Vier dagen lang zonderden we ons af van alles wat met sociale media en wifi te maken heeft. Dit was onze ervaring:
Pas op de dag van mijn vertrek kom ik erachter dat ik de digitale detox ga uittesten. Een trendy begrip om te zeggen dat ik gedurende die dagen vaarwel zeg tegen mijn sociale leven en onder een steen zal leven.
Ik ga op een persreis voor vier dagen naar Assignan (Frankrijk), een klein dorp met 150 inwoners waar het hotel Castigno is gevestigd. Een van de bijzonderheden? Er is geen wifi of netwerk. Je krijgt dus de kans om je helemaal los te koppelen, zodat je je nadien opnieuw beter kan connecten.
Ok, ik ben allesbehalve tegen het idee, maar toch vereist het een minimale voorbereiding. Voor alle zekerheid waarschuw ik mijn ouders en collega's, stel ik een out of office in, download een boek voor mijn e-reader, print alvast mijn retourticket... En opeens besef ik: ik ga geen netwerk hebben. Geen sms'jes, geen oproepen, geen Google en geen sociale media. Nada. Noppes. En dat voor de eerste keer in mijn leven.
Eerlijk gezegd valt mijn afhankelijkheid van het internet al bij al nog wel mee, denk ik. Ik ben verbonden, maar op een normale manier. Ik ben iemand die niet snel een story zal plaatsen omdat ik liever van het moment zelf geniet. Maar toch, als mijn verbinding met de buitenwereld plotseling stopt (in de shuttle die me van het vliegveld naar het hotel brengt), voel ik een kleine paniekaanval opkomen.
Ik stel me voor dat er een ernstig ongeluk gebeurt en dat niemand me kan waarschuwen. Of dat mijn vrienden niet zonder mij kunnen overleven (spoiler alert: alles verliep goed). Maar ik stel me al snel gerust met het idee dat als er een echt noodgeval is, ze mij altijd telefonisch kunnen bereiken bij de receptie van het hotel ... Old school baby.
De eerste dagen controleer ik uit goede gewoonte meteen mijn gsm om te zien of ik geen berichten of meldingen heb. Uiteraard is dit niet het geval. Ik voel me stom als ik besef dat dit de manier is waarop ik steevast mijn dagen start. Oeps.
Het is ongelofelijk hoe snel ik me aanpas. Niet gecontacteerd worden, onbereikbaar zijn... hier ben je pas echt vrij. Hier laat je alles los: je stuurt niet snel even een werkmail en voelt je niet verplicht om te reageren op groepsgesprekken of verzoekjes.
Uiteindelijk draait het erom dat je moet beseffen dat alles kan wachten. Voor een keer neem je geen verantwoordelijkheden en laat je jezelf eens goed gaan. Amen. Het klinkt misschien ultra cliché, maar het is de waarheid: we nemen de tijd om te discussiëren, te genieten en zonder de constante meldingen zijn we veel meer gefocust op hetgeen we doen.
Niet in staat zijn om toegang te krijgen tot internet, zorgt ervoor dat je leeft van momenten tot moment. Go with the flow zeggen ze, en dat deden we! Zo is het bijvoorbeeld onmogelijk om het weerbericht te raadplegen. We wachten dus niet op de regen die wordt aangekondigd, terwijl er in feite geen druppel uit de lucht komt vallen. Hetzelfde op restaurant. Geen idee wat er allemaal in een bepaald gerecht zit? Deze keer kunnen we het niet googelen, maar besluiten we om ons op culinair niveau te laten verrassen.
Al waren er ook momenten dat het minder leuk was, zoals toen ik een acute allergieaanval kreeg. Geen mogelijkheid om mijn huisarts te bellen om haar mening te vragen of om de dichtst bijzijnde apotheek op te zoeken. Maar ik red me gelukkig, dankzij de hulp van enkele goede zielen die bereid waren te helpen.
Wanneer ik uiteindelijk na vier dagen terug in de auto zit die me naar het vliegveld brengt, schakel ik met klamme handen mijn 4G in, klaar om overstelpt te worden met meldingen. Opgelucht kan ik terug ademhalen: het gaat goed, niemand stierf in afwachting van mijn antwoord. Dat brengt me tot een algemene conclusie: digitale detox is iets wat iedereen zou moeten testen. Niet altijd, maar zeker in beperkte mate, zoals op vakantie. Op die manier zal je écht uitgerust terugkeren.
Heb jij ook nood om jezelf te ontkoppelen? Lees ook:
- Beïnvloedt sociale media nu echt onze levens?
- Wanderlust: trek je wandelschoenen aan en ontdek Europa te voet
- 5 meditatie-apps voor dummies
(Vertaald door stagiaire Kaat Monsieur)