Gruyère AOP gegratineerd op een heerlijk bord vol comfort food… Zalig. Maar het zou zonde zijn om ons te beperken tot enkel die eenvoudige toepassing, want deze harde kaas zit vol fijne aroma’s! Dat bewijzen we je graag met onze 5 zomerse salades – receptjes die je stuk voor stuk moet uitproberen!

In de gemiddelde koelkast vinden we deze populaire kaas zonder twijfel terug, vaak in geraspte vorm. Maar de Gruyère AOP smaakt ook in blokjes, stengels of geschaafd. Zo komt elke cheese addict aan zijn trekken! En er is goed nieuws voor mensen met intoleranties: deze kaas is van nature lactose- en glutenvrij.

De 100% ambachtelijke kaas wordt gemaakt van verse rauwe melk in Franstalig Zwitserland. Dat gebeurt volgens het traditionele recept dat al 900 jaar lang onveranderd bleef. De rijke smaak is te danken aan de hoogwaardige en natuurlijke voeding waarvan de koeien mogen smullen. Zo krijgt de melk zijn unieke smaak. En natuurlijk zit het vakmanschap van de kaasmakers, van generatie op generatie doorgegeven, daar ook voor iets tussen. Er bestaan 3 soorten, afhankelijk van de rijpingstijd.

Wanneer kies je welke Gruyère AOP?

De Gruyère AOP Classic kreeg tussen 5 en 9 maanden de tijd om te rijpen. Het is een fijne, aromatische kaas. Hij combineert een evenwichtige, karakteristieke smaak met een heerlijk soepele textuur.
Voor wie? Voor jonge en minder jonge genieters.
Zo smaakt hij ‘t best: als reepjes in je lunchbox, geraspt op je favoriete pasta of als blokjes samen met een appel als gezond tussendoortje.

De Gruyère AOP Réserve is minimaal 10 maanden gerijpt. Hij heeft een uitgesproken, fruitige smaak. Deze lichtgele kaas heeft een sterker karakter dan de vorige.
Voor wie? De fijnproevers.
Zo smaakt hij ’t best: als aperitiefhapje bij een glas rosé champagne of een blond streekbier, of combineer ‘m met een mespuntje bosbessenconfituur.

De Gruyère d’Alpage AOP wordt in de zomermaanden op de bergweiden van de Alpen en de Jura geproduceerd. Zijn onvergelijkbare aroma dankt deze kaas aan de grote verscheidenheid aan grassen, bloemen en kruiden die in de bergen groeien.
Voor wie? De liefhebbers.
Zo smaakt hij ’t best: combineer ‘m met een Japanse groene thee die je op kamertemperatuur drinkt. De plantaardige en zure noten van de thee gaan perfect samen met de Gruyère d’Alpage AOP.

Wat betekent AOP?

De ‘Appellation d’Origine Protégée’ duidt op een beschermde oorsprongsbenaming. Dit betekent dat er strikte voorwaarden bestaan die de kwaliteit van het product garanderen. In het geval van de Gruyère AOP moet de melk bijvoorbeeld rauw zijn en de koeien moeten de hele zomer in het wild grazen. Ook is er een nauwkeurig afgebakend productiegebied: enkel in de kantons van Fribourg, Vaud, Neuchâtel, Jura en het Franstalige deel van het Bern kanton kunnen ze deze specifieke kaas maken.

Gruyère AOP in cijfers…

  1. Een koe eet dagelijks 100 kg gras en drinkt 85 liter water om elke dag 25 liter melk van zeer hoge kwaliteit te produceren.
  2. Voor één Gruyère AOP kaaswiel van 35 kg is er 400 liter rauwe melk nodig.
  3. 12 liter melk = 1 kg Gruyère AOP


Onze recepten