Hun succes schuilt niet alleen in sterke reclamecampagnes en begeerlijke boegbeelden (Charlize! Jennifer! Natalie! Johnny!). “Het geheim van een mooi parfum zit hem in de kwalitatieve grondstoffen”, aldus Dior parfumeur François Demachy. Op wereldreis langsheen de iconische steringrediënten van al even iconische geuren.
Miss Dior: meiroos
1947
Leuk weetje: in het jaar dat Dior zijn eerste couturecollectie presenteerde, lanceerde het Franse huis meteen ook een allereerste parfum. Miss Dior werd een ode aan zijn moeder Madeleine, met wie hij een liefde voor bloemen en mooi onderhouden tuinen deelde. De meiroos, ook wel eens ‘de bloem der bloemen’ genoemd, maakt deel uit van de compositie van de krasse zeventiger. De bloem gedijt het best in de terroire rond Grasse waar de bloemen ook vandaag nog met de hand én de nodige savoir-faire worden geplukt.
Miss Dior Eau de Parfum, Dior, vanaf 62,90 euro
Eau Sauvage: bergamot
Je hoeft heus geen bloem te zijn om het tot onmisbaar parfumingrediënt te schoppen. Neem nu bergamot, een hybride tussen een sinaasappel en een citroen, met roots in het Italiaanse Calabrië. Oorspronkelijk werd de essence uit deze vrucht ontgonnen door ze manueel op een spons uit te persen. Een arbeidsintensieve klus, zeker als je weet dat jeduizend vruchten nodig hebt om 1 kg essence te verzamelen. Zonder bergamot trouwens geen Dior-parfums, want het ingrediënt komt in álle geurtjes terug.
1966
Sauvage Eau de Parfum, Dior, vanaf 72,90 euro
Poison: tuberoos
1985
Al sinds 1600 wordt tuberoos, een kruidachtige plant met witte, sterk geurende bloemtrossen uit India naar Europa geïmporteerd. In het hart van het Poison-parfum zorgt dit bloempje voor een fruitige jasmijntoets, wat bijdraagt aan het provocerende karakter van dit mythische parfum.
J’Adore: jasmijn
1999
J’Adore is het allereerste parfum uit de Dior-familie met Arabische jasmijn uit India op de ingrediëntenlijst. Dit type jasmijn is dierlijk, sensueel en heeft dezelfde warme facetten als oranjebloesem. Ook de iets meer fruitige jasmijn grandiflorum (met grote bloemen) die al sinds de 17de eeuw in Zuid-Frankrijk groeit, draagt bij tot die onmiskenbare J’Adore-geur.
J'Adore Eau de Parfum, Dior, vanaf 61,50 euro
Joy: sandelhout
2018
Geduld is een schone deugd, zeker als je sandelhout in een parfum wil verwerken. Het kost immers vijftien jaar voor het aromatische hout geoogst kan worden. Pas daarna volgt de oversteek van Sri Lanka naar Frankrijk. De licht dierlijke en kruidige houtgeur geeft een parfum als Joy extra power en volume.
Lees hier het volledige interview met Jennifer Lawrence
Joy Eau de Parfum, Dior, vanaf 61,50 euro