Dat gezond eten goed is voor je lichaam, wist je al. Maar studenten halen nog meer voordeel uit healthy food, want ook je slaagkansen kunnen stijgen wanneer je gezond kookt.

De cijfers

VLAM vroeg studenten van 18 tot 24 jaar naar hun eetgewoontes tijdens de examens. Hoewel de resultaten sterk uiteenlopen,  is 45% van de studenten het erover eens: door gezond te eten, verhoog je je slaagkansen.

Je zou dus denken dat al deze studenten zich achter hun kookpotten scharen om gezonde kost te bereiden… Of niet? Uit de studie blijkt dat amper 34% gezond eten tijdens het studeren belangrijker vindt dan lekkere en makkelijke voeding. Slechts één op drie doet dus moeite om gezonde studentenkost te koken of kopen. Dat kan beter.

Tips

Voedingsdeskundige Inge Coene van VLAM geeft enkele voedingstips voor studenten in de blok- en examenperiode:

  • Structuur is belangrijk. Neem daarom drie lichte maaltijden per dag.
  • Begin elke dag met een gezond ontbijt.
  • Eet regelmatig lichte, verfrissende tussendoortjes, zo krijgen je hersenen voldoende brandstof.
  • Geef de voorkeur aan volkorenproducten, groenten en fruit.
  • Probeer genoeg variatie te voorzien in je maaltijden.
  • Vermijd teveel zoet, want je stemming en concentratie kunnen wisselen.
  • Stop met schransen: je riskeert een loom gevoel én je concentratie daalt.

Recepten

Het is duidelijk dat veel studenten een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Deze drie recepten van chef-koks Sandra Bekkari, Loïc Van Impe en Dagny Ros zetten je op weg.