De actie Mei Plasticvrij doet nadenken over de dagelijkse (plastic) producten die we gebruiken. Ook babyspullen bevatten vaak plastic, en dat kan je in de meeste gevallen perfect vermijden.

Fopspenen, flesjes, speelgoed…zonder dat je erbij stilstaat komt je kleintje al van bij de geboorte in aanraking met plastic. Elke mama weet bovendien dat baby’s alles – maar dan ook écht alles – in hun mond stoppen. Is dit wel zo gezond? En wat zijn de alternatieven?

Lees ook: Deze merken verkopen ecologische babykleertjes.

Lees het label

Je zou verwachten dat alle baby- en kinderspullen veilig zijn. In de meeste gevallen is dit zo, maar toch zijn er voorbeelden van schadelijke producten. Zo kwamen fabrikanten van mousse vloerpuzzels enkele jaren geleden onder vuur, omdat deze puzzels een te hoge dosis formamide (een potentieel gevaarlijk zuur) bevatten.

Ook zijn sommige plasticsoorten veiliger zijn dan andere, maar moet je meestal zelf op de labels letten. Bisfenol A (BPA) bijvoorbeeld, is een chemisch stofje dat plastic elastisch maakt, maar hormoonverstorende bijwerkingen heeft. Tegenwoordig worden producten vaak aangeduid als ‘BPA-free’, wat erop wijst dat ze onschadelijk zijn, maar studies tonen aan dat zelfs de vervangers met BPS niet al te gezond zijn. De kans bestaat namelijk dat ook in BPA-vrij plastic chemicaliën vrijkomen.

Duurzame materialen

babyspullen duurzaam eco drinkbeker

Er zijn voldoende alternatieven voor plastic. Zoek in de eerste plaats naar producten uit textiel, hout en roestvrij staal (RSV). Dit laatste wordt tegenwoordig aanzien als het veiligste materiaal om eten en drinken in te bewaren, want het bevat geen toxische stoffen. Hieronder geven we alvast enkele duurzame opties voor plastic babyspullen.

Lees ook: Hier koop je duurzaam speelgoed

Fopspenen

Een houten of stalen tut bestaat natuurlijk niet. Wel kan je kiezen voor fopspenen van honderd procent natuurrubber, zoals deze van Hevea Planet. Dit model is ergonomisch, verkrijgbaar in twee verschillende maten en doet ook dienst als bijtring.

hevea tut baby fopspeen rubber eco

Foto: Kudzu

Flesjes

Melkflesjes voor baby’s zijn doorgaans van plastic. Het goede nieuws is dat deze sinds 2011 allemaal BPA-vrij moeten zijn volgens de wet. Maar zoals we hierboven al schreven, is dit geen garantie op chemicaliën-vrije producten. Bovendien kunnen er na veelvuldig gebruik barstjes in je plastic zuigfles komen, wat kans geeft op bacteriën.

babyspullen melkfles BPA-free plastic

Plasticvrije opties zijn roestvrij stalen speenflesjes, zoals dit exemplaar van Pura. Ook glazen babyflessen zijn een goed alternatief, omdat deze tegen de warme temperaturen van het steriliseren kunnen. En de spenen? Die koop je in de siliconen versie, want hittebestendig en vrij van giftige stoffen.

Borden & bestek

Ook voor alles wat eten en drinken betreft, bestaan er tal van ecologische, plasticvrije alternatieven. Je kan opnieuw zoeken naar siliconen producten, zoals deze handige placemat dat meteen ook een bordje bevat van EZPZ.

plasticvrij matjes kids babyspullen siliconen

Foto: EZPZ

Een ander leuk materiaal is bamboe. Het ziet er mooi uit en is biologisch afbreekbaar. Naast bamboe bestek, vind je ook schattige sets als deze van Pure Kids, gemaakt met natuurlijke kleurstoffen. Ook leuk als cadeautje!

bamboe set plasticvrij eco

Foto: Pure Kids

Lees ook: Mei plasticvrij: zit er plastic in mijn make-up?