Blokspiration: vijf gezonde tussendoortjes voor tijdens het studeren

Geüpdatet op 6 juni 2019 door ELLE België
Blokspiration: vijf gezonde tussendoortjes voor tijdens het studeren

Tijdens de blokperiode heb je wel andere dingen aan je hoofd dan gezond eten. Toch is het belangrijk om te weten wat je eet. Het is namelijk bewezen dat gezond voedsel voor betere cijfers kan zorgen.

Je kent het wel: Je bent aan het studeren en plots krijg je zin in iets lekkers. En laat de snoeppot of zak chips jou nu net iets meer aanspreken dan een stuk fruit... Hoewel je lichaam erom vraagt, werkt het allesbehalve stimulerend voor je hersenen. Maar wat zijn dan wel verantwoorde tussendoortjes?

1/

Hummus met rauwe groenten

Pint Embed Link

Zin in chips en dips? Opteer dan eens voor hummus met wortelen, selderij, paprika's, komkommers... Je hoeft gelukkig geen keukenprins of -prinses te zijn om deze snack te bereiden. Maak jij je hummus zelf of kies je liever voor een variant uit de supermarkt? Het kan allemaal. 

Deze optie is ideaal door het lage aantal koolhydraten, maar zorgt toch voor een voldaan gevoel.

2/

Bevroren fruit

Pint Embed Link

Zin in iets zoet? Dan is deze snack ideaal. Zonder dat je het goed beseft, krijg je jouw dagelijkse portie vitamines binnen. Het enige wat je moet doen is een stuk fruit naar keuze in hapklare stukken snijden en invriezen. Laag in vet en heerlijk verfrissend op warme dagen.

Mag het iets extra? Dompel de stukjes fruit dan in yoghurt alvorens ze in te vriezen.

3/

Geroosterde kikkererwten

Pint Embed Link

Ze zijn knapperig en hartig, wat maakt dat kikkererwten een geweldige vervanger zijn voor chips en nootjes. Geniet ervan als snack tijdens het studeren of voeg ze als crunchy element toe aan een salade. 

Dit heb je nodig

  • 1 blik kikkererwten
  • specerijen naar keuze (paprika poeder, zout, chilipoeder, peper...)
  • olijfolie

Bereidingswijze:

Verwarm de over voor op 200° C. Laat het blik kikkererwten uitlekken en meng ze vervolgens met de olijfolie en kruiden. Rooster ze gedurende 30 minuten in de oven.

4/

Appel met pindakaas

Pint Embed Link

Waarom moeilijk doen als makkelijk ook kan? Snijd je favoriete soort appel in schijfjes en dompel ze onder in pindakaas. Wie wil kan voor een extra bite wat granola, noten of zwarte chocoladestukjes over de pindakaas strooien. Wil je gezonder gaan? Gebruik dan organische pindakaas of amandelboter.

Deze snack zal je niet alleen een voldaan gevoel geven, het houdt ook de dokter weg (bedankt appels).

5/

Havermout met banaan

Pint Embed Link

Wist je dat warme snacks ervoor zorgen dat je sneller een voldaan gevoel krijgt? Hierdoor zal je minder snel zin krijgen in ongezonde dingen en kan je je beter focussen op jouw studies.

De havermout geeft je een energieboost, terwijl de banaan stress reduceert. Niet helemaal overtuigd? Probeer dan om bruine suiker toe te voegen, of om de banaan te bakken. Succes verzekerd! 

6/

Dit vermijd je beter:

Het is niet zo dat jij je gedurende de blok aan een strak voedingsschema moet houden en alles moet schrappen. Genieten kan, maar met mate.

Suikers

Voeding die rijk is aan suikers zoals chocolade, snoepjes, frisdranken, ... levert heel wat energie, maar beïnvloedt ook jouw bloedsuikerspiegel. Met mood swings, onrust en concentratiestoornissen als gevolg.

Vetten

Ook zware of vette voedingsmiddelen vermijd je beter. Deze producten verteren trager waardoor je al snel een loom gevoel krijgt.

Alcohol

We zouden jullie er in theorie niet aan moeten herinneren, maar tijdens deze periode sla je het aanbod om een terrasje te doen beter af. Want overmatig alcoholgebruik is meer dan alleen nadelig voor het geheugen.

Meer blockspiration? Lees dan zeker ook:

(Stagiaire Kaat Monsieur)