijn agenda. 'You're powerful.' 'You can do it.' 'You're strong.' Die kleine dingen elke dag opnieuw herlezen helpt me om positief in het leven te staan."
Waar droom je nog van in de toekomst?
"Ik zou graag nog een tweede collectie maken met PrimaDonna. Niet enkel omdat ik het leuk vind, maar vooral omdat er een markt voor is. Dan zou ik heel graag een gehaakte bikini of badpak maken. Die zie je voorlopig enkel in kleine maten, maar nooit op een manier dat het voor mij of andere vrouwen met vormen past. Daarnaast zou ik graag mezelf als fotograaf blijven ontwikkelen en daarbij meer aandacht creëren voor the female gaze. Als fotografe wil ik vrouwen op een mooie, maar vooral authentieke en waarheidsgetrouwe manier in beeld brengen. Want dat verdienen ze."